21 april 2012

Kleuren van liefde
Liefde is lichtenergie in zijn puurste vorm. Zoals het licht van onze zon wordt gebroken in verschillende kleuren (zoals bij een regenboog), zo wordt de lichtenergie van liefde bij het binnen komen van onze dimensie ook gebroken in verschillende kleuren.

Deze kleuren van liefde kennen we beter als woorden zoals oa compassie, mededogen, begrip, vergeving en meer.

Deze kleuren zijn ons allemaal wel bekend, maar het is altijd leuk om ze nog eens langs te gaan, goed te bekijken en zien of we ze al ons leven laten kleuren.

Acceptatie

Jezelf accepteren zoals je bent, inclusief de eigenschappen die je minder mooi vindt van jezelf, is een belangrijke stap in het tonen van liefde naar jezelf en houden van jezelf. Je minder mooie kanten accepteren betekent niet dat deze veranderen onnodig is, als je ze wil veranderen, maar het maakt het veranderen ervan makkelijker omdat je ze ziet zoals ze werkelijk zijn.

Acceptatie is de kleur van liefde die de vrije keuze van de individu respecteert.
Je omgeving accepteren zoals ze is, is de liefde die zegt dat ze mogen zijn wie ze zijn inclusief hetgeen we als minder prettig ervaren. Gebeurtenissen en situaties accepteren maakt je bewust van de keuzes die je hebt om deze naar de uitkomst te sturen die jij wenselijk vindt.Begrip

Om begrip te tonen, hoef je datgene niet te begrijpen. Meestal begrijp ik niet waarom mensen klagen over bijvoorbeeld het weer, maar ik kan wel begrip tonen dat ze zelden weer situaties tegen komen die ze als prettig ervaren. Zonder het te begrijpen, accepteer ik het, zodat ik begrip kan tonen en daarmee deze mooie kleur van liefde laat zien aan de omgeving. Acceptatie is daarom nodig om begrip te tonen. Begrip tonen is de kleur van liefde die medeleven toont en de gevoelens en emoties van jezelf en de ander accepteert. Toon dus ook begrip naar jezelf als je ‘fouten’ maakt of een emotie ervaart die je als negatief bestempelt. Meestal zijn ze prachtige lessen die je ontwikkeling ondersteunt en laat groeien.Compassie

Door iemand te accepteren zoals diegene is en begrip te tonen, toon je de kleur van compassie, die je verbindt met deze persoon. Compassie geeft je de mogelijkheid je in te leven in iemand’s situatie vanuit liefde, zodat deze persoon zich niet meer alleen voelt in zijn/haar leven of situatie. Door compassie zijn we in staat daden van uitzonderlijke liefde te doen, zoals je leven riskeren in een poging je hond te redden uit een wild stromende rivier.

Compassie naar jezelf brengt je ertoe jezelf in de spiegel te kunnen aankijken en te zeggen: “Ik hou van je!”.
In het woordenboek staat dat compassie medelijden is,
maar medelijden is een kleur van angst die voortkomt uit het zien dat het jou ook kan overkomen.

Mededogen

Mededogen is de kleur van liefde die direct na compassie komt. Zodra we via acceptatie en begrip tonen compassie laten zien aan iemand, kunnen we de persoon aan wie we het tonen, helpen zonder ons te laten meeslepen in de energie van emoties van de ander. Mededogen is dan ook de kleur van liefde die we tonen zolang we gecentreerd blijven zonder het leed van de ander op onze schouder te nemen. Het leed van de ander proberen te dragen ontneemt de ander de kans belangrijke levenslessen te leren voor de zielsgroei. Door via compassie mededogen te tonen, kan je de persoon helpen deze les te vinden en te leren, zodat de situatie snel beter wordt. Ook mededogen wordt vaak verward met medelijden, waarbij het medelijden betekent dat je uit je eigen energie bent gestapt en het leed op je schouders genomen hebt om mee te lijden.

Vergeving

De mooiste en meest krachtige van het kleurenspectrum der liefde is vergeving. Door te vergeven toon je dat je ziet dat je begrip hebt en accepteert dat alles gebeurt om je ziel te laten groeien via ervaringen. Vergeving is de liefde voor jezelf en je medemens die je leren te groeien en dankbaarheid deze lessen te mogen krijgen.Vergeef jezelf, want wat we als fouten zien of liever anders hadden gedaan, zijn de mooie lessen van het leven zonder wie we niet op de plek hadden kunnen zijn waar we nu staan. Vergeef de anderen, zij zijn het die meehielpen aan de situaties die je lessen gaf om verder te groeien.

Overgave

Bij overgave denken we vaak al snel aan je willoos laten meeslepen met het water van de wilde rivier des levens, maar dat is het niet. Je overgeven aan het leven is de kleur van liefde die zegt dat we van het leven houden, die ons de schoonheid kan tonen in zelfs de slechtste situatie. Bij overgave is het strijden voorbij en laten we alles op ons af komen om bewust te kiezen wat we willen en waarheen het gaat. Via overgave is het tonen van de andere kleuren van liefde makkelijker

Hoop

Zonder hoop staat alles stil. Hoop is dan ook de kleur van liefde die alles in beweging houdt. Hoop geeft ons de kracht door moeilijke periodes heen te komen en de lessen ervan te leren, omdat we weten dat een periode een einde heeft en dat erna alles soepeler zal gaan. De zon schijnt altijd en door hoop te hebben, beseffen we dat. Zelfs als we de zon niet zien

Vertrouwen

Via hoop krijgen we vertrouwen. Je kan ook met gerust hart vertrouwen stellen in andere mensen, want het enige dat je kan overkomen is dat het vertrouwen geschonden wordt. Als dit gebeurt kan je gewoon weer vertrouwen geven, want het beschadigt ons op geen enkele wijze. Vertrouw ook op jezelf en wie je bent, want je hebt alle gereedschappen die je nodig hebt om je leven in een hemel op aarde te maken. Vertrouw erop dat je die gereedschappen op het juiste moment gebruikt en dat ze je altijd in de richting brengen van de volgende les voor je groei.
Vertrouwen is de kleur van liefde die ons rust geeft, waardoor we liefde geven op momenten die we eerst ondenkbaar achtten.


Eenheid

Eenheid is de kleur van liefde die geen werkwoord is, omdat er al eenheid is. Deze kleur kan je voelen en uitdragen als je deze kleur erkent. Door de andere kleuren van liefde te tonen aan jezelf en de omgeving erken je de eenheid van alles. We zijn allen één, voortkomend uit de bron van het leven.

Zoals je ziet, zijn dit lang niet alle kleuren van het liefdesspectrum, maar wel de, in mijn ogen, belangrijkste die ons in staat stelt op een liefdevolle manier met onszelf en de omgeving met het leven om te gaan. Laat deze prachtige kleuren van liefde aan jezelf zien zodat ze via jouw persoon de wereld kunnen kleuren om alles mooier te maken.

Accepteer de liefde, want je bent het waard om van te houden. Toon je begrip zodat je via compassie mededogen kan tonen naar de wereld en ze vergeeft zodra het nodig is. Geef je over aan liefde en het leven zodat hoop en vertrouwen je de eenheid van alles kan laten ervaren

Dit atikel is afkomstig uit het Choicez Magazine, 14/2 t/m 21/3 Thema Liefde en is geschreven door Giacomo Mollevanger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten