15 april 2012

Over de diepere betekenis van de Gayatri Mantra

Een mantra heeft twee aspecten. De eerste is Manana, dat betekent alles wat je leert moet in de geest worden opgenomen en het tweede aspect is Traana, dat betekent, alles wat in de geest is opgenomen moet daarin krachtig worden verankerd en beschermd. Door God in je geest binnen te halen en Hem daar stevig te verankeren kun je je leven voortzetten met het werk waarmee je bent gezegend, dan zal je leven vol geluk zijn.


Onsterfelijkheid wordt niet alleen bereikt door het verrichten van goede daden, het verkeren in goed gezelschap of het hebben van goede gedachten. Maar ook door het in zich opnemen van de grote universele energie die verkregen wordt door het uitspreken van de heilige mantra's kunnen we ons verzekeren van het aspect van onsterfelijkheid. De Rishi's hebben ons deze weg gewezen. De goede werken die wij in ons dagelijkse leven verrichten, zijn gelijk een negatieve pool. De Goddelijke universele energie die verkregen wordt door het uitspreken van de Vedische mantra's zijn als een positieve pool. Door het verrichten van goede daden houden we de negatieve pool in goede staat, maar als geen aandacht wordt besteed aan de krachten die voortgebracht worden door de Goddelijke mantra’s, zal er geen goede positieve pool zijn en zullen we dientengevolge de volledige krachten niet verwerven.

De mantra levert de universele kracht aan de positieve pool binnen in onszelf en indien deze gekoppeld wordt aan de negatieve pool in ons dagelijks leven dan wordt de mogelijkheid geschapen om het aspect van onsterfelijkheid of een staat van zuivere, heldere, onwrikbare geestelijke zuiverheid, bekend onder de naam Ajaga te verwerven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten