17 mei 2012

Datgene waar je op focust, groeit.De meeste mensen beseffen helemaal niet hoeveel kracht er eigenlijk in ons schuilt. We zien onszelf meestal als kleine inviduen in een enorme wereld die opboksen tegen de tegenslagen die ons ervan weerhouden vervulling te vinden. Maar er is een waarheid die dit beeld kan veranderen, die dat gevoel van machteloosheid kan vernietigen en je ware vrijheid kan brengen:

Datgene waar je op focust, groeit.
Onze focus schept onze realiteit. Als je constant focust op wat er mis is in je leven en de wereld, wat ga je dan zien? De dingen die mis zijn. Maar als je je focust op de dingen waar je van houdt, de dingen die je inspireren en met vreugde vervullen, dan begin je de schoonheid te zien waar je eerder blind voor was.
Je kunt je ervaring in één moment transformeren, door gewoon je focus naar binnen te richten. Door je aandacht gewoon diep in jezelf te brengen, in plaats van je mee te laten sleuren door de drama’s en zorgen van de wereld om je heen, kun je levenslange patronen van ontevredenheid en verstrooidheid doorbreken.


Maar als het allemaal zo simpel is, waarom doen we het dan niet gewoon? Ik weet wel waarom: omdat we het eigenlijk niet willen. We willen helemaal niet gelukkig zijn: we blijven liever vechten voor datgene wat zogenaamd verbeterd moet worden. We willen ons helemaal niet overgeven: we willen winnen. We willen onze werkelijkheid helemaal niet omarmen: we willen onze ideeën van hoe de dingen zouden moeten zijn najagen, in plaats van te aanvaarden wat nu eenmaal is. Waarom? Omdat we ervan overtuigd zijn dat wij het beste weten hoe ons leven eruit zou moeten zien.
Helaas is ons beeld van de perfecte wereld een smeltkroes van de opvattingen van anderen en talloze angsten en onzekerheden die we in de loop van het leven hebben opgepikt, waardoor het eigenlijk helemaal niet ons beeld is.
Kinderen doen dit niet. Zij aanvaarden datgene wat nu eenmaal is zonder moeilijk te doen. Toen ik aan de Colombiaanse kust woonde, voetbalden de plaatselijke kinderen blootsvoets met kokosnoten. Ze zaten niet te mokken van Had ik maar Nike-schoenen! Dan zou ik veel beter kunnen spelen! Hadden we maar een echte bal in plaats van een kokosnoot! Zo denken ze helemaal niet. Ze hebben er gewoon veel te veel plezier voor, want ze genieten van wat ze wél hebben.
Ik wil niet ontkennen dat het ook belangrijk is om aan een betere wereld te werken. Ik bewonder elke activiteit die de mensheid verenigt en de kwaliteit van het leven op deze planeet verbetert. Maar als we constant gefocust zijn op wat er mis is – zelfs met de intentie om het te verbeteren – dan dragen we bij aan dat knagende gevoel van ontevredenheid.
Laten we focussen op wat we bereikt hebben, op de geweldige, prachtige wereld waar we in leven en op de gepassioneerde en inspirerende individuen die elke dag hun leven geven om de mensheid te dienen.
Laten we focussen op wat we kunnen geven: op de manieren waarop we vreugdevollere, vervullendere levens kunnen leiden. Laten we erop focussen om volledig aanwezig te zijn, om onszelf te leren kennen, anderen te aanvaarden en onszelf te omarmen. Dan zullen van vanzelf die liefde met de mensen om ons heen willen delen.
Waar focus je nu op? Op de frustraties van het verleden of zorgen over de toekomst? Waarom probeer je niet eens – al is het alleen maar voor vandaag – erop te focussen om van elk moment te genieten? Om alles te geven aan elke situatie die zich aan je voordoet?
Probeer het eens. Ontdek de kracht van focus, en neem daarmee verantwoordelijkheid voor je eigen geluk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten