17 mei 2012

Persoonlijke groei


Elk mens maakt in zijn leven groei door. De één wat meer of minder, of juist eerder of later dan de ander. We hebben daar termen voor, zoals volwassen worden. Groeien gaat niet zonder pijn. Voor niemand. De sleutel tot groei ligt in ons bewustzijn, onze kennis van onszelf in relatie tot onze omgeving. Maar voordat we weten hoe we die sleutel moeten hanteren, zijn we wel een paar jaar verder.
Groeien doe je door het leven te accepteren, inzicht te krijgen in je thema's, het oude wat niet meer voldoet loslaten, het creëren van ruimte en het aangaan van verbinding, en door leren trouw te zijn aan jezelf.

Assepoester
Vaak worden kleine meisjes angstig door de houding van hun moeders. Bezorgde moeders leren hun kinderen gedrag af dat hen, de moeders, bezorgd zou kunnen maken. Door haar dochtertje te leren risico's te mijden, weerhoudt de moeder haar kind er onbewust van te leren hoe ze met angst moet omgaan.

Bewustheid, spontaniteit & intimiteit
Voor bepaalde gelukkigen bestaat er iets dat alle gedragsclassificatie te boven gaat en dat is bewustheid; iets dat boven het programmeren van het verleden uitkomt, en dat is spontaniteit; en iets dat een grotere beloning schenkt dan spelen en dat is intimiteit.

Maar alledrie kunnen angstaanjagend zijn en zelfs gevaarlijk voor wie er niet op voorbereid is. Misschien kan hij beter blijven zoals hij is en de oplossing zoeken in de algemeen gebruikelijke technieken van sociale activiteit, zoals saamhorigheid.

Trouw
Wanneer je trouw bent aan jezelf voeg je kwaliteit toe aan je leven. Je leeft bewust, in alles. Of dat nu luieren, dromen of hard werken is. Of dat nu houden van of afscheid nemen van is. Trouw zijn aan jezelf is misschien wel het moeilijkste wat er is. Want altijd is er wel een reden om iets uit te stellen of niet te doen, om het niet aan te gaan.

Het pad
Reiziger, er is geen pad, het pad ontstaat al lopende.

Wat is nou eigenlijk persoonlijke groei?
Ieder mens groeit. Je bent zelfs geprogrammeerd om te groeien. Vanaf de conceptie ben je in ontwikkeling en groei je. Dat gaat je leven lang door. Daar hoef je niks voor te doen. Het gebeurt gewoon.
Je lichaam groeit, en zelfs als de groei eruit lijkt, verandert er van alles. Je wordt dikker, stijver, je groeit scheef, je slijt en krimpt. Je lichaam gaat naar je leven staan. Je oren, neus en kin groeien door tot op hoge leeftijd (kijk maar naar de oorlellen van bejaarden!), en je cellen blijven zich vernieuwen tot de dag dat je doodgaat.
Behalve fysieke groei, maakt ieder mens mentale en psychische groei mee. Je mentale vermogens worden groter (en later weer (ietsje) kleiner): je leert taal gebruiken, rekenen, de wereld ordenen volgens allerlei patronen en systemen. Je groeit psychisch door wat je meemaakt terwijl je ouder wordt, hoewel het voor iedereen verschilt welke lessen je voorgeschoteld krijgt en welk lessen je uit je leven trekt.
Je groeit als persoon: vanaf je kindertijd groei je langzaam uit tot een individuele persoonlijkheid. Je gaat steeds meer op jezelf lijken, al zijn er vele invloeden die ons van onszelf afhouden (opvoeding, etiquette, school) maar daar komen we later achter! Want hoeveel van ons zijn niet na je 30e (rond je 40e, misschien pas 50e) op zoek naar zichzelf? En wie is dat eigenlijk: de ideale vorm van jezelf of die met alle nukken en vlekjes op de koop toe? Want als we willen veranderen, groeien, willen we vaak iets kwijt wat we rijk zijn.
Wat maakt groei eigenlijk persoonlijk?
Groei je in de mate waarin je jezelf bent?
Groei je in de manier waarop omgaat met jezelf en de dingen?
Groei je in je kwaliteiten en wellicht ook valkuilen?
Voor mij zit de grootste verandering in de beleving van de wereld, hoe ik naar mezelf kijk, naar mijn relaties, de wonderen van de natuur beleef. Want zoveel dingen blijf ik hetzelfde doen. Mijn kwaliteiten en valkuilen zijn niet wezenlijk veranderd. Wel de manier waarop ik ze bewust ben en kan inzetten. Ik leef daardoor bewuster en neem mijn beslissingen meer op gevoel. Doordat ik me bewuster ben van gevoelens en processen, ervaar ik meer keuzevrijheid.
Maar ontvouwt zich dit nu omdat ik ouder wordt, of omdat ik het pad ben ingeslagen van persoonlijke groei? Ben je rond je 40e niet gewoon oud en wijs genoeg om je eigen beslissingen te nemen, heb je voldoende zelfvertrouwen opgebouwd om voor je eigen keuzes te staan en ben je gewoon niet meer genoeg om andere dingen na te streven?
Persoonlijke groei is  gewoon synoniem voor ouder worden. Dus laat al die dure cursussen maar zitten en laat het leven op je afkomen: het leert je genoeg.
Groei = verandering = het leven
Groei is verandering. Groei is het vinden van een nieuw evenwicht met jezelf en je omgeving. Ondergewaardeerde mogelijkheden en kwaliteiten komen beter aan bod. Beperkingen en onvermogens worden minder bepalend. Je leert meer jezelf te worden.
Groei kan het gevolg zijn van het werken aan problemen. Begrip en inzicht creéren ruimte en maken andere keuzes mogelijk. Groei kun je ook bewust zoeken. Vanuit de wens meer tot je recht te komen. Eigen talenten beter te herkennen en een plaats te geven in je leven. Of je met onderwerpen bezig te houden waar je in het dagelijks leven niet aan toe komt. Je zoekt naar verbreding en verdieping.
Uit evenwicht zijn betekent dat je jezelf uit het oog bent verloren. Soms tijdelijk, vaak langdurig. Het leven voltrekt zich, maar waar blijft jouw stem? Je komt meer en meer alleen te staan. Hoe dit te veranderen? Het simpele antwoord is: door goed voor jezelf te gaan zorgen. Helaas is dit niet altijd eenvoudig, anders deed je het al. Goed voor jezelf zorgen betekent in ieder geval: Allereerst jezelf serieus nemen met alles wat er in je leeft. Vaak is de buitenkant goed verzorgd. Je besteedt veel tijd en aandacht aan het voldoen aan de verwachtingen van je omgeving, je familie, je opleiding, je werk. Maar waar blijf je zelf? Met jouw wensen, verlangens, twijfels, je dromen en gedachten. Hoeveel tijd besteed jij aan je binnenwereld?

Gun jezelf om stil te staan bij wat er in je leeft.
Daarnaast betekent goed voor jezelf zorgen dat je dit niet alleen doet. Delen betekent niet langer alleen blijven met je problemen. Delen betekent onder woorden brengen waardoor je geraakt wordt, delen betekent erkennen van wat er in je leeft.
Krijg beter zicht op wat er bij jou meespeelt bij jouw omgang met problemen. Je bewust worden van onverwerkte zaken die vaak ver in je verleden liggen. Bewustwording geeft de mogelijkheid dit gemis, deze oude pijn, alsnog te verwerken. Door het verwerken ontstaat meer ruimte voor jezelf en je mogelijkheden. Je leert zo op je eigen kracht te vertrouwen.
Het diepgaand onderzoek naar jezelf en de eigen mogelijkheden is noodzakelijk om tot wezenlijke verandering te kunnen komen. Dit onderzoek is iets dat weinig mensen alleen kunnen. De meeste mensen hebben "voor een tijd ' een ander nodig om samen mee op weg te gaan. Iemand die bereid en in staat is zich in jou te verdiepen. Iemand waar jij mee kunt en wilt delen. Iemand waar jij je veilig bij kunt voelen.
Hoe iemand zichzelf klein maakt of laat maken. Waardering voor jezelf, oog voor de eigen kracht en schoonheid, maakt dat je anders in de wereld komt te staan. Je kunt meer jezelf zijn. Je hebt meer te bieden. Dit gun ik iedereen.
Ieder mens heeft aandacht en bevestiging nodig. Voor zichzelf, voor zijn mogelijkheden en kwaliteiten. De omgeving die deze aandacht en bevestiging moet geven is hiertoe vaak niet of maar gedeeltelijk in staat. Om niet te zeer te lijden onder dit tekort leert iedereen zich, al vroeg, aan te passen aan de situatie. Een deel van jezelf leg je zo terzijde. In het dagelijks leven is vaak geen tijd voor het gemis. Onderhuids blijft het echter wel aanwezig. Het gemis bepaalt je in wie jij bent, voor jezelf, voor je omgeving.
Op stille momenten, in dagdromen zijn de contouren van het gemis en het verlangen terug te vinden.
Door aandacht te geven aan het weggestopte, ondergewaardeerde deel van je kun je oude wonden helen en oude pijn verzachten. De energie, nodig om weg te stoppen, kun je nu ten bate van jezelf gebruiken. Het is goed voor jezelf om beter in evenwicht te zijn, maar ook voor je omgeving. Als je minder bezig bent met alles wat je niet kunt en durft, heb je meer ruimte en energie voor je omgeving, je partner, je kinderen, je vrienden en bekenden.
Werken aan jezelf maakt de wereld ruimer en lichter. Ik heb beter geleerd te vertrouwen op mijzelf, op mijn innerlijk kompas. Vanuit deze rust en zekerheid ben ik in staat mij open te stellen voor een ander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...