17 mei 2012

Van jezelf houden

 


 

Om onvoorwaardelijk van een ander te kunnen houden is het belangrijk om eerst bij jezelf te beginnen. Als je niet van jezelf houdt is het heel moeilijk om van een ander te houden zonder voorwaarden te stellen. Dan is het al snel: "ik hou van je, maar ... " of "ik hou van je, als ... ". En je schiet in de stress als de ander niet doet wat je graag wilt.

Van jezelf houden betekent het loslaten van alle hoge eisen en verwachtingen die je aan jezelf stelt en waarmee je jezelf onder druk zet. Je accepteert jezelf precies zoals je bent, met alle leuke en alle minder leuke kanten. Van jezelf houden is stoppen met jezelf steeds te veroordelen. Het is helemaal JA zeggen tegen jezelf. Je hoeft nergens aan te voldoen.

Onvoorwaardelijke liefde is een staat van Zijn en zegt iets over je mogelijkheden om contact te maken met die diepe bron van liefde in jezelf. De ander is alleen een spiegel om je eigen liefde in te kunnen waarnemen.

Het klinkt mooi zul je denken, maar hoe kom ik in contact met die bron van liefde?
Om dit in de praktijk te brengen zijn er hier een aantal oefeningen:

Je gaat met je aandacht naar je hart

Waarom je hart? Omdat je hart zelf uit onvoorwaardelijke liefde bestaat. Je hart pompt en pompt en pompt, vol liefde, ongeacht wat je denkt of zegt of doet. 24 uur per dag is je hart onvoorwaardelijk voor jou in de weer en het vraagt er niets voor terug. Het stelt zich belangeloos in dienst van jou. Je hart gaat gewoon door met kloppen ook als je allerlei negatieve gedachten of gevoelens produceert. Je hart is onvoorwaardelijk in zijn liefde en het maakt deel uit van jou. Je hebt de onvoorwaardelijke liefde dus al binnen handbereik.

Stem je af op die kwaliteit van onvoorwaardelijkheid
van je hart en stuur je hart
een glimlach vol dankbaarheid
.

Je beantwoordt de liefde van je hart met dankbaarheid. Je laat je hart weten dat je overstroomt van liefde voor al het harde werken. En voel wat dat doet voor je hart en voor jou. Vervolgens stel je voor dat je hart de liefde doorgeeft aan je bloedcellen en dat deze met elke hartslag de bloedbaan in wordt gepompt. Je bloed neemt die liefde mee door je lichaam heen. En je oefent en oefent en oefent, zo vaak als je maar kan.

Je kunt vervolgens de oefening uitbreiden
naar andere delen van je lichaam die ook zo onvoorwaardelijk voor jou in de weer zijn.

Zoals je nieren, longen, lever, immuunsysteem, je hersens, je huid. En dan kun je het oefenen uitbreiden naar je gedachten, je gevoelens, je gedrag. En hoe meer je oefent hoe meer liefde je gaat voelen voor en vanuit jezelf. Als je jezelf kunt voeden met liefde hoeft de ander jou niet meer te vullen. Dan vervalt de basis van de voorwaarden. Je kunt dan van de ander houden omdat je jouw eigen schoonheid in de ander terugziet en omdat je samen meer liefde kan produceren. Onvoorwaardelijk.

Transformeren


Transformeren staat voor jezelf worden in al zijn facetten, houden van jezelf zonder beperkingen. Het zijn soms best moeilijke processen die je ondergaat om te transformeren, pijn, emoties die los komen, zogenaamd verlies van eigenwaarde.

Als je een rups bent ben je afhankelijk van anderen, wat anderen zeggen of zullen denken. Hier handel je dan ook naar, je vindt het belangrijk wat andere mensen van je vinden en je stemt je hier op af. Het geeft een gevoel van ik leef niet, ik zit in een cocon en kan niet bewegen.

Als je op weg bent om te transformeren naar een mooie vlinder die geboren wordt ga je de vrijheid in om je zelf te ervaren en ga je steeds meer in zien dat de oude patronen niet meer werken.

Vaak begin je met een bezinningsperiode, een periode van veel lezen, voelen, inzichten verkrijgen en echt gaan luisteren naar jezelf, je eigen ik (verpoppen) hierdoor kan je geboren worden als vlinder en onstaat er een heel ander mens. Een mens met veel licht en liefde in zijn hart die open staat voor alle facetten van het leven. Je leert te leven vanuit je hart, je wordt een heel mooi mens met eigenwaarde die positief in het leven staat. Bepaalde angsten en emoties zullen verdwijnen omdat je op jezelf gaat vertrouwen en niet meer afhankelijk bent van anderen in het leven. Je kunt hierdoor ook inzichten gaan krijgen om andere mensen de helpende hand te bieden. Een helpende hand vanuit liefde en respect voor de ander zijn emoties en angsten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten