10 juni 2012

Gronden in het Hier en Nu: help jezelf en daardoor je kind.


    Kinderen en ouders hebben het maar druk tegenwoordig. Ouders werken allebei, soms in deeltijd, maar vaak ook niet, omdat dat niet altijd mogelijk is. Ambitie en carrière lijken maar niet samen te kunnen gaan met een deeltijdbaan. Het gevolg is dat er op een dag veel aandachtswisselingen zijn en er nogal gehaast verkeer plaatsvindt van plek naar plek, er worden heel wat kilometers afgelegd tussen school, het huis van de oppas (opa’s en oma’s, buurvrouwen, etc.), het zwembad, de manege waar paardrijlessen worden gevolgd, de tandarts, de pianoleraar en de judolessen. Boordevolle agenda’s benemen ouders en kinderen soms de adem.
    Er is nog weinig tijd over om te relaxen, zowel voor kinderen als ouders.
    Stilte is nodig om te verwerken en contact te kunnen maken met ons innerlijk. Zijn er niet voldoende van dit soort momenten voorradig, dan loert de oververmoeidheid om de hoek, ook voor kinderen. Te vaak gaan ouders er vanuit dat kinderen een‘onbeperkte’ energievoorraad hebben. Het is waar dat ze in hun eerste levensjaren goed zijn aangesloten op de energie, hun energiekanalen staan dan nog helemaal open, maar die worden gaandeweg weer gesloten door o.a. het gehaaste bestaan dat we leiden met zijn allen.
    Energie is een groot goed. Energie levert ons de kracht om te creëren, helder te zijn, goed te kunnen kijken en luisteren, en vanuit ons centrum te kunnen reageren op alles wat er gebeurt en zich voordoet. Energie laten stromen geeft ons de gelegenheid bezieling te vinden in alles wat we doen.
    Als we te gehaast zijn, blokkeert ons lichaam de opname van energie. Als we te weinig tijd nemen om gebeurtenissen met bijbehorende emoties te verwerken, blokkeert het ook. Emoties zetten zich vast in het lichaam, het lichaam verkrampt en de energie mag niet meer helemaal vrij doorstromen.
    Energie is altijd voorhanden. We nemen het niet alleen tot ons door te eten en te drinken; om ons heen is ook energie en die neemt het lichaam op via verschillende energiepunten: de bekende drukpunten en chakra’s. Een belangrijk energiepunt is bijvoorbeeld het miltpunt, dat zich links van de maag bevindt, vlak onder de onderste rib:
    het neemt energie op en laat dat doorstromen naar de eerste laag in onze aura, de etherische laag. Van daaruit worden de vele chakra’s en dus ons lichaam voorzien van Ki, energie. Als we onze maag ‘vastzetten’ door haastig te eten, door te rennen en te vliegen, en ons laten belemmeren door onze emoties, zal dit punt niet optimaal functioneren. Vermoeidheid is hier een eerste signaal: een moe gevoel in onze maag en rug, maagzuur, een vol gevoel, een gespannen buik; het zijn tekenen dat we echt moeten onthaasten.






    Onder onze voeten bevinden zich kleine chakra’s, energiewielen, die de opgaande energie vanuit de aarde opnemen. Deze energie resoneert heel kalm en rustig, is voedend. Als we onze voeten niet stevig genoeg neerzetten ontzeggen we ons deze energie. Gronden is hierbij dus noodzakelijk. Onze voeten zijn een wezenlijk deel van onszelf. We ‘vergeten’ ze nogal eens. Zijn we gehaast en met allerlei gebeurtenissen in de nabije toekomst bezig (ik moet nog dit, en dat, en daarna kan ik pas zitten), dan zijn we niet in het Hier en Nu en dus niet gegrond en helder aanwezig. We zijn niet echt met onze aandacht bij dat wat we NU doen. Onze aandacht concentreren op het NU levert veel energiewinst op. Leren mediteren kan ons hierbij geweldig ondersteunen.
    De meeste mensen ervaren stress, onrust en een zweverig gevoel als ze niet goed op de energie aangesloten zijn. Ze zitten letterlijk en figuurlijk met hun energie in hun hoofd. Het kan zelfs zijn dat ze geen contact met hun fysieke lichaam hebben, omdat ze niet willen of durven voelen.
    Door ons lichaam ontspannen en ‘open’ te houden, onze rug te strekken, onze borst te openen, onze schouders ontspannen te laten zakken, onze hals niet te overstrekken, ons bekken iets te kantelen en een iets holle onderrug te trekken, kunnen we het miltpunt weer activeren en de chakra’s vrije ruimte geven, zodat energie kan wegstromen en steeds opnieuw opgenomen kan worden. Waar steeds verse energie instroomt kan ook makkelijker energie wegstromen. Emoties worden dan niet langer vastgehouden, maar glijden van ons af. Als we durven voelen wat daar zit, kunnen we het ook makkelijker loslaten. Je kunt misschien de ervaring hebben dat je, door zo te ontspannen, juist gaat voelen, en je hebt dan misschien de tijd nodig te wennen aan deze nieuwe houding. Want ontspanning geeft ontlading van gevoelens. Laat dat wat je voelt je er niet van weerhouden jezelf toe te staan te kunnen ontspannen en genieten!
    Als je een beetje bang bent voor alles wat je voelt kun je het onderstaande advies toepassen als je wilt:
    Ga zitten op een rechte stoel en plaats je benen in een perfecte hoek, je voeten plat op de vloer, druk je billen lichtjes tegen de onderkant van de rugleuning, maak je borst open en je rug iets hol, laat je schouders ontspannen hangen, kijk recht naar voren en maak jezelf zwaar. Probeer rustig door te ademen. Door een paar keer per dag zo rustig te zitten, wordt het allengs mogelijk voor je om te gronden en steeds rustiger te worden.
    Als je zelf goed gegrond bent en rustig, zul je kalmer kunnen reageren op de gebeurtenissen van alledag, meer kunnen genieten van wat zich voordoet, en zul je dat uitstralen naar je kind. Je kind reageert immers op de uitstraling uit zijn omgeving en zal er veel baat bij hebben, en van lieverlee vanzelf ook gaan gronden en rustig worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...