29 juli 2012

Zelfliefde

Wat is zelfliefde?
Als je van jezelf houdt, zit je over het algemeen goed in je vel, zorg je goed voor jezelf, durf je keuzes te maken en daar ook achter te staan. Bovendien durf je je grenzen aan te geven.
Je bent positief over jezelf, vind jezelf de moeite waard en accepteert jezelf zoals je bent. Je oordeelt niet over jezelf. En dat helpt je om ook niet over anderen te oordelen.
Als je handelt vanuit zelfliefde houd je rekening met de mensen om je heen, maar je verloochent jezelf niet.
Waarom is zelfliefde belangrijk?
Als je niet (voldoende) van jezelf houdt, zal je altijd op zoek zijn naar iets buiten jezelf. Je ‘mist iets’ en zoekt dat buiten jezelf. Je bent als het ware een puzzelstukje waar een hap uit is, en zoekt een aanvullend stukje als opvulling. Dat ontbrekende stukje zal je echter nergens anders vinden dan in jezelf. Je kunt het zoeken in een ander mens. Je zal dan de ander op een voetstuk plaatsen, je vasthouden aan de ander of de ander vragen om jou te ‘redden’ en op te vullen. Een ander mens kan echter nooit opvulling zijn, slechts aanvulling. Als je genoeg van jezelf houdt, gun je jezelf de liefde van een ander, maar je hebt het niet nodig om te overleven.

Zelfstandigheid en Heelheid
Om je eigen lege stukje op te vullen is het belangrijk in te zien dat niets of niemand jou kan ‘redden’. Je zal het zelf moeten doen. Jezelf opvullen met liefde voor jezelf. De keuzes maken die goed voor jou zijn, jezelf liefhebben. In eerste instantie lijkt dat enorm eenzaam, eng en zwaar. Maar als je er eenmaal aan begint zal je zien dat je steeds sterker wordt. Je zal zien dat je tot veel meer in staat bent dan je ooit hebt gedacht en langzaam maar zeker steeds meer waardering voor jezelf krijgen. Hoe meer waardering en liefde je voor jezelf krijgt, hoe meer je ‘heel’ wordt. En hoe meer je ‘heel’ bent, hoe makkelijker het is om verbinding te maken met je kracht.
Zelfliefde is iets anders dan egoïsme
Laat er geen verwarring over ontstaan: Zelfliefde is iets anders dan Egoïsme. In het geval van egoïsme kan het zijn dat je alleen nog maar oog voor jezelf hebt. Ook kan het zijn dat je jezelf dan waardevoller vindt dan andere mensen. Je gaat dan volledig voor je eigen behoeften en houdt geen rekening met de behoeften van anderen. Het effect zal zijn dat je dezelfde reactie terug krijgt. Als jij geen rekening houdt met anderen houden zij geen rekening met jou.
Hierin zie je de wisselwerking: treed de buitenwereld met liefde tegemoet en je krijgt liefde terug.
Liefde voor een ander is dus ook liefde voor jezelf. Maar hierbij gaat het om de balans: bij tevéél liefde voor de ander en te weinig voor jezelf slaat de balans weer door. Verloochen jezelf dus niet en blijf bij jezelf, je bent gelijk aan de ander.
©-2010 TAM
Bron: www.spiritueelsterk.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten