21 november 2012

Zuiveringszout en soda weetjes

 
Huis-tuin-en-keuken toepassingen.

Iedereen kent wellicht zuiveringszout alias Natriumbicarbonaat of baking soda. Net zoals iedereen weet dat aardappelen met zout lekkerder zijn dan zonder, en dat men bonen en kool verteerbaarder kan maken met een mespuntje baking soda of zuiveringszout. Maar weet u ook dat baking soda of zuiveringszout en soda nog tig aantal andere toepassingen heeft die uw leven een goedkope en geweldige huis-tuin- en keukenboost kunnen geven op onderhoudsniveau.


1. U hebt een vuile thermos, met van die aangekoekte gekleurde randjes in uw vizier. Niets zo onsmakelijk als daar uit te moeten drinken. Vul de thermos met kokend water waar u 3 soeplepels soda in oplost. Laat een nachtje trekken. Vijf keer en meer overvloedig omspoelen en uw thermos ziet er uit alsof u hem net gekocht hebt.

2. Ditzelfde kan u toepassen in de gootsteen met uw theeservies dat last heeft van die lastige aanslag. Laat desnoods een nachtje weken in het bad warmwater met een half doosje zuiveringszout of sodakorrels.

3. En ditzelfde kan je ook toepassen voor het ontkalken en ont aanslagen van je elektrische waterkoker, koffiezet,…

4. U houdt van decoratieve items op uw dressoir. Vul eens een vaas op een originele manier. Neem een diepvrieszakje (groot model) dat u in een transparante vaas laat zakken. Steek er de bloemen in, vul de zak met water (niet te veel) en bindt hem toe. Laat het geheel in de glazen vaas zakken. Vul tussen zak en vaas met sodakorrels (die zijn mooi ongelijkmatig van vorm en geven een speciaal effect. U kunt het zout ook kleuren met krijt. (steek de soda in een diepvrieszakje, duw er enkele gekleurde krijtstaafjes bij, houdt de zak dicht en schudt er op los. Het krijt zal de soda kleuren. Vul dan bij in de vaas. Heel decoratief hoor. (U kan ook de soda kleuren door vloeibare kleurstof op dezelfde manier toe te voegen. Enig nadeel daarbij is wel dat u dit een dag op voorhand moet doen en dat het zout dient gedroogd te worden.)

5. Meng zuiveringszout met citroen en u hebt een geweldig bleekmiddeltje om uw email bad mee te reinigen. Het dragen van huishoudhandschoenen is tijdens deze bewerking wel een dikke aanrader.

6. Dit mengsel (zuiveringszout/citroen) is tevens ook een vetoplosser. Wel niet toe te passen op delicate stoffen.

7. U kan ook een dikke soeplepel in uw afwaswater kappen, voor een uitzonderlijke vette vaat.

8. U bent dol op gezond voedsel en beperkt alles dat ‘bespoten’ werd. U spoelt uw groenten uiteraard, maar als u zuiveringszout toevoegt aan uw spoelwater, elimineert u het kleinste insect, voor het op uw bord hoeft te komen. Evenals alle eventuele onreinheden (zelfs insecten plassen jawel).

9. U snakt naar een tandpasta smile maar ziet tegen die moderne technieken op omdat ze of te duur, of te agressief zijn of gewoon omdat u in tijdsnood zit. Giet een scheutje zuiveringszout (BAKSODA, niet de korrelversies voor de schoonmaak) op uw tandenborstel (al dan niet op uw tandpasta). Het is niet zo lekker maar oooo zo effectief, en u zult merken dat uw tandjes zichtbaar witter worden, op de goedkoopste manier die u maar kunt bedenken. Deze methode is geniaal voor mensen die veel roken, the drinken, of gewoon een stralende lach willen.

10. U kan ook uw valse tanden een nachtje in een water/zuiveringszout oplossing leggen om ze te witten.

11. U hoeft uw tandenborstel niet wekelijks af te koken om hem te ontsmetten. Zet hem een nachtje in een water/zuiveringszoutoplossing en hij is even ontsmet en gereinigd.

12. Dit kan u ook doen met uw haarborstels, kammen, haarklemmen,speldjes,… (wel niet in het zelfde bad natuurlijk) Laat enkele uurtjes trekken, (telkens u er langskomt draait u eens met die boel), daarna zorgvuldig afspoelen en even nawassen en voila, zo goed als nieuw.

13. U kan ook zuiveringszout oplossen in een glas water en gebruiken als mond spoelmiddel. Niet inslikken is wel de boodschap (hoewel u daar niet meteen de neiging voor gaat hebben, wees gerust.) Deze manier van de mond te verfrissen is aangeraden voor mensen die het niet hebben op de mondspoelingen met toegevoegde smaakjes en kleurstoffen. Ze is trouwens veel goedkoper en neutraliseert evenveel bacteriën als de dure middeltjes.

14. Niets zo lekker dan verse boontjes recht van de ranken geplukt, maar men durft er nogal eens winderig van worden. Hier is een trucje om dat tegen te gaan. Wanneer de boontjes de helft van hun kooktijd gehad hebben, giet dan het eerste kookvocht volledig weg. Begin opnieuw en voeg nu een theelepeltje zuiveringszout (kooksoda niet de korrelcersie voor de schoonmaak) toe. U zal merken dat de boontjes lichter verteerbaar zullen zijn, om nog te zwijgen van het hinderlijke geurgemis dat u gaat moeten missen (grinnikt).

15. Nummer 14 geldt ook voor koolsoorten.

16. En nog een zuiveringszouttruc in de keuken. Wanneer u iets met eieren maakt. Voeg dan per drie eieren een mespuntje zuiveringszout toe.

17. U kunt ook zuiveringszout gebruiken in de plaats van gist, wanneer u per ongeluk zonder moest vallen en een bakkriebel voelt opkomen. U mag trouwens altijd een puntje gist toevoegen om dingen luchtiger of anders gezegd, lichter verteerbaar te maken.

18. Hebt u uien of look gesneden en ruiken uw handen een uur in de wind? Was ze dan eens met zuiveringszout (ook citroen is hier goed voor), de reuk vervliegt zo.

19. Om uw houten snijplankjes en hakblokken te ontsmetten en rein te houden (plastic kan u in de vaatwas zetten. Hebt u geen vaatwas, kan u dit ook op de plastic plankjes toepassen.) wrijft u ze kwistig in met zuiveringszout dat u even klam maakt. Laat een poosje liggen en spoel overvloedig af.

20. Heeft uw koelkast last van geurtjes (was hem dan uit met een water/zuiveringszout oplossing).

21. Als noodontstopper kan u dan weer drie delen water, 1 deel zuiveringszout en 1 deel verwarmde azijn bij elkaar gieten (neusklep en open raam is een aanrader, evenals alle kindjes en dieren uit de buurt als het dragen van huishoudhandschoenen). Giet in de t behandelen verstopte afvoer. Laat toen minuten trekken en spoel dan door met heet water. (bij grote verstopping kunt u het een nachtje laten intrekken) maar zet dan wel een emmer omgekeerd over het gat en steek de stop erin. Vergeet wel niet overvloedig door te spoelen met warm tot heet water.

22. Uw inox gootsteenwerkblad is een beetje aangeslagen en gekrast en u zit net nu zonder Chemico? Geen paniek. Los wat ouderwetse Vim en een dikke soeplepel zuiveringszout op in een glas water en schrob hiermee uw werkblad af. Goed naspoelen (want u hebt hierbij wel strepen anders). U zal zien dat de krasjes verdwijnen als sneeuw voor het zout en uw keukenlook krijgt weer een blinkende boost.

23. Voorgaande kunt u ook toepassen op marmer (gebruik wel een volledige oplossing en een zachte doek dan.)

24. U hebt geen afwasbaar papier en de kinderen hebben er op getekend? Dop een zachte doek in een water/zuiveringszout oplossing en dep op de plekken, u zal zien dat ze stilaan vervagen.

25. Ditzelfde kunt u toepassen op tapijten,

26. Deze oplossing is ook goedgekeurd bewezen in zijn functionaliteit voor het reinigen van een ongelukje braaksel op tapijt. Want er zijn leukere dingen om op te kuisen, zeg nu zelf, en niets zo vervelend als steeds weer herinnert te moeten worden aan dat ongezondje telkens u langs die plaats loopt.

27. Om een tapijt op te frissen zonder dure producten te moeten nemen, kan u het tapijt bestrooien met zuiveringszout. (houdt wel kinderen, dieren en aanverwanten uit de buurt). Het beste resultaat wordt uiteraard verkregen als het tapijt vervolgens een nachtje kan trekken. Zuig daarna de boel op met uw stofzuiger, en uw tapijt is gelijk twee tinten lichter.

28. Vorige methode kan ook aangewent worden bij ongelukkige wijnvlekken. Zelfde toepassingsmethode, strooi, trek (paar uur, nachtje,…), zuig..

29. Vorige methode neemt ook onvriendelijke geurtjes weg, dus twee vliegen in een klap.

30. Om al die kindjes uit de buurt te houden terwijl U uw zuiveringspraktijken toepast, kunt u ze aan het detective werk zetten en ze een geheime brief laten schrijven. Meng water1 deel /zuiveringszout 1 deel, geef ze een kaligrafie pen en voila, ze kunnen vertrekken. (doe dit wel niet met kleine kindjes, ze moeten op zen mist het laat ik eens proeven stadium voorbij zijn.)

31. Houdt de muffe geur van de zolder uit uw dozen met kledij die op zomer of winterstok staan door enkele kwistige scheppen soda of zuiveringszout in linnen voddendoeken te knopen en die mee in de dozen op stok te steken. Deze methode haalt ook eventueel vocht uit de kledij die er moest insniepen. Dus weer twee vliegen in 1 spreekwoordelijke klap.

32. En als u dan ook nog eens tegen mottenballengeurtjes bent en u steekt zo een zakje mee in de doos dan hebt u nog eens drie vliegen in die klap. (leuk toch?).

33. Voorgaande methode kunt u ook toepassen op oude muffe boeken (u herkent de reuk vast, ik ruik hem al als ik er maar over spreek. Gebruik hiervoor geen zuiveringszout maar grote korrelsoda (die kruipt minder tussen de pagina’s). Steek de soda en het boek in een plastic zak die u uiteraard afsluit. Laat de boel gerust enkele dagen liggen, en haal het boek er vervolgens uit. De reuk is geneutraliseerd. (tip: wanneer u uw boeken regelmatig (paar keer per jaar) doorbladert zal die typische geur en niet zo makkelijk inkruipen. U kan zo een boek ook ergens bovenaan een kast open laten liggen maar dan blijft de geur wel in huis en er zijn aangenamere dingen om te ruiken dacht ik zo.

34. Hebben uw ooit witte kunststoffen meubels last van vergeling? (keukendeurtjes, pianotoetsen, boekenplanken,…) was ze dan geregeld af met een Zuiveringszout/wateroplossing in plaats van met een gewoon sopje. Zout is immers een bleekmiddel.

35. Dus kunt u het ook gebruiken voor agressieve vlekken (gras, gele kringen,…) op stof. Dit is wel niet aan te raden voor fijne kleding en stofjes. Grijp dan terug naar de minder agressieve winkelvarianten. Maak de vlek een beetje nat, leg het item op het gras buiten (op den bleek zoals ze dat vroeger zeiden) en strooi een beetje zuiveringszout op de vlek. (niet bij gekleurde items) of de vlak trekt bleker af dan de rest.

36. Voor een wittere was zonder al die middeltjes in u kast te hoeven hebben, kunt u ook een schepje soda in uw wasmachine kwakken (doe ik altijd). Het verzacht het water, de was, reinigt, bleekt en kuist de leidingen. Wat wil een mens nog meer (wel bij wasjes van boven de 50 graden, anders raken de sodasteentjes niet opgelost.)

37. Voorgaande kunt u ook toepassen op een douchegordijn dat randjes begint te krijgen van dingen die u niet wilt groeien hebben in uw badkamer. Gebruik dan wel zuiveringszout en zet uw machine op niet meer dan 30 graden. Wasje gedaan, gordijntje nat ophangen (onderkant in bad of douche uiteraard of u kan weer gaan dweilen).

38. Heeft uw teakhouten tafel randjes en kringen van schotels en borden en wilt u die er uit zonder die dure producten te moeten kopen? Geen probleem. Maak een mengeling Soda/warmwater (eventueel een vers scheutje citroensap) en poets met een stevige vod of afwassponsje. Goed naspoelen en voila, als nieuw.

39. U kan ook bij gebrek aan strooizout soda of zuiveringszout over uw wandelpad gooien om het slipvrij voor de voetjes te maken.

40. En heeft u vervolgens oververmoeide voeten en benen, of voelen uw voeten doortrapt aan van al dat rondlopen om alles netjes te krijgen. Zak dan in een bad (of voetenbad) neer, waar u kwistig zout/warm water toevoegt. En geniet. Voel hoe het zout de moegte uit al uw overdane ledematen trekt. Daarna goed afspoelen en eventueel inwrijven met nivea of aanverwanten.

41. Voorgaande is ook goed voor iemand die hard gelopen heeftlang rechtgestaan heeft, .....

42. De schoen waar die arme voet in lopen afzien heeft is misschien bezweet, nat, reukig, walmend of nog erger? Geen paniek. Smijt overvloedig zuiveringszout in de schoen. Zet hem op een veilig plaatsje, laat een nacht rusten en drogen, klop hem vervolgens uit en steek er dan de buis van de stofzuiger eens in (want elke oneffenheid kan tot blaren leiden). Het is wel aan te raden uw schoenen allebei gelijk te behandelen (grinnikt) zeg nu zelf, ene stinkvoet en ene reukloze voet wil je niet meemaken hahaha.

43. Zo als dat allemaal achter de rug is krijgt een mens honger. En er staat vis op het menu. Een probleem. De vis ruikt niet naar zee maar naar vis (bweikes), Door al uw schoonmaakpraktijken is hij niet meer gevangen vers. Als het nog aandurft hem te eten (knipoog) wrijf hem dan in met zuiveringszout, schrok maar goed. Laat een uurtje of twee liggen op een koele plaats (frigo) en spoel hem vervolgens goed af. Voila, hij is nu klaar voor uw bereiding.

44. Staat er gekookte roze zalm op het menu, dan kan u een mespuntje zuiveringszout toevoegen aan het kookwater om de mooie roze kleur naar boven te trekken.

45.Zilveren voorwerpen krijg je ook mooi schoon met zuiveringszout. Om vlees malser te maken, een halve theelepel zuiveringszout met 2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie minstens een uur laten marineren. Hoe langer des te malser (tip van Attie)

46. ([I]de schoonmaak versie, witte korrels of poeder in een zakje kost ongeveer 0.85 cent en er staat SODA op
) verkrijgbaar bij elke supermarkt bij de schoonmaak spullen. Zijn ook toe te passen bij ontstoken blaren of een ontstoken kras of een nagel, en aanverwanten. Ook bij honden en/of katten beten. toepassing: Neem een emmer met lauw water en gooi er flink wat (een paar blokken) SODA in, roeren en baden. Doe dit ongeveer 20 min en een paar keer per dag. De ontsteking wordt echt helemaal schoon en gaat weg!!! En het pikt/brand niet zo erg, misschien in het begin een beetje maar dan voel je echt gewoon lekker zacht water. [/I]

Bron: http://gezondverstand.clubs.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...