9 juni 2012

Linzen, bron van leven



In onze klassieke keuken zijn ze wat minder populair en dat is spijtig. Want linzen zijn zeer rijk aan eiwitten en essentiële aminozuren. En die horen thuis in elke gezonde en evenwichtige voeding! Enkele recepten...

Tips en weetjes

  • Groene linzen hebben een dun vel (en verteren dus makkelijk). Groene linzen uit Puy zijn de absolute top. Zij zijn niet toevallig de eerste groente met een A.O.C. (een appellation d'origine contrôlée!).
  • Blonde linzen (met een groen-gele kleur) zijn groter maar minder smakelijk. Rode zijn meliger (maar perfect voor soep of puree). Koraallinzen zijn gepelde rode en dus de beste keuze voor een snelle bereiding. 1 glas linzen kookt u in 4 glazen koud water, maar let op dat u nooit zout toevoegt, dat maakt droge groenten harder. Om een opgeblazen gevoel na de maaltijd te vermijden, voegt u tijdens het koken een beetje bonenkruid toe, of wat muskaatnoot.

Linzen met aubergines en pompoen (in Indië: Sambhar)

Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 150 g rode linzen
  • 750 ml water
  • 150 g pompoen in blokjes
  • 100 g aubergine in blokjes
  • 1 fijngesneden ajuin
  • 1 fijngehakt rood pepertje
  • 1 koffielepel rietsuiker
  • 1/4 koffielepel komijn
  • 1/4 koffielepel kurkuma
  • 1/4 koffielepel lookpuree
  • 1 koffielepel ghee (gezuiverd botervet)
  • 1/2 koffielepel mosterdzaad
  • 4 blaadjes kerrie
  • 1/2 verse kokosnoot (het vlees in fijne reepjes gesneden)
  • zout
  • 1 tomaat in blokjes gesneden.
1. Was de linzen en zet ze op het vuur in wat water. Voeg de pompoen, de aubergines, de ui, het pepertje en de suiker toe en breng op kookpunt. Ook de komijn, de kurkuma en de lookpuree gaan erbij. Laat verder inkoken tot de linzen gaar zijn.
2. Warm de ghee op in een pan. Rooster daarin snel het mosterdzaad en de kerrieblaadjes, meng ze met de linzen en voeg dan ook de kokosnoot toe.
3. Proef of het gerecht voldoende gekruid is, breng opnieuw aan de kook, voeg de blokjes tomaat toe en dien meteen op.

Hammetje met rode linzen

1. Warm de olie op in een stoofpot. Laat de hammetjes langs alle kanten bruinen. Wanneer ze mooi bruin zijn, voegt u de ciderazijn toe, 3 glazen water, plus zout en peper. Dek toe en laat anderhalf uur stoven op een zacht vuur.
2. Ruim 20 minuten voor het einde van de stooftijd, spoelt u de linzen in een fijne zeef onder stromend water en giet ze in de kookpan bij de hammetjes. Leg er een laurierblaadje bij, peper van de molen, koud water tot alles onder staat en laat nog 20 minuten koken op een zacht vuurtje, tot de linzen gaar zijn.
3. Leg de hammetjes in een schaal, overgiet met kookvocht en dien op. Bestrooi met schil van groene limoen. De linzen dient u op in kommetjes.
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 3 soeplepels olie
  • 2 hammetjes
  • 20 cl ciderazijn
  • 3 glazen water
  • zout
  • peper
  • 250 g rode linzen
  • 1 laurierblad
  • 1 soeplepel schil van groene citroen.

Kool gevuld met linzen

Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 1 gekrulde spitskool
  • 4 wortelen
  • 8 rapen
  • 200 g linzen
  • 30 g boter
  • peper
1. Breng de kool in zijn geheel aan de kook in zout water gedurende 7 tot 8 minuten. Laat afkoelen. Haal met een klein mesje de stronk eruit en de blaadjes eraf.
2. Schil en snijd de worteltjes en de raapjes in julienne. Breng een pot zout water aan de kook. Leg er de wortelen en de raapjes in en laat 10 minuten koken. Giet af.
3. Was en laat de linzen koken in zout water. Giet af en schik ze samen met een derde van de wortelen/raapjes in de ovenschaal. Bestrooi met boter en kruid met de pepermolen.
4. Warm de over voor op 180°C. Op het werkblad legt u 8 koolbladen open, u lepelt er de rest van de wortel-raapjesmengeling op en bindt het pakketjes samen. Plaats het op de linzen in de schotel. Zet 10 minuten in de oven en dien op.

Linzen, tapenade en gekonfijte citroen

1. Schil van de gekonfijte citroen. Meng olie en azijn, roer er de mosterd door en voeg peper en zout toe.
2. Was de linzen onder koud water. Breng ze gedurende 20 minuten aan de kook, in viermaal zoveel water als hun volume. Dek toe tijdens het koken en giet daarna af.
3. Warm de oven op tot 180°C. Vijftien minuten voor het einde van de kooktijd van de linzen, dekt u de bakplaat af met boterpapier.
4. Laat de boter smelten in een klein potje. Op het werkblad legt u de brickblaadjes open, u snijdt ze in vieren en tamponneert ze met wat gesmolten boter. Rol ze in de vorm van een hoorntje. Leg ze op de bakplaat, sluit de oven en laat bakken gedurende 5 minuten, draai ze om en bak nog eens 5 minuten.
5. Vul de hoorntjes met tapenade. Verdeel de linzen over de kommetjes, giet er wat vinaigrette over. Plaats de hoorntjes met tapenade op de linzen. Be-strooi met wat gekonfijte citroen en dien meteen op.
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 1 doos (200 g) tapenade van zwarte olijven
  • 1 gekonfijte citroen met zout (te verkrijgen in oosterse specerijenzaken en op de markt)
  • 2 eetlepels olie
  • 1 koffielepel azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout
  • peper
  • 250 g groene linzen (Puy)
  • boterpapier
  • 20 g boter
  • 8 blaadjes brickdeeg

Voedingswaarde

Gekookte linzen bevatten (per 100 g): 85 calorieën, 8,2 g eiwitten, 13,8 g koolhydraten, 0,5 g vetten, 7,8 g vezels, 276 mg kalium, 32 mg magnesium, 100 mg fosfor, 19 mg calcium, 3,3 mg ijzer, 0,1 mg vitamine B1, 0,05 mg vitamine B2, 0,1 mg vitamine B6 en 6 µg caroteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten