18 november 2013

Het labyrint als pelgrimstocht


Er zijn overal in de wereld labyrinten aangelegd.
Het labyrint is een mooi symbool dat ons een zekere weg wijst, maar dat je alleen begrijpt als je het ware verhaal kent.
Als je een labyrint met de juiste intentie loopt loop je eigenlijk een symbolisch levenspad.
Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof.
Dan mis je echter een belangrijk verschil:
· in een doolhof verlies je je weg,
· in een labyrint vind je je weg.

Een doolhof heeft geen andere betekenis als dat van het vermaak. Een doolhof leid je niet of slecht moeizaam naar je werkelijke doel , het midden, maar juist ze goed mogelijk er van af. Je loopt op goed geluk en ontdekt dat je steeds de verkeerde kant op loopt.
Je bereikt het niet of slechts met grote omwegen.
Je net opgebouwde zelfvertrouwen wordt steeds opnieuw afgebroken. Om je toch door te laten zetten staat er in het midden vaak iets aantrekkelijks, een gouden bal of een uitzichttoren. Opnieuw een poging om je te verleiden.

Het labyrint daarentegen werkt juist stimulerend. Het leid je hoe dan ook via een zekere weg naar je doel, het midden.
Het legt niet de nadruk op goed of fout, maar zegt: loop of sta stil."
Misschien maakt het je even wat onrustig, ga je even twijfelen, maar je hebt geen keus en als je doorzet geeft het je al vlug weer nieuw vertrouwen.

Als je eens de kans krijgt, loop dan rustig een labyrint zonder te hollen en ervaar wat het kronkelende pad met je doet bij iedere bocht die je maakt.
Loop een labyrint alleen en in alle rust en stilte in een traag tempo. Ben je bewust van ieder stap die je zet. Ervaar wat er met je gebeurt als je het labyrint in gaat en wat er veranderd als je een bocht maakt. Sta even stil bij wat je voelt.

labyrint als pelgrimstocht



 



Geschiedenis van het labyrint


Het labyrint komt in vrijwel alle culturen voor en heeft meerdere benamingen zoals; Trojaburg (Scandinavië), Babylom (Rusland), St. Peter's game,  Shepherd's race, Miz Maze, Julian’s Bower (Groot-Brittannië), Caerdroia en Cretan Maze.

  • De oudste bekende labyrinten liggen op eilanden in de Middellandse en Aegeïsche Zee en zijn zo'n 6000 jaar oud (het Neolithisch tijdperk). 



  • Ze zijn beschreven in boeken (de bijbel beschrijft een labyrint bij het paleis van Koning Salomo) en bewaard gebleven omdat ze ook zijn gegraveerd op stenen, rotsen en munten.

Egypte - Aswan - Kom Ombo Tempel - muurlabyrint
Knossos - 400vChr. - zilveren munt
Peru - Machu Picchu - Inca steen
Cornwall - Tintagel - klassiek rotswand
Italië - Etruskische vaas
Lombardije - Naquane - 10000 jaar oud
Nepal - Jomson
Italië - Pompeii - Villa Theseus - vloermozaïek


  • Later werd het labyrint onder meer via het oude Egypte en de Minoïsche beschaving en vandaar via de Griekse mythologie een onlosmakelijk deel van de Europese cultuurgeschiedenis.

Kreta - Minotaurus labyrint
Kreta - Minotaurus labyrint

  • Langs de Scandinavische kusten liggen talloze stenen labyrinten, die een onderdeel uitmaken van de volkscultuur. 

Finland - Turku - Maaria Kyrka
Finland - Sibbo - kerk - 15e eeuwse wandschildering
Zweden - Visby - kerkplein
Zweden - Tibble - Draaiburcht van klei

  • Vooral in Groot-Brittannië liggen eeuwenoude labyrinten van turf en gras. 


Gb - Essex - Saffron Walden - turflabyrint - 1699
GB - Alkborough - Julian's Bower turf labyrint

  • Het labyrint heeft een plaats in de cultuur van de Hooi-indianen in Amerika
Hopi indianen - hand tatoo
Amerika - Arizona - Hopi indianen - Man in the Maze - healing ceremony

  • Ze zijn te zien op afbeeldingen bij het Peruaanse Nasca
Peru - Nazca map met labyrint (spiral)
Nazca labyrint


  • In Nepal zijn fraaie labyrinten gevonden 
    Nepal - Jomson - labyrint in de bergen
  • Ook op moskeeën in Pakistan staan afbeeldingen van labyrinten

Kurukshetra - Kali tempel
Pakistan - Tal - Labyrinth carved on a pillar in the old mosque
 
In Engeland komen ook labyrinten voor met de naam Julian's Bower (Gillian's Bore en Gilling Bore). De naam zou afstammen van Julius, zoon van Aeneas van Troje. Troje betekent draaien of wentelen. Volgens legendes waren de muren van de stad Troje, evenals die van Jericho, zo complex en verwarrend gebouwd, dat de vijand in verwarring raakte en de weg naar binnen niet kon vinden.

Jericho - Trojaburg labyrint in 14c - Farhi Bible


Veel labyrinten en doolhoven in Noord-Europa worden Trojaburg genoemd.
Trojaburgen komen voor in heel Noord-Europa, maar voornamelijk in Scandinavië Zweden (ongeveer 200), Finland (ongeveer 141), Rusland (ongeveer 60) en Noorwegen). Ze worden ook aangetroffen in Engeland, Duitsland, IJsland en Lapland.
Een Trojaburg is een door mensen gemaakte formatie van losse stenen in de vorm van een labyrint. 
Mexico - Aguilera  - Trojaburg
GB - Long Point St. Agnes - Trojaburg

Af en toe wordt de Trojaburg vorm ook in turflabyrinten (ook wel pad-in-gras-labyrinten genoemd) teruggevonden, maar vaak zijn deze niet behouden gebleven. Ze worden wel op bekende oude plaatsen opnieuw aangelegd.

GB - Alkborough - Julian's Bower turf labyrint
Oldenburg - graslabyrint 't Hofke
GB - Troy bij Dalby - Trojaburg


Caerdroia is een naam in Wales voor Oud Troje door de overeenkomst tussen het Welsh troeau (tro = "draaien") en Troea (Troje), wordt het vertaald als "vesting van de wendingen" (caer = "fort"). Meestal zijn er zeven windingen.

Glastonbury - Tor - Caerdroia labyrint

Het labyrint vertoont grote verwantschap met de oosterse Mandala....

Mandala van C.S. Jung

Yantra mandala


... en met oeroude afbeeldingen van spiralen, bijvoorbeeld in Ierland, Turkije en op Malta.

 
Engeland - Yorkshire - steen van Baildon Moor - 4000 jaar
Ierland - Newgrange - 5200 jaar, een ruit omgeven door 3 spiralen
Malta - Tempel van Tarxien
Oekraïne - Mezin - Ivoren spiralen labyrintvorm - 20.000-15.000 jaar geleden
Vanaf 300 na Chr. tot aan onze tijd zijn labyrinten vernietigd of verborgen gehouden voor de meeste mensen.

Een heropleving ontstond doordat de Tempeliers in de 12e eeuw in al hun kerken en kathedralen in Frankrijk, Italië en Engeland wel een of meerdere labyrinten aanlegden, die voor iedereen toegankelijk waren. Een van de oudste en meest geliefde ligt in de kathedraal van Chartres (1194).



Chartres


Ook in Nederland zijn labyrinten in kerken bewaard gebleven of hersteld. Een van de bekendste ligt in de Sint Servaas kerk in Maastricht. 

Maastricht - Sint-Servaas kerk
patroon labyrint Sint-Servaas kerk


Na het verdwijnen van de Tempeliers (1314) worden ook de meeste labyrinten weer verwijderd of verborgen gehouden. In de plaats daarvan verschijnen er op labyrinten lijkende doolhoven.

Doolhof lopen
Labyrinten worden vervangen door doolhoven, meer symbolisch kan het verhaal bijna niet zijn.
Het leven is een doolhof zolang je je eigen pad niet gevonden hebt. Maar de mogelijkheid om te zoeken naar je eigen pad wordt angstvallig verborgen gehouden. 

Veel mensen gooien de termen doolhof en labyrint op een hoop. Ze weten nog niet dat er een wereld van verschil bestaat tussen het lopen van een doolhof en het lopen van een labyrint.
 

Vaals  - Labyrint Drielandenpunt - een echt doolhof dus
 


Hampton court maze - beroemd doolhof
Reignac sur Indre - op een labyrint lijkend doolhof, maar vergis je niet...



Een doolhof heeft geen andere betekenis als dat van het vermaak. Een doolhof leid je niet of slecht moeizaam naar je werkelijke doel , het midden, maar juist ze goed mogelijk er van af. Je loopt op goed geluk en ontdekt dat je steeds de verkeerde kant op loopt.
Je bereikt het niet of slechts met grote omwegen.
Je net opgebouwde zelfvertrouwen wordt steeds opnieuw afgebroken. Om je toch door te laten zetten staat er in het midden vaak iets aantrekkelijks, een gouden bal of een uitzichttoren. Opnieuw een poging om je te verleiden. Veel doolhof lopers geven het echter al eerder op en zoeken geïrriteerd de kortste weg weer terug, wat vaak ook nog niet eens zo simpel is.
Een groot deel van het vermaak bestaat er vooral uit dat je verwacht dat jij in staat bent om aan een ander te kunnen laten zien dat jij wel het midden kunt halen door de ander de loef af te steken. Alles is hierbij geoorloofd: zoals de ander de verkeerde kant op sturen en proberen om ergens ongeoorloofd binnen door te gaan.

Labyrint van Pan
Een doolhof loop je zelden alleen, mede omdat je bang bent dat je er niet meer uitkomt.

Labyrint lopen
Het labyrint daarentegen werkt juist stimulerend. Het leid je hoe dan ook via een zekere weg naar je doel, het midden.
Het legt niet de nadruk op goed of fout, maar zegt: loop of sta stil."
Misschien maakt het je even wat onrustig, ga je even twijfelen, maar je hebt geen keus en als je doorzet geeft het je al vlug weer nieuw vertrouwen.




Als je eens de kans krijgt, loop dan rustig een labyrint zonder te hollen en ervaar wat het kronkelende pad met je doet bij iedere bocht die je maakt.
Loop een labyrint alleen en in alle rust en stilte in een traag tempo. Ben je bewust van ieder stap die je zet. Ervaar wat er met je gebeurt als je het labyrint in gaat en wat er veranderd als je een bocht maakt.  Sta even stil bij wat je voelt. 
Doe dat ook als eenmaal in het midden bent aangekomen en je de weg naar buiten weer gaat volgen. De weg naar buiten geeft je een ander gevoel. Probeer eens het verschil te ervaren en zoek naar je natuurlijke reactie.

Symboliek bij het lopen van een labyrint
Als je besluit om het labyrint te gaan lopen volg je vol goede moed de kronkelende  weg naar binnen. Eenmaal op weg denk je al gauw dat het vlotjes gaat totdat je ineens en onverwacht door het labyrint weer naar de buitenkant geleid wordt.

Daardoor ga je twijfelen of je wel het juiste pad beloopt.

Als het je lukt om het vertrouwen in Jezelf te bewaren, merk je dat als je de weg gewoon blijft volgen en op jezelf blijft vertrouwen er maar één weg is te gaan die je naar je doel leid, hoe kronkelig dan ook. Dat doel is je bekent vanaf het moment dat je besloot om het labyrint in te gaan. Doordat het labyrint je opeens helemaal de andere kant op liet gaan ging je twijfelen maar van binnen weet je dat je toch op de goede weg bent. Je weet immers dat als je volhoud je altijd bij je doel uit zult komen.

Daardoor leer je om te gaan met tegenslag en deze te overwinnen.

Welke pad je ook loopt, hoe vaak je ook twijfelt en je pad lijkt te verlaten, je zult ontdekken dat het pad dat je loopt jou pad is en altijd de juiste weg is. Zolang je maar niet verleid wordt om van je pad af te gaan of afgeleid wordt en een vergissing maakt is de weg die je gekozen hebt, altijd jouw weg.

Zo is er in het labyrint ook maar één weg die je kunt gaan. Het is je eigen weg die je uiteindelijk naar het centrum binnen in je zal leiden. Naar de energetische Vonk die het vuur in je hart zal ontsteken. De vervolmaking van je reis naar het weten (gnosis).

Waar kun je een labyrint lopen
  • Pas de laatste tientallen jaren zijn vele verborgen gehouden labyrinten weer toegankelijk gemaakt.
  • Er worden ook in Nederland steeds meer nieuwe labyrinten aangelegd waar iedereen gebruik van mag maken, zoals in IJsselstein en Boxtel (Stapelen). Voor meer labyrinten in Nederland kijk verderop.
  • Op middeleeuwse festijnen (Keltische feesten) worden vaak ook tijdelijke labyrinten aangelegd. 

Dordrecht - Keltfest - uitleg klassiek labyrint
Dordrecht - Keltfest
  •       Je kunt ook zelf een labyrint tekenen, op steen, in zand, met kaarsjes enz...




  •            Er worden kleine labyrinten aangelegd in tuinen.

Aquarius labyrint


  •       De kleinste labyrinten zijn vingerlabyrinten, zoals op de muur bij de ingang van de Magdalenakerk in Beyenburg bij Wuppertal. Zo’n klein labyrint kun je eenvoudig zelf tekenen en met je vinger overheen bewegen. Het geeft een eerste indruk van wat een groot labyrint met je kan doen.

Wuppertal - Beyenburg - Magdalenakerk
Cornwall - 4000 jaar oud

  • Het kleinst spiraal labyrint draag je altijd bij je.....je vingerafdruk.






Labyrinten in kathedralen van de Tempeliers (in de tijd van de Katharen)
Amien
Bayeux
Chartres
St. Quintin
St. Omer
Rochefort


Nederlandse labyrinten (enkele mooie voorbeelden)




DenHaag - Heilige Jacobus de Meerdere kerk - voorplein
Dinxperlo - Sproei! waterlabyrint bij Carea de Jenny woon-zorgcentrum
Heiloo- Chartres labyrint voor de Willibrorduskerk
Houthem - Sint Gerlach voorplein Amienlabyrint
IJsselstein - wilgen
Middelburg - Labyrint park Toorenvliedt
Mook - Maaspark - vdLocht labyrint
Nijmegen - Waalkade - waterlabyrint
Oldenburg - graslabyrint 't Hofke
Veghel - Sint Lambertuskerk - voor ingang
Voorburg  - Sint Martinuskerk - St. Omer labyrint
Wernhout - Marialabyrint op boomkwekerij Mouws
Zaandam - Darwinpark

Curiosa
Er zijn nog een aantal bijzondere verhalen die met labyrinten van doen hebben.
Deze wil ik u niet onthouden.
  • Labyrinten verschijnen in allerlei vormen in diverse graancirkels over de gehele wereld.
  • In de cirkel om de World Peace Flame is ook een mini labyrint zichtbaar
  • Atlantis was mogelijk  gebouwd in een cilindrische labyrintvorm
  • Een van de mooiste boeken die ik gelezen heb is het verloren labyrint van Kate Mosse. Het is een inspirerend verhaal over het leven en de vervolging van de Katharen in Zuid-Frankrijk.

Wiltshire - Grey Wethers Temple Farm - graancirkel met labyrintspiraal
World Peace Flame
Atlantis
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...