21 november 2012

Natriumbicarbonaat

 

Maagzout, zuiveringszout, bakpoeder zijn drie begrippen voor hetzelfde product: natriumbicarbonaat (NaHCO3)
Dit huis-tuin-keuken-middel is zo oud als de straat en kent tal van toepassingen.
Medische toepassingen
Maagzout ontzuurt de maag en kan succesvol ingezet worden bij een te zure maag. Let wel gebruik die middel niet dagelijks. Een zure maag is, eigenaardig genoeg, het gevolg van te weinig maagzuur, waardoor bacteriën, gisten en schimmels in de voeding niet tijdig worden gedood en zich in de maag kunnen vermenigvuldigen, daardoor de vertering vertragen met alle onaangename gevolgen vandien. Het gebruik van ontzuurders kan dan wel de symptomen doen verdwijnen maar is geen oplossing voor het probleem. Men kan dan beter bij het eten één of meer capsules betaïne HCl (HCl = maagzuur) voegen waardoor de maag zuurder wordt en de vertering zonder problemen kan verlopen.
Eenmaal voorbij de maag kan maagzout wel positieve effecten hebben omdat de darmen alkalisch zijn en maagzuur moet geneutraliseerd worden alvorens in de darmen te komen. Het is ons evenwel niet bekend of er medicijnen op de markt zijn die pas oplossen nadat ze de maag zijn gepasseerd. In de darmen staat maagzout in voor het zuiveren van de darm en voorkomt o.a. winderigheid dat voortkomt uit de moeilijke vertering van eiwitten. Maagzout kan ook zorgen voor een verbetering van de darmkolonisatie door het vernietigen van schimmels. De gevreesde Candida Albicans is niet tuk op natriumbicarbonaat.
Natriumbicarbonaat kan ook helpen om verzuurde weefsel of bloed te ontzuren. Sportmensen die na het sporten af te rekenen hebben met pijnlijke spieren als gevolg van melkzuurascidose, kunnen baat hebben bij dit middel. (0,8g/kg 1 tot 2 uur voor de wedstrijd). Er zijn nog meer aandoeningen die het gevolg zijn van verzuring zoals, reuma en spit. Bovendien kan natriumbicarbonaat ook ingezet worden tegen osteoporose, om de zuurtegraad van het bloed te optimaliseren, bij kanker en zelfs bij depressie, slapeloosheid, fibromyalgie en chronische vermoeidheid.
Ook als immuniteitsversterker kan bakpoeder goede diensten bewijzen. Zo kan het chronische infecties bestrijden, sinusitis, bronchitis, candida albicans (schimmel) en kan, als infuus toegediend, ook virale infecties bestrijden zoals Epstein-Barr, toxoplasmose….)
NaHCO3 helpt giftstoffen in het bloed oplossen zodat ze kunnen uitgescheiden worden. Bovendien wordt het zuur-base evenwicht van het bloed hersteld.
Gezonde nieren hebben ook baat bij zuiveringszout. Mensen met een bestaande nierziekten kunnen zich beter niet wagen aan zuiveringszout. Bij patiënten die een hartoperatie hebben ondergaan doet maagzout het risico op een aan deze ingreep verbonden risico op nierfalen maar liefst met 57% dalen.
Ten slotte hebben we nog dokter Tulli Simoncini. Deze Italiaanse dokter bestrijdt kanker met hoge dosissen NaHCO3 in de ader of in de slagader, afhankelijk van de plaats waar de tumor zich genesteld heeft. Dr Simoncini gaat ervan uit dat kanker veroorzaakt wordt door schimmels. Zijn theorie is niet bewezen omdat noch de overheid, noch de toxische geneeskunde het de moeite vinden om onderzoek te doen. Zij ontkennen de resultaten die dr. Simonici heeft geboekt en zorgen ervoor dat telkens een patiënt die na een NaHCO3 – behandeling overlijdt, de media in te schakelen om de bevolking te wijzen op het gevaar van alternatieve geneesmethoden. Ze verzwijgen echter wijselijk dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gemiddeld minder dan 4% van de chemotherapie-patiënten hun behandeling overleven. Een duidelijker bewijs van kwakzalverij kunnen we ons niet indenken. Toch worden media gedwongen om te berichten over ‘spectaculaire doorbraken’ (die later evenwel veel minder spectaculair blijken dan aangekondigd) en een overlevingskans van 50% door de toxische geneeskunde. Een effectiviteitsverschil van 46% tussen vakbladen en populaire media.
Bijwerkingen
Afhankelijk van de gebruikte dosis (die van persoon tot persoon kan verschillen), kan men af te rekenen krijgen met diarree, misselijkheid, buikpijn en hypertensie. Bij hoge dosissen zijn spierkrampen, hartritmestoornissen en vorming van fosfaatstenen in de nieren mogelijk.
Contra-indicaties
Mensen die hypertensie, hartlijden en nierproblemen kunnen zich beter onthouden van ongecontroleerd gebruik van maagzout.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...