21 november 2012

Zuiveringszout




Zuiveringszout is een witte kristallijne stof die ook wordt gebruikt in bakpoeder als rijsmiddel in plaats van gist.

Formule: NaHCO3

Andere benamingen: natriumbicarbonaat, sodiumbicarbonaat, maagzout, bakpoeder, baksoda, dubbel koolzure natron.





Zuiveringszout reageert met azijn: er komt koolzuurgas vrij (kooldioxide: CO2).
Uit een vaste stof, zuiveringszout, en een vloeistof, azijn, is dan dus een gas (koolstofdioxide) ontstaan.

In veel kant en klare producten, zoals zelfrijzend bakmeel en pannenkoekenmix zit natriumbicarbonaat. Zou je dus nog wel gewoon "meel" in huis hebben, en geen cakemeel, dan kun je er wat zuiveringszout aan toevoegen en voilà, je hebt je eigen "zelfrijzendbakmeel" gemaakt.

Een pakje vanaf 100 gram kan €2,50 kosten, maar bijvoorbeeld bij een Toko betaal je een vijfde hiervan (prijs per kilo is dan zo'n €4,=).

Schimmels


Wist u dat het voor de behandeling van schimmels is aan te bevelen om gebruik te maken van een dagelijkse dosis zuiveringszout? De weerbaarheid tegen schimmels wordt door deze stof namelijk versterkt.
Een gemiddelde goede dosering per dag is 500 cc met een 5% oplossing van natriumbicarbonaat, echter altijd zonodig de dosering aanpassen aan de persoon.

Kanker

Een nieuwe benadering is gebruik van natriumbicarbonaat (dus zuiveringszout) bij de behandeling van kanker. Dit onderzoek gaat er vanuit dat kanker ook een schimmel betreft. Uitgebreidere informatie hieromtrent vind u op deze site HIER.
In de dagelijkse toepassing is zuiveringszout zonder meer multifunctioneel te noemen.
De volgende info met huis- tuin- en keuken-tips ontleenden we aan.

Overzicht:

Schoonmaken met zuiveringszout
Vet en vuil
Luchtverfrissers
De badkuip
Bad- en douchecabines
Tegels en voegen
Gootstenen
Karpetten en kleden
Afvoerbuizen en putjes
Lekkende batterijen
"Frissere" huisdieren
Matrassen
Douchegordijnen
Toiletpotten
Toiletbrillen
Vochtige plekken
Linnenkasten (of kledingkasten)

Schoonmaken met zuiveringszout. Het voordeel van schoonmaken met zuiveringszout is dat het maar een schijntje kost, en dat het heel natuurvriendelijk is, dus niet slecht voor het milieu. Je kunt het zondermeer rustig door je gootsteen laten verdwijnen.
Door het hele huis heen kun je geconfronteerd worden met vlekken, verstopping en andere onderdelen van het schoonmaakwerk. Als je zuiveringszout opneemt in je schoonmaakroutines, dan merk je dat het schoonmaken en schoonhouden beheersbaarder wordt, en dat tegelijkertijd je huis frisser ruikt. Hieronder een aantal tips hoe je zuiveringszout kunt gebruiken in het schoonmaken door je hele huis heen.
Vet en Vuil: Verwijder vervuilde vette en smerige plekken door wat zuiveringszout op een vochtig micro-vezeldoekje te doen, en daarmee een en ander af te nemen. Het zuiverings zout breekt het vet af, en laat je huis fris en schoon ruiken.
Luchtverfrissers: Als je op zoek bent naar een luchtverfrisser, die maar een paar centen kost, probeer dit eens. Gooi op een kopje zuiveringszout 3 druppels van je favoriete etherische olie, en zet dit mengsel dan in je boekenkast of op een plank. De kamer krijgt dan de lekkere frisse geur die je zelf wil. Voorbeeld: wat zuiveringszout in een aluminium kuipje waar een waxinelichtje in gezeten heeft, verstopt boven op de kast: de rozenolie erin is aangenaam op de achtergrond aanwezig.
De badkuipMeng een dikke pasta van zuiveringszout en azijn, en maak hiermee je badkuip vrij van vet, body-olie en zeepresten.
Bad en douche cabines: Meng een pasta van 2 delen zuiveringszout, en 1 deel azijn en maak hier de ramen en deuren van de cabine mee schoon. Deze pasta verwijdert schimmels, meeldouw en zeepresten, en laat het schoon en fris achter.
Tegels en voegen: Je kunt de tegels en voegen schoonkrijgen door een dikke pasta te maken van zuiveringszout met water. Een oude tandenborstel kan dan gebruikt worden om in kleine plekjes te komen, en om de voegen goed uit te borstelen.
Gootstenen: Je kunt je gootsteen mooi helder krijgen met een mengsel gemaakt van 1 deel zuiveringszout, 2 delen azijn, en 2 delen water. Neem de binnenkant van de gootsteen af met een zachte doek, gedrenkt in dit mengsel en je houdt een glimmende gootsteen over. En met het weggooien van dit mengsel (nadat je er allerlei andere dingen mee afgenomen hebt) maak je tevens de binnenkant van je afvoer schoon (vetresten die anders de afvoer verstoppen).
Karpetten en kleden. Om je karpetten en kleden op te frissen: meng 1 deel zuiveringszout met 1 deel maizena. Bestrooi hiermee je vloerkleed of je karpet, en laat het voor een nacht liggen. Zuig het mengsel de volgende morgen op met de stofzuiver, en alle geurtjes zijn weg.
Afvoerbuizen en putjes. Als je een weekend weg gaat, doe voor die tijd een kopje zuiveringszout in elke afvoer. Bij thuiskomst zullen de afvoeren niet stinken.
Lekkende batterijen: Soms gebeurt het dat een batterij lekt, en dat er zuur vrijkomt. Dit zuur kun je neutraliseren door te het te besprenkelen met zuiveringszout.
"Frissere" huisdierenOm je huisdieren lekker te laten laten ruiken, zonder dat je ze in bad doet: besprenkel de vacht met zuiveringszout en borstel dit in de vacht. Het overtollige poeder dat er afvalt is niet gevaarlijk voor de kinderen in huis, en beschadigt ook geen vloeren. Hoe dan ook, het is een simpele manier om je huisdieren "fris" te houden tussen twee baden. Ook voor de hond na thuiskomst is dit effectief. Afdrogen, besprenkelen, en inborstelen. Scheelt ook een heel eind in de "natte honden lucht".
Matrassen Besprenkel je matras met wat zuiveringszout voordat je je lakens erop doet als je je matras hebt omgedraaid. Dit doet "muffe" luchtjes verdwijnen.
Douche gordijnen. Was je douchegordijnen in de wasmachine met 1 cup zuiveringszout en 1 cup (240 cc) azijn om tegelijkertijd "geurtjes" te neutraliseren en het gordijn te verfrissen.
Toiletpotten Maak een dikke pasta van zuiveringszout en azijn, en boen hiermee de binnenkant van je toilet om hem schoon te maken en te verfrissen.
Toiletbrillen Je kunt de toiletbril en de buitenkant van de wc-pot schoonmaken met een vochtige doek waar je wat zuiveringszout op gesprenkeld hebt. Boen hier ook de buitenkant van de porseleinen pot mee, en neem het daarna even af met een andere vochtige doek.
Vochtige plekken Door een kommetje of zakje met zuiveringszout onder de gootsteen in de keuken te zetten, of in de badkamer, verdwijnt het vocht op die plaatsen. Als het zuiveringszout begint te klonteren doordat het vocht opneemt, dan kun je het even laten drogen in de magnetron, of op de verwarming. Hierna kun je hetzelfde zuiveringszout weer gebruiken.
Linnenkasten (of kledingkasten)Door een zakje met zuiveringszout in de linnenkast of andere klerenkasten te leggen, houd je vocht op afstand, en verfris je tegelijkertijd deze plaatsen (een druppel geurolie in het zuiveringszout laat tegelijkertijd dan je linnengoed lekker ruiken).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...