29 juni 2013

Gember helpt tegen diabetes

 
Wetenschappers zijn al langer overtuid van de geneeskracht van gember. Resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken aan de gerenomeerde Univerity of Sydney leerden dat deze typisch Oosterse specerij nu ook helpt de symptomen en gevolgen van diabetes te verzachten. Waarvoor en hoe kunnen we gember allemaal gebruiken?

Gember is niet alleen geneeskrachtig en een welgekome gast in de keuken, de plant is ook erg decoratief
Gember heeft voloende geneeskracht om je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk onder controle te houden Door het gebruik van gember kunnen diabetici eventuele complicaties op langere termijn voorkomen. Gember is in staat de glucose in je bloed op peil te houden door onder meer gebruik te maken van je spiercellen. Gember blijkt zelfs in staat om onafhankelijk via de concentratie insuline je glucose in je spiercellen opmerkelijk te verhogen. Zo helpt gember je bij het in toom houden van een te hoge bloedsuikerspieger, hetgeen op langere termijn allerlei schadelijke neverwerkingen kan veroorzaken.

Specerij van oosterse afkomst

Gember is een specerij van Oosterse afkomst die nu ook bij ons stilaan  populairder wordt. Gember bezorgt niet alleen (Oosterse) gerechten hun typisch pittige smaak. Het kan ook in allerlei gebak en brood worden verwerkt  maar speelt nu al eeuwenlang een hoofdrol in de oosterse geneeskunde.
Zo is gember efficiënt tegen ernstige hoofdpijn en migraine. Tijdens recente onderzoeken aan de Amerikaanse Universiteit van Michigan ontdekten wetenschappers dat gember de symptomen van vooral darmkanker kan verzachten en de verdere ontwikkeling ervan kan afremmen. Darmkanker werpt zich meer en meer op als een der meest voorkomende en dodelijkste kankers.
Gember kan ook vele diensten bewijzen bij de behandeling van allerlei neurologische aandoeningen.

Gember remt groei tumoren

Gember voorkomt het ontstaan van allerlei tumoren en kan hun verdere groei afstoppen. Tijdens jongste wetenschappelijke onderzoeken werden de deelnemers in twee groepen opgesplist. De eerste groep nam één maand lang dagelijks twee eetlepels gemalen gemberwortel.  Anderen kregen een onschuldige placebo te slikken. Dagelijks gebruiken we een veel kleinere hoeveelheid gember, maar in de oosterse landen haalt men die twee eetlepels per dag moeiteloos. Voor, tijdens als na het onderzoek werd telkens het darmweefsel van de deelnemers grondig onderzocht. Daaruit bleek de ontstekingsremmende van gember over duidelijk. Het zijn overigens chronische ontstekingen van je darmweefsel die mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van (kanker) tumoren en darmkanker.

De wortelstok van de gemberplant kun je kopen bij de groentenboer…

Gember helpt ook tegen migraine

Volgens de Oosterse geneeskunde is gember erg efficiënt bij allerlei neurologische aandoeningen. Men heeft het dan vooral over misselijkheid, braken, hoofdpijn, epilepsie en migraine.
Gember heeft ook een positief effect op je zenuwstelsel. Migraine is zo’ n neurologische aandoening, zodat ook de westerse geneeskunde het effect op migraine uitgebreid onderzocht en het ook als bewezen acht.

Gember als keukenspecerij

Gember wordt in Oosterse landen ook dagelijks in de keuken gebruikt. Wij gebruiken deze pittige specerij  vooral in koek en gebak, en nu ook meer en meer in de (natuur) geneeskunde. Voor je gember aan het gerecht toevoegt, hak je het bij voorkeur het fijn.

Extra tips van de homeopaat

Uiteraard wordt gember ook volop gebruikt in de natuurgeneeskunde en de homeopathie. Volgens de homeopaat stimuleert het helder denken, en geeft het extra wilskracht en moed. De oude Egyptenaren gebruikten gember voor de meest uiteenlopende spijsverteringsproblemen, en ook bij oogziekten, als gevolg van giftige stoffen, tegen insecten en in schoonheidsmiddelen.

Gemberthee is niet alleen lekker, het verzacht ook de symptomen van griep en verkoudheden
Verder helpt het tegen darmkrampen, verkoudheden, griep, diarree, slapeloosheid, nierproblemen, kiespijn en slangenbeten en het zorgt op oudere leeftijd voor extra levenskwaliteit.

Gember werkt ook tegen:

 • Reis- en zeeziekte.
 • Hart- en vaatziekten.
 • Verkoudheid en griep, koorts- en ontstekingswerend, slijmoplossend en pijnstillend.
 • Winderigheid.
 • Ontgiftend.
 • Potentie-  libidoversterkend.

  Je kan zelf gember kweken op een zonnige plaats op de vensterbank
 • De wortelstok van gember koop je bij de groentenboer of in een natuurwinkel of bioshop.
 • Gembercapsules koop je in de natuurwinkel of bij de drogist en de apothyeker.
 • Kwaliteit: eenjarige wortels, de ster-gember, heeft het fijnste aroma, en smaakt ook fruitiger. Cargo-gember, oudere wortels, zijn grofvezelig en scherper.
 •  Potplant:  je kan gember ook planten in een pot op op een zonnige standplaats op de vensterbank. Leg een stuk wortel in een pot met vochtige aarde, dekt hem half toe zodat nog iets van de wortel zichtbaar is en zet hem op een warme vensterbank. Er vormen zich op korte tijd tal van lootjes, en na enkele weken rietachtige bladeren. Deze zijn eetbaar en kunnen fijngehakt gebruikt worden en in allerlei frisse en pittige salades en in soepen worden gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten