9 juni 2012

Linzen, bron van leven



In onze klassieke keuken zijn ze wat minder populair en dat is spijtig. Want linzen zijn zeer rijk aan eiwitten en essentiële aminozuren. En die horen thuis in elke gezonde en evenwichtige voeding! Enkele recepten...

Tips en weetjes

  • Groene linzen hebben een dun vel (en verteren dus makkelijk). Groene linzen uit Puy zijn de absolute top. Zij zijn niet toevallig de eerste groente met een A.O.C. (een appellation d'origine contrôlée!).
  • Blonde linzen (met een groen-gele kleur) zijn groter maar minder smakelijk. Rode zijn meliger (maar perfect voor soep of puree). Koraallinzen zijn gepelde rode en dus de beste keuze voor een snelle bereiding. 1 glas linzen kookt u in 4 glazen koud water, maar let op dat u nooit zout toevoegt, dat maakt droge groenten harder. Om een opgeblazen gevoel na de maaltijd te vermijden, voegt u tijdens het koken een beetje bonenkruid toe, of wat muskaatnoot.

Linzen met aubergines en pompoen (in Indië: Sambhar)

Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 150 g rode linzen
  • 750 ml water
  • 150 g pompoen in blokjes
  • 100 g aubergine in blokjes
  • 1 fijngesneden ajuin
  • 1 fijngehakt rood pepertje
  • 1 koffielepel rietsuiker
  • 1/4 koffielepel komijn
  • 1/4 koffielepel kurkuma
  • 1/4 koffielepel lookpuree
  • 1 koffielepel ghee (gezuiverd botervet)
  • 1/2 koffielepel mosterdzaad
  • 4 blaadjes kerrie
  • 1/2 verse kokosnoot (het vlees in fijne reepjes gesneden)
  • zout
  • 1 tomaat in blokjes gesneden.
1. Was de linzen en zet ze op het vuur in wat water. Voeg de pompoen, de aubergines, de ui, het pepertje en de suiker toe en breng op kookpunt. Ook de komijn, de kurkuma en de lookpuree gaan erbij. Laat verder inkoken tot de linzen gaar zijn.
2. Warm de ghee op in een pan. Rooster daarin snel het mosterdzaad en de kerrieblaadjes, meng ze met de linzen en voeg dan ook de kokosnoot toe.
3. Proef of het gerecht voldoende gekruid is, breng opnieuw aan de kook, voeg de blokjes tomaat toe en dien meteen op.

Hammetje met rode linzen

1. Warm de olie op in een stoofpot. Laat de hammetjes langs alle kanten bruinen. Wanneer ze mooi bruin zijn, voegt u de ciderazijn toe, 3 glazen water, plus zout en peper. Dek toe en laat anderhalf uur stoven op een zacht vuur.
2. Ruim 20 minuten voor het einde van de stooftijd, spoelt u de linzen in een fijne zeef onder stromend water en giet ze in de kookpan bij de hammetjes. Leg er een laurierblaadje bij, peper van de molen, koud water tot alles onder staat en laat nog 20 minuten koken op een zacht vuurtje, tot de linzen gaar zijn.
3. Leg de hammetjes in een schaal, overgiet met kookvocht en dien op. Bestrooi met schil van groene limoen. De linzen dient u op in kommetjes.
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 3 soeplepels olie
  • 2 hammetjes
  • 20 cl ciderazijn
  • 3 glazen water
  • zout
  • peper
  • 250 g rode linzen
  • 1 laurierblad
  • 1 soeplepel schil van groene citroen.

Kool gevuld met linzen

Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 1 gekrulde spitskool
  • 4 wortelen
  • 8 rapen
  • 200 g linzen
  • 30 g boter
  • peper
1. Breng de kool in zijn geheel aan de kook in zout water gedurende 7 tot 8 minuten. Laat afkoelen. Haal met een klein mesje de stronk eruit en de blaadjes eraf.
2. Schil en snijd de worteltjes en de raapjes in julienne. Breng een pot zout water aan de kook. Leg er de wortelen en de raapjes in en laat 10 minuten koken. Giet af.
3. Was en laat de linzen koken in zout water. Giet af en schik ze samen met een derde van de wortelen/raapjes in de ovenschaal. Bestrooi met boter en kruid met de pepermolen.
4. Warm de over voor op 180°C. Op het werkblad legt u 8 koolbladen open, u lepelt er de rest van de wortel-raapjesmengeling op en bindt het pakketjes samen. Plaats het op de linzen in de schotel. Zet 10 minuten in de oven en dien op.

Linzen, tapenade en gekonfijte citroen

1. Schil van de gekonfijte citroen. Meng olie en azijn, roer er de mosterd door en voeg peper en zout toe.
2. Was de linzen onder koud water. Breng ze gedurende 20 minuten aan de kook, in viermaal zoveel water als hun volume. Dek toe tijdens het koken en giet daarna af.
3. Warm de oven op tot 180°C. Vijftien minuten voor het einde van de kooktijd van de linzen, dekt u de bakplaat af met boterpapier.
4. Laat de boter smelten in een klein potje. Op het werkblad legt u de brickblaadjes open, u snijdt ze in vieren en tamponneert ze met wat gesmolten boter. Rol ze in de vorm van een hoorntje. Leg ze op de bakplaat, sluit de oven en laat bakken gedurende 5 minuten, draai ze om en bak nog eens 5 minuten.
5. Vul de hoorntjes met tapenade. Verdeel de linzen over de kommetjes, giet er wat vinaigrette over. Plaats de hoorntjes met tapenade op de linzen. Be-strooi met wat gekonfijte citroen en dien meteen op.
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 1 doos (200 g) tapenade van zwarte olijven
  • 1 gekonfijte citroen met zout (te verkrijgen in oosterse specerijenzaken en op de markt)
  • 2 eetlepels olie
  • 1 koffielepel azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout
  • peper
  • 250 g groene linzen (Puy)
  • boterpapier
  • 20 g boter
  • 8 blaadjes brickdeeg

Voedingswaarde

Gekookte linzen bevatten (per 100 g): 85 calorieën, 8,2 g eiwitten, 13,8 g koolhydraten, 0,5 g vetten, 7,8 g vezels, 276 mg kalium, 32 mg magnesium, 100 mg fosfor, 19 mg calcium, 3,3 mg ijzer, 0,1 mg vitamine B1, 0,05 mg vitamine B2, 0,1 mg vitamine B6 en 6 µg caroteen.

8 juni 2012

Ik geef en ontvang liefde. In mijn essentie ben ik liefde.



Besef dat je in wezen licht liefde bent. Visualiseer een kleine zon in je borstkas die langzaam je hele lichaam vult. Als je vandaag mensen tegenkomt, visualiseer dan dat jouw licht vanuit je hart straalt naar dat van de ander. Vertel niemand wat je aan het doen bent. Andere mensen zullen zich omarmd voelen door jouw aanwezigheid.

5 juni 2012

Jong zijn


Je bent zo jong
als je denkt dat je bent.
Niet je geboortejaar of het aantal jaren
dat je reeds hebt geleefd bepalen hoe oud of jong je bent.
Dat doet je geestesgesteldheid.
Net als Norman Walker op 113 jaar kon zeggen



"Word jonger"... zo kunnen ook wij die geestdrift om te leven
blijven voeden.

Jong zijn is een kenmerk van de ziel,
van de geest en van het hart.

De jeugdigheid krijgt haar volle rechten in volkomen vrijheid.
Alles wat deze vrijheid beknot, doet verouderen.

Zorgen verouderen de mens.
Vertrouwen dat er in alle omstandigheden een oplossing is;
dat men nooit boven vermogen zal beproefd worden,
houdt geest en lichaam jong.

Het verlangen om jong te zijn,
de verbeelding die toelaat die jonge mens in jezelf te zien,
het geloof dat de jeugdigheid ook voor jou is weggelegd;
dit trio maken van jou de mens die je altijd had willen zijn.

Jong zijn is genieten van het moment;
nu alles kunnen beleven als een eeuwigheid...

Jong zijn, is plannen durven maken en ondernemen.
Maak veel plannen en zorg dat je een aantal ervan kunt realiseren.

Pompoenpitten en melatonine

Pompoenpitten hebben het aminozuur tryptofaan, wat belangrijk is bij de werking van de hypothalamus en zijn productie van de neurotransmitter serotonine. Serotonine is een belangrijke stof voor het vermogen tot visualiseren en de slaap. Het is een voorgaand substraat bij de aanmaak van een zeer belangrijk neuro-transmittor-hormoon, nl. melatonine. Pompoenpitten hebben het genen-herstellend vitamine B17, amygdaline, essentiële vetzuren en zetmeel dat afgebroken wordt tot suikers. Verder hebben pompoenpitten anticancerinogene en antimutagene eigenschappen.



De vetzuren van pompoen hebben zeer heilzame effecten op het hart.
Melatonine is een belangrijke neurochemische stof die betrokken is bij de regulatie van de vloeistoffencycli in het lichaam. Het belang van melatonine kan gemakkelijk uitgelegd worden als men weet dat het als substantie aanwezig is in elke nucleus van elke cel van het lichaam. >> De nucleus is daar waar de informatie opgeslagen en gebruikt wordt voor de aanmaak van specifieke eiwitten. Deze eiwitten staan ten dienste van alle psychopsychologische processen.

15 Stappen om je Droom te Realiseren


Ontdromen : Laat veel dromen die je hebt los. Want de droom die bij je hoort, kiest jou. Test: laat ook deze droom los. Als hij echt bij je hoort, komt hij vanzelf weer terug.
Vertrouwen: Ontwikkel het vertrouwen om je droom te laten groeien in z'n eigen tempo.
Kiemfase:  De droom slaat aan en er komt veel energie vrij. Deel nu je droom met de buitenwereld.
Intuïtie: Leer steeds meer te vertrouwen op je intuïtie. Een goede aanwijzing dat je op het juiste pad bent, zijn synchroniciteit en 'toeval'.
Lef : Je verlangen om je droom te verwezenlijken moet groter zijn dan je angst.
 Openheid :  Sta open voor anderen, maar blijf altijd bij de kern van je droom. Je belangrijkste taak is het bewaken van de intentie die de droom in de wereld wil zetten.
Doorzettingsvermogen :  Is een kracht die groeit door alle uitdagingen die je tegenkomt.
Groei: Verleg vrijwel constant de grenzen die je denkt te hebben. Door de grenzen van je 'comfortzone' op te zoeken, vergroot deze zone zich en groei je.
Samenwerken:  Werk met anderen samen, zowel offline als online.
Gebruik Internet:  Deel je droom via websites en sociale netwerken en trek zo gelijkgestemden aan.
Focus :  Focus ! Focus !! Focus !!!
Team: Stel een goed (internationaal) team samen van mensen met verschillende kwaliteiten die elkaar aanvullen.
Wees Flexibel:  Als de creatie een kant opgaat die niet past bij de oorspronkelijke intentie, stuur dan bij of laat het los. Wees niet bang om opnieuw te beginnen.
Geniet: Wees ontspannen en geniet van elk moment onderweg.

Doe het !Hier en nu !Praktisch !Gewoon Beginnen !Stap voor Stap !

3 juni 2012

Geniet je leven

WAT JE NU BENT
Is het resultaat van alles wat je tot nu toe hebt
beleefd, ervaren, geleerd en gedaan.
De uitkomst van
WIE JE GAAT WORDEN
wordt ELK MOMENT aangestuurd door jouw
gedachten, handelingen, acties,
de vibraties die je uitzendt,
en waarin jij investeert
om jezelf te ontwikkelen.
Alles wat jij wilt
WORDEN en ZIJN
begint
NU !
maak jezelf vrij van angsten en negatieve gedachten
spreek en handel positief en liefdevol
leef vanuit je Hart en kies vanuit je Hart
schenk jezelf veel liefdevolle, krachtige en helende energie
blijf jezelf ontwikkelen en ………
geniet je leven!
vanaf ... NU !

1 juni 2012

De eerste 12 minuten

Onthoud het volgende: de eerste 12 minuten van de dag zijn bepalend voor hoe de rest van die dag verloopt. In de eerste minuten bepaal jij welke energie je later terugkrijgt. Het is een cyclus die je opstart vanaf het moment dat jij wakker wordt. Wat je denkt, voelt en onderneemt in de eerste 12 minuten van de dag, bepaalt hoe jij de rest van de dag ervaart.

2012 is jouw ontwaking, vergelijkbaar met die eerste 12 minuten van de dag. Wat jij dit jaar creëert en uitzendt, is van invloed op de rest van je leven. Wees je bewust van wat je denkt, wat je voelt en hoe je handelt, want het keert naar je terug. Sta stil bij wat je nu echt wilt veranderen en creëren en besef je goed: 2012 is geen eindpunt, maar een nieuw begin. Er is geen ondergang, slechts een keerpunt, waarbij we de mogelijkheid hebben om juist in deze tijd versneld door een veranderingsproces heen te gaan.

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...