* * *
x
Gebruik Keltisch zeezout:
x
bevorder jouw gezondheid, en die van planten en de bodem!
Mike Donkers © 2010
xxDe voorvoegsels ‘sal’, ‘sel’ en ‘sol’ slaan allemaal op zout. Misschien had je er nooit bij stil gestaan maar het woord ‘salaris’ slaat van oorsprong op uitbetaald krijgen in zout. Romeinse ‘sol’daten kregen namelijk gedeeltelijk hun ‘sol’-dij uitbetaald in zout.
Het woord ‘sol’ verwijst feitelijk naar ‘sol’, dus naar zonne-energie. Zout was ooit geld, zout was handel. Wat te denken bijv. van de Engelse woorden ‘to sell’ of ‘sale’. Zout is van oudsher belangrijk geweest, maar van daag de dag zit zout in het verdomhoekje. Hoe kan dat?
Er is veel misinformatie en zelfs bewuste desinformatie over zout. Er is zout dat heelt en zout dat doodt. Tijd om een en ander met een grote korrel zout te nemen.
Er doet een door de zoutindustrie verspreid hardnekkig fabeltje de ronde dat er geen verschil zou zijn tussen zeezout en tafelzout, omdat het toch allemaal natriumchloride is. En als er al wordt toegegeven dat zeezout uit andere mineralen en spoorelementen bestaat naast het dominante natriumchloride, wordt dit arrogant afgedaan als ‘zeer kleine hoeveelheden die te verwaarlozen zijn’. Maar niets is minder waar!
Geld als oorzaak..
Maar waarom is zeezout dan zo ondergesneeuwd..? Het antwoord hierop heeft, zoals zo vaak, te maken met geld. De waarheid is dat zout voor menselijke consumptie slechts 1% van de markt vormt van de zoutindustrie, en dat zo’n 93% van de wereldwijde zoutproductie voor industriële doeleinden is. De chemische industrie vereist uitsluiten pure natriumchloride en aangezien dit de meerderheid vormt voor de klandizie van de zoutfabrikanten is de norm voor zout een chemische norm geworden. Hierbij worden alle natuurlijke elementen in zout weggeraffineerd, omdat ze als ‘onzuiver’ voor de genoemde industriële processen worden gezien.
Dan blijft nog zo’n 7% over voor voedingsdoeleinden; hiervan gaat 6% als conserveermiddel voor voeding gebruikt worden. Hierdoor blijft er dus slechts 1% over, dat op de markt gebracht wordt als ‘tafel’- of ‘keukenzout’.