25 maart 2012

De rol van vitaminen in je lichaam

Vitamine A (retinol) is betrokken bij de weerstand en wordt ook wel het anti-infectie vitamine genoemd. Het speelt een rol bij de groei, het gezichtsvermogen, een gezonde huid, tandvlees en haar.

Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het speelt een rol bij het gezichtsvermogen. Bèta-caroteen is ook een anti-oxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Speelt ook een rol bij de weerstand.

Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van vitamine B11.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij de spierfunctie. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine E is belangrijk voor rode bloedcellen en spierweefsels. Vitamine E is een anti-oxidant die meervoudig onverzadigde vetzuren - de bouwstoffen van ons lichaam- beschermt. Speelt ook een rol bij de weerstand. Vitamine E als voedingssupplement, gepropageerd als wondermiddel tegen veroudering, is ongezond als het in grotere hoeveelheden wordt ingenomen. Uit een tweetal onderzoeken blijkt dat vitamine E geen remmende invloed heeft op Alzheimer.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Aan pasgeborenen (tot drie maanden) wordt extra vitamine K gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat zij van de moeder geen vitamine K-voorraad hebben meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kunnen aanmaken.


Vitaminen en gezondheid
De laatste resultaten wijzen erop, dat de meeste mensen niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Door vergroting van het aantal vitaminen, die we binnenkrijgen - vooral via het voedsel, maar ook uit supplementen - kunnen we onze gezondheid op de lange termijn aanzienlijk verbeteren.

Vitaminen zijn koolstofhoudende stoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om normaal te functioneren, maar die niet zelf kan maken en dus uit de voeding dient te halen. Ze worden verdeeld in vetoplosbare en in wateroplosbare vitaminen. De eerste (Vitamine A) kunnen zich in het lichaam ophopen, de laatste (Vitamine C) niet.


Multivitaminesupplement:
Een goedkope levensverzekering is het dagelijks slikken van een multivitaminesupplement. Het onderzoek wijst er steeds sterker op dat verschillende ingredienten van multivitaminesupplementen, vooral B6, B12, foliumzuur en vitamine D, een essentiele rol spelen bij het voorkomen van hartziekten, kanker, osteoporose en andere chronische ziekten.

Multivitaminesupplementen kunnen op geen enkele wijze gezond eten vervangen. Immers leveren ze geen van de gezonde voedingsstoffen die in het eten zitten. Ze bevatten geen vezels, hebben geen smaak en geven geen voldaan gevoel. Het enige wat ze doen is de hiaten in de voeding opvullen.

Dagelijks een multivitaminesupplement is dus een verstandige optie, die voeding aanvult maar niet vervangt.


Vitamine E en preventie
Onderzoek naar medicijn ter preventie kanker en hart- en vaatziekten

Vitamine E (Tocoferol) is belangrijk voor rode bloedcellen en spierweefsels. Vitamine E is een antioxidant die meervoudig onverzadigde vetzuren beschermt en vitamine E speelt ook een rol bij de weerstand. Vitamine E zou ook een grote rol spelen om hart-en vaatziekten, sommige kankervormen (waaronder borstkanker) en diabetes en artritis te voorkomen.

Vitamine E vind je in zonnebloemolie, margarines en noten, en in het lichaam zelf.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt nu dat het ter preventie aanbieden van Vitamine E geen impact heeft. Terwijl een op de tien Amerikaanse vrouwen het als voedingssupplement slikken, aldus de onderzoekers.

Het Amerikaanse onderzoek richtte zich vanaf 1992 op vrouwen van 45 jaar en ouder. Er zijn veertigduizend vrouwen gevolgd die dagelijks een dosis Vitamine E of een placebo slikten. Het onderzoek richtte zich ook op het gebruik van Acetylsalicylzuur (aspirine).

Acetylsalicylzuur wordt aan hartpatiënten voorgeschreven om een hartaanval of beroerte te voorkomen. Een dagelijkse inname remt de samenklontering van de bloedplaatjes mits gebruik in lage dosering (80 – 100 mg).

Het onderzoek laat zien dat een dagelijkse dosis de kans op een hartaanval bij mensen met hartproblemen met zeventien procent doet afnemen. Maar bij gezonde mensen heeft het nemen van Acetylsalicylzuur weinig effect, zo blijkt. Zowel ter voorkoming van hart-en vaatziekten als kanker. Een dagelijkse dosis is dan ook bij hen niet aan te bevelen, zeker niet omdat aspirine maagproblemen kan geven.

Bij de proefpersonen die dagelijks vitamine E tot zich namen werd nog minder resultaat gevonden. 482 vrouwen van deze groep kreeg in de loop der jaren een hartaanval of beroerte, tegen 517 van de placebo-groep.

Alleen bij vrouwen die al een hartziekte onder de leden hadden zou de kans op een hartaanval iets kleiner worden, zo bleek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...