25 maart 2012

Deze kruiden stimuleren je spijsvertering

We krijgen steeds meer en meer te kampen met allerlei spijsverteringsproblemen. Een onaangepaste voeding is daar verantwoordelijk voor. We eten té vet en te calorierijk, met alle nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Het aantal mensen met overgewicht, zwaarlijvigheid en levensbedreigend obesitas was nooit eerder zo groot en het aantal zwaargewichten wordt alsmaar jonger.

Spijsverteriingsproblemen moeten nochtans ernstig genomen worden en zoveel mogelijk worden vermeden. Ze liggen immers aan de basis van een verstoorde darmflora, op zijn beurt dan weer oorzaak van heel wat andere aandoeningen. Zaak is dus om je spijsvertering zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wat kun je zélf doen om dit te realiseren en zo ernstigere aandoeningen te voorkomen?

Heb je last van een verstoord spijsversteringsstelsel en liggen ook je darmen overhoop? Gebruik dan zo weinig mogelijk geneesmiddelen. Deze zullen je darmflora in vele gevallen nog meer overhoop halen.

Breng je spijsvertering op een natuurlijke manier, met behulp van allerlei kruiden weer in balans. De voornaamste kruiden om je spijsverterring te stimuleren zijn ongetwijfeld citroenmelisse, gember, kurkuma, pepermunt, venkel en rammenaas. Meer dan voldoende om aan je spijsverteringsproblemen te verhelpen.

Extra enzymen tegen té vette voeding

Eén van de kruiden voor een verstoorde spijsvertering is gember, dat Gember in Aziatische landen al eeuwen wordt gebruikt in de keuken en in de Oosterse geneeskunde. Als plant heeft gember het uitzicht van knolselder, maar het is in de betere natuur- en bioshops ook verkrijgbaar als poeder. Het stimuleert je spijsvertering en helpt je bij het verbranden van vet en een het teveel aan caloriën. Gember bezit hoge concentraties aan eiwitverterende enzymen, nodig voor een vlotte spijsvertering en een evenwichtige darmflora. De smaak van gember doet aan peper denken, en wordt nu ook bij ons populairder. Daar wordt gember vooral gebruikt in soepen en in sauzen.

Citroenmelisse werkt ontspannend

Een kruid dat bij ons meer gebruikt wordt is citroenmelisse. Je kan dit winterharde kruid gemakkelijk zélf kweken. Maar dan moet je wel oppassen dat deze citroenmelisse in een mum van tijd niet overal in je tuin te vinden is als onkruid.


De fleurige groene blaadjes van citroenmelisse helpen je
wanneer je spijsvetering, je maag- en darmen
overhoop liggen
Het ontspant je maag en darmen, is efficiënt tegen krampen en verhelpt winderigheid. Van citroenmelisse trek je lekkere thee die helpt tegen oprispingen na een vette maaltijd. Dit kruid wordt ook gebruikt tegen spanningshoofdpijn bij angst, tegen slaapstoornissen en zenuwachtigheid. In de keuken maakt citroenmelisse zich verdienstelijk in salades, witte sauzen, in mayonaise en in zuurkool.


Kurkuma verlost je van opgeblazen gevoel

Kurkuma is eveneens aflomstig uit de Oosterse keuken en is van dezelfde familie als gember. Wij gebruiken kurkuma hoofdzakelijk als specerij, maar in bio- shops vindt je het ongetwijfeld ook in dragees en als thee's. Kurkuma geurt naar aarde en heeft een milde, bittere smaak. Deze oosterse specerij is vriendelijk voor je maag, en helpt je van je opgeblazen gevoel af.

Pepermunt tegen indigestie en transpireren

Dit kruid wordt aangeraden bij een indigestie na een zware en vette maaltijd. Daarnaast is het doeltreffend bij maag- en darmkrampen, en bij winderigheid. Pepermunt is zelfs efficiënt tegen overmatig transpireren en vind je zowel als groente, als in poedervorm. Je gebruik het om aardappelen, sauzen, kwark, erwten en fruitsalade op smaak te brengen. Met lamsvlees en allerlei soepen vormt pepermunt eveneens een bijzonder geslaagde combinatie.

Venkel past in ieder gezond dieet

Deze groente wordt vooral gestoofd, maar kan op diverse manieren klaargemaakt worden. Venkel valt op door zijn frisse anijssmaak en is in natuurwinkels ook in capsules beschikbaar.


Venkel valt op door zijn vorm
en frisse anijssmaak
Venkel vind je ook onder de vorm van capsules, poeder en zelfs in essentiële oliën. Deze groente past in ieder gezond dieet. Het helpt je vermageren en is een must tegen een indigestie, krampen en winderigheid.

Rammenaas uitstekend als ontgifter

Naast het stimuleren van je spijsvertering, je maag en darmen is rammenaas ook bijzonder geschikt om je lichaam te ontgiften en een grondige schoonmaakbeurt te geven. Rammenaas heeft een opvallende, scherpe smaak die je kunt verzachten door te koken of door er een snuifje zout aan toe te voegen. Je eet rammenaas op je boterham, in frisse salades, gestoofd als groente, in platte kaas en in yoghurt en bij gebakken rood vlees en eten als een gezonde snack.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...