25 maart 2012

Glimlachmeditatie

Talrijke studies hebben bewezen dat (glim)lachen de gezondheid bevordert. Het verhoogt de afscheiding van positieve hormonen, versterkt het immuunsysteem, vermindert stress, heeft een weldadig effect op de bloeddruk en verbetert het ademhalingstempo en de longfunctie. Toch maken we zelden gebruik van dit krachtig instrument om ons welzijn te bevorderen. Een glimlachmeditatie vraagt weinig tijd, maar het effect ervan kan zeer intens zijn: wanneer je gewoon tijdens je dagelijkse activiteiten een zijns-verandering opmerkt: je wordt gespannen, boos, verdrietig of bang. Neem dan even de tijd voor de volgende oefening.
     
Sluit je ogen. Breng je aandacht naar je adem, laat een zachte glimlach om je mond verschijnen en adem je glimlach in. Desgewenst kan je bij de glimlach laten vergezellen van de woorden "alleen nu" , die je zachtjes uitspreekt op het ritme van je adem. Breid je aandacht uit over heel je aangezicht. Wat ervaar je nu? Adem nu je glimlach in de zone van je hart en merk wat dit met je ervaring doet.
Breid dit in een tweede fase uit naar de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid. Adem in in de hartzone. Laat met elke inademing een zachte glimlach neerdalen in je hart. Laat je hart tot jou spreken:
Moge ik veilig en beschermd zijn.
Moge ik vrede ervaren.
Moge ik leven met gemak en vriendelijkheid.
Doe op geregelde tijdstippen de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid voor je lichaam. Laat die glimlach meereizen doorheen heel je lichaam tijdens de bodyscan. Je ademt een glimlach in naar je zintuigen, in je organen, je armen en je benen; je spreekt je dank uit aan alle delen van je lichaam. Het is een oefening die uitgebreid beschreven is in het boek Mindful gelukkig van David Dewulf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...