11 april 2012

Mindful vrijen

 

Seks is een beruchte sleurfactor in een relatie.
Ging het eerst zo makkelijk en was het zo fijn, na een tijdje gebeurt het op automatische piloot of kan het zelfs een verplichting worden.
Nergens voor nodig als je spiritualiteit in je relatie hebt. Ga eerst eens na waarom jij en je partner eigenlijk vrijen. Is het een manier om je van stress te ontdoen? Zie je het als een vorm van 'presteren'?
 
 
  
Als je seks enkel nog beschouwt als middel om te ontspannen, om lichamelijk te genieten of als een prestatieslag, dan ben je verkeerd bezig. Dan kan seks namelijk sterk aan intimiteit en intensiteit inboeten, het wordt machinaal en routinematig. Zoals een Tibetaanse monnik ooit zei: 'Seks zonder liefde is als de verpakking zonder cadeau'. Voor een bezielde erotische relatie heb je in ieder geval twee dingen nodig: tijd en aandacht.
 
Pas als je rustig bent en aandacht hebt voor wat er in het Hier en Nu gebeurt, kan seks interessant zijn en gevoelens van liefde en passie meebrengen.
 
Vrijen met je volle aandacht doe je door heel bewust de lichamelijke aanrakingen van je partner te voelen, en door je bijvoorbeeld, tijdens het vrijen, bewust te zijn van je eigen ademhaling. Afleidende gedachten ('Wat doen de kinderen nu?') zullen er altijd zijn. Veroordeel ze niet, maar observeer ze alleen maar. Denk maar: 'Ach, daar heb je er weer één', en ga terug
met je aandacht naar jullie lichamen.
Vrij je met volle aandacht, dan is er alleen maar het Hier en Nu en zal je ontdekken dat deze vrijpartij uniek is en dat er niet zoiets bestaat als seksuele sleur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...