12 april 2012

Sai Baba wijsheden





Als je gelukkig wilt zijn en als je vrede wenst, moet je in liefde leven. Slechts door liefde zul je innerlijke vrede vinden. Slechts door liefde zul je het ware geluk vinden. Laat daarom je liefde groeien en wees volledig vervuld van Liefde. Liefde leeft door geven en vergeven. Deze boodschap is een stroom van liefde die Sai jullie toezendt.




Ken de waarheid van de ziel.
Zoals een mens versleten kleren aflegt en nieuwe aantrekt, zo legt de ziel lichamen af en treedt nieuwe lichamen binnen. Lichamen worden geboren en wat wordt geboren, moet ook sterven, maar de eeuwige, onsterfelijke ziel wordt nooit geboren en zal nooit sterven. De ziel is niet het vergankelijke lichaam. Wijze mensen treuren nooit, niet om de doden en niet om de levenden.

Het geheim van een gezonde geest en een gezond lichaam is niet treuren over wat voorbij is, je geen zorgen maken over de dag van morgen, maar in alle wijsheid en eerlijkheid het NU te beleven.

Wanneer we haat ontwikkelen tegen iemand, betekent dit dat de bron van liefde is opgedroogd is in ons hart. Wanneer er liefde is in ons hart, zijn we niet boos als iemand ons beschuldigt. Wanneer er woede, haat en jaloezie is, betekent dit dat er geen liefde is. Volg vandaar het motto.“ LOVE ALL, SERVE ALL "

De geest.
De geest van de mens is geen orgaan dat door de psychologie kan worden geïdentificieerd. Hij kan niet door doctoren en chirurgen worden betast en geopereerd. De geest is een ongrijpbare samenbundeling van voornemens en aarzelingen, van wensen en behoeften, van positieve en negatieve gevoelens.De eigenlijke structuur wordt gevormd door de begeerten die de mens koestert ten opzichte van de stoffelijke wereld en de daaraan verbonden gewaarwordingen. De geest snelt zonder moeite achter de prettige dingen in de buitenwereld aan en neemt de vorm aan van de dingen die hij wil hebben. Maar men kan de geest laten omkeren en laten zoeken naar innerlijke vrede en naar innerlijk geluk. Daarom staat de geest bekend als een instrument dat zowel slavernij als bevrijding kan bewerkstelligen. Laat men de geest door de zintuigen naar de buitenwereld voeren, dan volgt daarop de gebondenheid. Maar geeft men de intelligentie de kans om de geest ertoe te brengen voor zijn hoogste geluk de blik naar binnen te richten, dan werkt de geest bevrijdend.De geest is de marionet van het voedsel dat de mens gebruikt. Hij wordt her en der bewogen door de subtiele trekkracht van het voedsel dat hij krijgt aangeboden. De kwaliteit van het voedsel bepaalt de richting van de begeerte die de gedachtestroom wendt en keert. Daarom wordt, in de Gita zowel als in alle andere heilige teksten, Sattvisch voedsel aanbevolen voor het individu dat geestelijk vooruit wil komen. Wanneer de geest nu hartstocht en emotie tot voedsel krijgt, actie en avontuur , dan galoppeert hij de wereld in onder de negatieve invloed der begeerte. De mens komt dan steeds dieper in het moeras. Krijgt de geest voedsel dat afstompt en verdooft, het verstand bot maakt en luiheid teweegbrengt, dan wordt hij gevoelloos en bewegingsloos, ongeschikt voor enige verheffende functie.



Het lichaam
Het lichaam, is de boot waarmee men de oceaan van het leven moet oversteken. Besteed daarom een gezonde aandacht aan het lichaam, maar overdrijf het niet.

Het voedsel dat men opneemt, is de oorzaak van gezondheid en ziekte. Het voedsel dat via de mond binnenkomt, kan het beste bestaan uit verse groente, fruit, noten, peulvruchten, granen, rijst en alle zuivelproducten van de koe. Eet alleen vegetarisch voedsel, want door het eten van vlees ontwikkelt men hartstocht, agressie en dierlijke ziekten, en vis veroorzaakt onreine gedachten. Het gaat overigens niet alleen om het voedsel dat via de mond het lichaam binnenkomt, maar ook om alles wat via de zintuigen binnenkomt Onthechting is een plant die langzaam groeit, als je de tere plant plukt om naar de peulen te kijken, zul je teleurgesteld zijn. Want alleen lange en voortdurende oefening wordt beloond met de vrede die God biedt God geeft je een krans die gemaakt is van al het goede en slechte dat je in voorgaande levens hebt gedaan. Je bent geboren met die krans om je nek

In werkelijkheid wordt de schoonheid van de mens bepaald door de zuiverheid van zijn karakter

Er is één godsdienst, de godsdienst van de liefde.
Er is één taal, de taal van het hart. Er is één kaste, de kaste der mensheid. Er is één God en hij is alomtegenwoordig

Als jouw kleinheid als menselijk wezen wordt samengevoegd met de onmetelijke macht van God, word je oneindig en almachtig, je wordt één met God. Als jouw kleinheid als menselijk wezen wordt samengevoegd met de onmetelijke macht van God, word je oneindig en almachtig, je wordt één met God.

Elk wezen, is een pelgrim op weg naar God Alle ellende is terug te voeren tot een verkeerde levenswijze

Innerlijke tevredenheid is belangrijker dan uiterlijke welvaart Vrede is essentieel voor iedereen, als je vrede hebt, heb je alles

Als je verlangens toenemen, slinkt je geluk.

Toon geen haat, tegen wie dan ook

Acceptatie van de situatie, schept geen blokkade.

De beste manier om God liet te hebben, is iedereen liefhebben.

Wanneer je jezelf vergeet, het atma, ben je altijd angstig.

Alle zwakheid en angst die je voelt, hangt samen met je manier van denken.

Alleen je gevoelens en je houding zijn de oorzaak van al je zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...