25 maart 2012

Eet je gezond met pompoen



Herfst en winter zijn dé favoriete seizoenen van pompoenen, die je dan in alle soorten, kleuren en formaten aantreft. De pompoenfamilie is erg uitgebreid en wordt vooral gebruikt in hartige soepen en allerlei andere gerechten. Maar wist je dat pompoenen niet alleen van harte welkom zijn in iedere keuken, maar ook bijzonder gezond zijn? Pompoenen zijn bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen oxydanten en vezels, en wapenen je in de eerste plaats tegen de grillen van koning winter. Welk positief effect heeft het eten van pompoenen op je gezondheid?




Pompoen is niet alleen lekker en gezond, hij houdt ons ook gezelschap tijdens halloween, een feest dat ook bij ons steeds uitbundiger wordt gevierd. Maar de pompoen heeft nog vele andere, bijzondere eigenschappen die bij het grote publiek nog té weinig bekend zijn. De pompoen wordt nog té veel onderschat. Zowel hun voedingswaarde als het effect op onze gezondheid werd nu al zo'n vijfduizend jaar geleden ontdekt en veelvuldig gebruikt. Toen werd dit gewas reeds ingezet tegen verstopping van de lever en abcessen van ons ademhalingsapparaat. De pompoen behoort tot de uitgebreide familie van de kalebassen. Bij ons startte de pompoen zijn veroveringstocht na de ontdekking van Amerika.


Pompoenen versnellen vetverbranding

Het vruchtvlees van pompoenen is niet alleen erg lekker, maar ook gezond. Pompoenen zijn rijk aan allerlei vitaminen en mineralen en is uitstekend geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ze bevatten immers hoge concentraties ijzer, belangrijk voor de zuurstofopname door je bloed. Zuurstof is noodzakelijk voor je vetverbranding en beïnvloed gunstig je spijsvertering. Pompoenen passen dan ook in ieder gezond dieet en helpen je gewicht verliezen.


Pompoenen voor meer weerstand


Pompoenen zijn echter niet alleen gezond voor vegetariërs en veganisten maar voor iedereen van ons, en zeker voor kinderen. Pompoenen zijn rijk aan vitamine C, een sterk antioxydant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dat zijn schadelijke stoffen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken en je verouderingsproces versnellen. Extra vitamine C verhoogt je weerstand en wapenen je tegen virussen en bacteriën. Het verzacht de symptomen van verkoudheden, griep en van aandoeningen van je luchtwegen.


Pompoenen beschermen tegen schadelijke UV- stralen


Pompoenen bevatten ook nog een hoge dosis caroteen of provitamine A, een bestanddeel dat ook in wortelen aanwezig is. Het betreft een voorstadium van vitamine A, belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Alle carotenoïden hebben een antioxydante werking, en stimuleren je afweersysteem en celgroei. Ze beschermen je huid en ogen tegen de schadelijke UV- stralen.


Pompoenpitten tegen prostaatproblemen


Niet alleen het pompoenvlees, maar ook de zaden pitten zijn rijk aan waardevolle stoffen als eiwitten, onverzadigde vetten, belangrijk voor het op peil houden van je cholesterolgehalte, vitamine E, fosfor silicium en zink.
Door de aanwezigheid van mineralen als silicium en zink, voorkomen pompoenpitten prostaatontsteking en prostaatvergroting, die in een later stadium prostaatkanker kunnen veroorzaken. Eet daarom dagelijks een handvol pompoenpitten.


Thee van pompoenbladeren verlichten astma


De gezonde bestanddelen van pompoenpitten reguleren ook je galzuren, en zijn efficiënt voor het bestrijden van allerlei darmparasieten, vooral bij kinderen. Thee van pompoenbalderen verlicht de symptomen van astma, ademnood en diarree.

Katsklauw maakt je immuum tegen winterkwalen



Katsklauw met doorn
als kattennagels
De natuur biedt je vele mogelijkheden om je doeltreffend te beschermen tegen typsiche winterkwalen als verkoudheden, griep, bronchitis en andere vervelende aandoening van zowel de onderste luchtwegen. Er is niet alleen het erg zoete wonderplantje stevia, de antioxydantrijke acaïbes en cafeïnerijke oppeppers als guarana en maté. Katsklauw, eveneens afkomstig uit het Zuid- Amerikaanse continent, moet voor al deze voorgangers beslist niet onderdoen.
Katsklauw geeft een enorme boost aan je immuumsysteem. Het is een van de sterste weerstandsverhogende middelen die de natuur je te bieden heeft. Wat is eigenlijk katsklauw en wat zijn de effecten van deze klimplant op je gezondheid?

Ongetwijfeld zullen velen zich afvragen wat katsklauw eigenlijk wel mag zijn. Katsklauw is een klimplant die vooral groeit in tropische gebieden in zowel Zuid- als Centraal Amerika. Katsklauw behoort tot de liaanfamilie. Deze plant beschikt over doornen die sterk lijken op kattennagels, waarmee ze zich rond bomen slingeren. De plaatselijke bevolking, meestal indianen, gebruiken de vezelige binnenbast van deze katsklauw tegen allerlei infectieziekten, maagaandoeningen en gewrichtsklachten. Langzaam maar zeker wist katsklauw ook de westerse wetenschappers te overtuigen van zijn vele positieve gezondsheidseffecten, zodat het nu nog nauwelijks is weg te denken uity de fytotherapie en de natuurgeneeskunde.
Kies voor de juiste soort katsklauw

Er is ook een soort katsklauw
met minder uitgesproken
gezondseffecten
Bij de aankoop van katsklauw moet je zéker opletten op de samenstelling van het preparaat. Er zijn immers twee soorten katsklauw. De uncaria tomentosa is de sterkste soort, terwijl de Uncaria Guianensis is veel minder krachtig is. Deze eerder minderwaardige katsklauw wordt nochtans in vele pretaraten gebruikt. Waakzaamheid hierbij is dus zeker geboden. Koop daarom ook katsklauw in een natuurwinkel of een bioshop.


 
Katsklauw doeltreffend tegen winterkwalen
Katsklauw versterkt je immuumsysteem en geeft je weerstand een extra boost, zodat je optimaal bestand bent tegen allerlei winterkwaaltjes als verkoudheden, griep, brochitis en infecties van de luchtwegen. Net als echinacea, is katsklauw werkzaam tegen allerlei virsussen, bacteriën en schimmels. Katsklauw maakt extra witte bloedcellen aan, die je beschermen tegen vrije radicalen die je gezondheid bedreigen, je lichaam binnen dringen en je uiteindelijk ziek maken. Katsklauw produceert anticellen tegen allerlei ziekmakende effecten van buitenaf. Het werkt doeltreffend bij infecties van neus, keel en oor, bij infecties van de onderste lichtwegen, bij griep en alle griepachtige aandoeningen, bij virale infecties als herpes, zona of gordelroos, bij klierkoorts, infecties van de urinewegen, tegen darmparasieten, diarree, zweren, abcessen en wonden, tegen een verminderde weerstand en bij chronische vermoeidheid.
Doeltreffend tegen allergieën
Katsklauw brengt zal je immuumsysteem weer op peil en zal het zelfs nog versterken. Het werkt daardoor ook ontstelkingswerend en anti- allergisch. Het zorgt voor een gezonde darmflora en wordt aangeraden bij artritis, artrose, peesontstekingen, ontstekingen van het maag- darmkanaal prikkelende darm, aambeien en zelfs bij zenuwpijnen.

Stevia wondermiddel tegen overgewicht en huidproblemen


Stevia is voortaan ook bij ons toegelaten,
en dat is bijzonder goed nieuws voor zij
die hun caloriën tellen.
Er is bijzonder goed nieuws voor zij die dagelijks hun caloriën tellen. Voortaan is het wonderplantje stevia ook bij ons niet langer verboden. Wetenschappers gingen er tot hiertoe steeds van uit dat stevia kankerverwekkend was, maar dat blijkt nu dus gelukkig niet het geval. Stevia is een puur natuurproduct. Het is een plantaardige zoetmaker, gemaakt wordt uit de bladeren van de staviaplant. Stevia is zowel in de apotheek als in de natuurwinkel en bio- shop verkrijgbaar, als poeder en in vloeibare vorm. Zelfs gedroogde staviaplanten zijn uitstekend bruikbaar. In de keuken als vervanger van suiker en van het veel gebruikte en erg omstreden aspartaan. Stevia is verder doeltreffend tegen allerlei aandoeningen, is efficiënt tegen huidveroudering en een aanrader bij elk gezond dieet. Stevia is immers volkomen calorievrij. Wat is de positieve invloed van stevia op je gezondheid en hoe kun je deze gezondmaker gebruiken?


In enkele Europese landen was stevia reeds toegelaten. Bij ons was het tot hiertoe verboden, omdat vele wetenschappers ervan uit gingen dat stevia kankerverwekkend was. Nu dit werd ontkracht, stond niets het gebruik ervan in de weg. De bladeren van dit wondermiddel is een plantaardige zoetstof. In landen als Japan en in Latijns Amerika wordt stevia succesvol gebruikt als vervanger van suiker, en al meer dan zestig jaar doeltreffend ingezet tegen allerlei aandoeningen waaronder zwaarlijvigheid en obesitas. Suiker wordt gewonnen uit suikerriet, ook een natuurproduct, maar daar stopt elke vergelijking met stevia. Suiker wordt namelijk bewerkt, en dat doet je gezondheid véél meer kwaad dan goed. Wereldbedrijven als Coca Cola zijn alvast van plan het huidige aspartaan dat massaal in hun populaire frisdranken wordt verwerkt, binnen afzienbare tijd te vervangen door stevia.


Suiker wordt gewonnen uit suikerriet, ook
een natuurproduct. Doordat suiker
bewerkt wordt is het ongezond.
Vrij van caloriën en koolhydraten


Welke (r)volutie het officieel toelaten van stevia ongetwijfeld zal veroorzaken, wordt extra onderstreept daar het feit dat deze natuurlijke zoetstof geen enkele calorie en zelfs geen koolhydraten bevat. Dat staat in schril contrast met suiker, waar zowel caloriën en koolhydraten bijzonder rijkelijk aanwezig zijn. Zij zijn hoofdverantwoordelijk voor de tal van nadelige effecten op je gezondheid. Zelfs suikerzieken kunnen stevia probleemloos gebruiken.


Bloeddrukverlagend


Stevia blijkt meer dan ooit een écht wonderplantje, want bezit nog tal van bijkomende gezondheidsvoordelen. Het bezit heel wat antibacteriële eigenschappen en is bijzonder rijk aan antioxydanten, één van onze belangrijkste wapens tegen de vrije radicalen die je lichaam binnen dringen en je ziek maken. Deze vrije radicalen bevorderen je verouderingsproces en zijn verantwoordelijk voor tal van levensbedreigende aandoeningen waaronder kanker. Stevia werkt bloeddrukverlagend, en is belangrijk binnen ieder gezond dieet wegens de afwezigheid van caloriën.


Gezichtsmasker tegen huidveroudering


Stevia is zelfs doeltreffend
tegen srimpels.
Stevia wordt nu zelfs meer en meer gebruikt in de schoonheidsindustrie als gezichtsmasker tegen veroudering. Het doet ouderdomsrimpels vervagen, maakt je huid strakker, jaren jonger én fluweelzacht. Het is zelfs efficiënt bij de behandeling van exzeem, acé en jeuk en versnelt aanzienlijk het genezingsproces van allerlei wondjes en koortsblaasjes.


Populair in de keuken

Stevia is ook een graaggeziene gast in ieders keuken. Je kan het immers gebruiken voor zowel koken als bakken. Bij het bakken gebruik je bij voorkeur de helft suiker. Begin steeds met het toevoegen van kleine hoeveelheden. Stevia is immers erg zoet, de bladeren zelfs tot vijftien maal zoeter dan suiker. Stevia is ook perfect oplosbaar in water, en is hittebestendig tot zelfs tweehonderd graden.

Algen en zeewier doen meer dan overgewicht verliezen

 

Zowel alle soorten algen als zeewier zijn bijzonder vezelrijke voeding. Ze zijn dan ook ideaal in een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Beide seafoods veroorzaken een langdurig verzadigingsgevoel, waardoor je automatisch minder zal eten en op deze manier vlugger overbodig gewicht zal verliezen, je streefgewicht benaderen en het daar bovenop ook nog onder controle zal weten te houden. Algen en zeewier doen echter nog veel meer voor je gezondheid dan enkel overgewicht bestrijden.

Zowel alle soorten algen als zeewier bestempelen
wetenschappers niet voor niets als superfoods
Wetenschappers bestempelen ze niet voor niets als superfoods, die je immuumsysteem versterken en allerlei levensbedreigende aandoeningen als hart- en vaatziekten, stress, concentratie- en geheugenstoornissen kunnen voorkomen. Wetenschappers geraken er ook meer en meer van overtuigd dat dit superfood van de zee je zelfs doeltreffend kan beschermen tegen parkinson en Alzheimer.

Vele gezondheidsvoordelen van algen en zeewier kwamen reeds eerder aan het licht. Dat ze je ook helpen om je streefgewicht te bereiken én zelfs te behouden, toonden recent wetenschappers aan de universiteit van de Deense hoofdstad Kopenhagen aan. Algen en zeewier zijn bijzonder vezelrijk, zodat ze passen in ieder gezond voedingspatroon. Vezels van (bruine) algen en van zeewier bezorgen je een kunstmatig verzadigingsgevoel, waardoor je opmerkelijk minder caloriën opneemt. Ze vullen je maag met een soort gel waardoor je hongergevoel veel langer uitblijft. De deelnemers aan het Deense onderzoek die gedurende twaalf weken algen en zeewier als voedingssupplement kregen toegediend, verloren gemiddeld twee kilo aan overgewicht.


Superfood van de zee

Zowel alle soorten algen als zeewier bevatten hoge concentraties aan essentiële vitamines, mineralen, aminozuren en proteïnes, en zijn volgens wetenschappers de hoogste vorm van gezonde voeding. Beiden zijn bovendien bijzonder goed verteerbaar. Er bestaan maar liefst dertigduizend verschillende soorten algen, waarvan de wilde blauw- groene alg, spirulina en chlorella veruit de meeste genezende eigenschappen bezitten.


Spirulina: gezonde oppepper

Spirulina of het blauw- groene algje is een gezonde oppepper, waarvan hoge concentraties aan antioxydanten en chlorophyl of het bladgroen van planten, vitamine B12, ijzer, het belangrijkste vetzuur GLA en maar liefst zeventig procent proteïnes de hoofdbestanddelen zijn. Spirulina zorgt voor een gezond immuumsyusteem, is leverancier van extra energie en zorgt voor een gezonde bloedsuiker- en cholesterolspiegel.
Spirulina is geschikt voor kinderen die geen
of weinig groenten eten, voor ouderen en
herstellenden

Daardoor is spirulina uiterst geschikt voor kinderen die geen of weinig groenten lusten, voor veganisten die geen voeding van dierlijke oorsprong eten, voor ouderen en herstellenden. Gezonde mensen hebben zeker ook voordeel bij het gebruik van spirulina. Dit algje maakt hen immers stressbestendiger.
Je vindt spirulina in iedere natuur- en bioshop in zowel tablet- als poedervorm.


Wilde, blauwe alg tegen vermoeidheid

Het wilde, blauwe algje doet je in de eerste plaats overgewicht verliezen. Op gezondheidsvlak moet het voor de andere soorten algen en zeewier beslist niet onder doen. Het is uitstekend om vermoeidheid te bestrijden, en om het ongunstig effect van een slecht voedingspatroon te beperken.
Het blauw- groene algje versterkt je immuumsysteem
en is doelreffend tegen verkoudheden en griep
Verder bevat het alle nodige ingrediënten die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren: vitaminen mineralen, aminozuren, levende enzymen, en proteïnes. Daarnaast bevat het hoge concentraties betacaroteen, vitamine B en chlorophyl, waardoor het je concentratie en je geheugen in een hogere versnelling schakelt, en zo parkinson en Alzheimer kan voorkomen. Dit blauwe algje versterkt je immuumsysteem waardoor je beter bestand bent tegen alle virusinfecties zoals verkoudheden en griep.


Chlorella: hart- en herseninfarct

Chorella, beter bekend als het zoetwateralgje, bevat hoge waarden aan proteïnes, vitamine B12, zink, ijzer chlorophyl en essentiële vetzuren. Het heeft daardoor een gundtig effect op je immuumsysteem en verlaagt je cholesterolgehalte. Het heeft een gunstig effect op aderverkalking en verzacht de symptomen van hart- en herseninfarcten. Chorella is zowel verkrijgbaar in vloeibare vorm en in tabletten en capsules.

Aangepaste voeding verjongingskuur voor je hersenen

We willen allemaal ons ouderdomsproces te snel af zijn, om er zo lang mogelijk goed én jong uit te zien. Dat je met een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding de ontwikkeling van ouderdomsrimpels en kraaienpootjes kunt uitstellen en in sommige gevallen zelfs voorkomen, was al langer geweten. Maar heb je bij dit alles al wel eens stil gestaan dat ook je hersenen best zo'n opkikker kunnen gebruiken om jong én vitaal te blijven?


Je hersenen hebben, net als je lichaam
nood aan een aangepaste voeding om hun
verouderingsproces te stoppen
Was je zich ervan op de hoogte dat er even goed aangepast voedsel bestaat dat jouw hersenen gezond en in conditie kunt houdt?
We eten met z'n allen veel te veel. Overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas zijn hiervan het resultaat. En het aantal landgenoten met overgewicht neemt nog steeds van jaar tot jaar toe.
Nu ontdeken Italiaanse wetenschappers dat uitgerekend té veel en té vette voeding de veroudering van je brein extra in de hand werkt. Een beperkte calorie- inname helpt je hierbij meer dan één handje.



Tijdens recente wetenschappelijk onderzoeken ontdekten men dat de molecule CREB 1 een hoofdrol speelt bij dit alles. Deze molecule wordt geactiveerd in je hersenen, en dan zéker bij de start van ieder dieet. Deze molecule is betrrokken bij het goed functioneren van je hersenen en de veroudering ervan.

Calorie- arm dieet

Om je streefgewicht zo dicht mogelijk te benaderen en je verouderingsproces zoveel mogelijk af te remmen, volstaat een calorie- arm dieet. Met zo'n dieet schroeft men je calorie- iname met zo'n zeventig procent terug. Dat verlengt je leven aanzienlijk, maakt komaf met overgewicht , stopt suikerziete, je gaat cognitief weer beter functioneren, je geheugen krijgt een extra steuntje, je wordt minder agressief en de kans op het ontstaan van Alzheimer verkleint. En als deze (ouderdoms)ziekte toch toeslaat zijn de symptomen ervan veel minder uitgesproken.

Overgewicht slecht voor je hersenen

Overgewicht heeft niet alleen een ongustige invloed op het goed functioneren van je lichaam. Het is ook slecht voor je brein. Zwaarlijvigheid vertraagt de werking van je hersenen en werkt veroudering in de hand. Daardoor zijn je hersenen ook meer vatbaar voor allerlei ziekten als zwaarmoedigheid, angst, stress en depressies.

Populaire eiwitdieten ongezond en slecht voor je nieren

Wie op zeer korte tijd zoveel mogelijk overtollige kilo's aan lichaamsgewicht wil kwijt spelen, stelt in de meeste gevallen al zijn hoop op een eiwitdieet. Met het overbekende dokter Frank dieet, het Dukan dieet, Montignac, Atkins en Kyalin en zovele anderen heb je aan keuzemogelijkheden beslist geen gebrek.


Een gezonde voeding bevat ook eiwitten die met
mate onmisbaar zijn voor je lichaam
Maar is zo'n eiwitdieet wel een goede, lees gezonde keuze? Tien tot vijftien kilo overgewicht kwijtspelen in een tijdspanne van amper enkele weken, is bij dergelijke diëten lang geen uitzondering. Is het wel zo gezond zoveel te vermageren in zo weinig tijd en welk effect heeft dit op je gezondheid? En even interessant, waarom heeft je lichaam deze eiwitten nodig? Het zijn Schotse wetenschappers die al deze eiwitdiëten grondig hebben doorgelicht en daarbij tot enkele verontrustende vaststellingen kwamen.


Eiwitten zijn essentiële bestanddelen in een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Ze vormen samen met koolhydraten en vetten de belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam. Koolhydraten en vetten leveren op hun beurt je de broodnodige energie om te kunnen functioneren. Eiwitten vormen de basis van alle lichaamscellen. Bij de opbouw van je celstructuur, het aanmaken van je hormonen en spierletsels zijn ze onmisbaar.

Eiwitdieet doet vlug vermageren

Je lichaam heeft al deze bestanddelen nodig om naar behoren te kunnen functioneren, maar dan wel in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. En het is op dit vlak dat bij al deze eiwit- diëten het schoentje wringt. Het eiwit- of proteïnedieet doet je razendsnel overgewicht verliezen. Het betreft een erg eenzijdig dieet, zodat slechts weinigen het langer dan enkele weken volhouden. En uitgerekend dan komt het bekende jojo- effect om het hoekje kijken.

Eiwitten en vetten onbeperkt eten

Bij al deze eiwit- of proteïnediëten draait het allemaal om hetzelfde principe. Je mag zowel eiwitten als vetten naar hartelust blijven eten, dit terwijl de inname van koolhydraten zoveel mogelijk moet beperkt worden.

In alle eiwitdiëten mag je zoveel mogelijk eiwitten
en vetten eten als je zélf wil. Er staan dus dagelijks
eieren ophet menu.
Het zijn deze crash- diëten waaronder het Dukan- en Dokter Frankdieet die zwaargewichten valse hoop geven, door in amper enkele weken tijd heel wat kilo's te verliezen. Hun hongergevoel wordt compleet uitgeschakeld.

Schadelijke voor je darmflora

Volgens de Schotse wetenschappers zijn alle eiwitdiëten zonder meer schadelijk voor je darmflora. Diegenen die deze dieten lang volhouden, geraken kunnen zelfs slachtoffers ondervoed. Eiwitdiëten beschadigen je spieren, die door het hongerende lichaam worden afgebroken.

Weinig of geen vetverlies

Ook allerlei voedingsdeskundigen waarschuwen al enige tijd voor de gevaren van deze nochtans erg populaire eiwitdiëten. Men krijgt daarbij zoals gezegd zeer vlug een verzadigd gevoel, waardoor je vlug een relatief groot aantal kilio's verliest, hoofdzakelijk vocht en spiermassa maar weinig of geen vet. Op langere termijn zijn eiwitdiëten niet succesvol. Weinigen kunnen het niet langer dan enkele weken volhouden, omdat deze eiwitdiëten erg eenzijdig zijn. Deze diëten zijn tevens bijzonder schadelijk voor je nieren.

Wat eten en wat niet?

Een doorsnee menu in
eiwitdieet ziet erzo uit
Tijdens je eiwitdieet zijn in de allerleerste plaats allerlei vruchtensappen en de meeste broodsoorten verboden.

Wél toegestaan zijn vlees, vette vis als paling, zalm, sardines, makreel en haring, schaaldieren, eieren, alle zuivelproducten, groenten en salades. Aanraders zijn gevogelte, kip, kalkoen, eend, noten en bonen. Vooral cashew noten, walnoten, pistachenoten pinda's en sojabonen komen regelmatig op het menu van iemand die een of ander eiwitrijk dieet volgt.

Aardappelen pasta, rijst, deegwaren, brood, suikers, chocolade, allerlei fruitsappen, zoete vruchten en alcohol zijn taboe.

Deze kruiden stimuleren je spijsvertering

We krijgen steeds meer en meer te kampen met allerlei spijsverteringsproblemen. Een onaangepaste voeding is daar verantwoordelijk voor. We eten té vet en te calorierijk, met alle nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Het aantal mensen met overgewicht, zwaarlijvigheid en levensbedreigend obesitas was nooit eerder zo groot en het aantal zwaargewichten wordt alsmaar jonger.

Spijsverteriingsproblemen moeten nochtans ernstig genomen worden en zoveel mogelijk worden vermeden. Ze liggen immers aan de basis van een verstoorde darmflora, op zijn beurt dan weer oorzaak van heel wat andere aandoeningen. Zaak is dus om je spijsvertering zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wat kun je zélf doen om dit te realiseren en zo ernstigere aandoeningen te voorkomen?

Heb je last van een verstoord spijsversteringsstelsel en liggen ook je darmen overhoop? Gebruik dan zo weinig mogelijk geneesmiddelen. Deze zullen je darmflora in vele gevallen nog meer overhoop halen.

Breng je spijsvertering op een natuurlijke manier, met behulp van allerlei kruiden weer in balans. De voornaamste kruiden om je spijsverterring te stimuleren zijn ongetwijfeld citroenmelisse, gember, kurkuma, pepermunt, venkel en rammenaas. Meer dan voldoende om aan je spijsverteringsproblemen te verhelpen.

Extra enzymen tegen té vette voeding

Eén van de kruiden voor een verstoorde spijsvertering is gember, dat Gember in Aziatische landen al eeuwen wordt gebruikt in de keuken en in de Oosterse geneeskunde. Als plant heeft gember het uitzicht van knolselder, maar het is in de betere natuur- en bioshops ook verkrijgbaar als poeder. Het stimuleert je spijsvertering en helpt je bij het verbranden van vet en een het teveel aan caloriën. Gember bezit hoge concentraties aan eiwitverterende enzymen, nodig voor een vlotte spijsvertering en een evenwichtige darmflora. De smaak van gember doet aan peper denken, en wordt nu ook bij ons populairder. Daar wordt gember vooral gebruikt in soepen en in sauzen.

Citroenmelisse werkt ontspannend

Een kruid dat bij ons meer gebruikt wordt is citroenmelisse. Je kan dit winterharde kruid gemakkelijk zélf kweken. Maar dan moet je wel oppassen dat deze citroenmelisse in een mum van tijd niet overal in je tuin te vinden is als onkruid.


De fleurige groene blaadjes van citroenmelisse helpen je
wanneer je spijsvetering, je maag- en darmen
overhoop liggen
Het ontspant je maag en darmen, is efficiënt tegen krampen en verhelpt winderigheid. Van citroenmelisse trek je lekkere thee die helpt tegen oprispingen na een vette maaltijd. Dit kruid wordt ook gebruikt tegen spanningshoofdpijn bij angst, tegen slaapstoornissen en zenuwachtigheid. In de keuken maakt citroenmelisse zich verdienstelijk in salades, witte sauzen, in mayonaise en in zuurkool.


Kurkuma verlost je van opgeblazen gevoel

Kurkuma is eveneens aflomstig uit de Oosterse keuken en is van dezelfde familie als gember. Wij gebruiken kurkuma hoofdzakelijk als specerij, maar in bio- shops vindt je het ongetwijfeld ook in dragees en als thee's. Kurkuma geurt naar aarde en heeft een milde, bittere smaak. Deze oosterse specerij is vriendelijk voor je maag, en helpt je van je opgeblazen gevoel af.

Pepermunt tegen indigestie en transpireren

Dit kruid wordt aangeraden bij een indigestie na een zware en vette maaltijd. Daarnaast is het doeltreffend bij maag- en darmkrampen, en bij winderigheid. Pepermunt is zelfs efficiënt tegen overmatig transpireren en vind je zowel als groente, als in poedervorm. Je gebruik het om aardappelen, sauzen, kwark, erwten en fruitsalade op smaak te brengen. Met lamsvlees en allerlei soepen vormt pepermunt eveneens een bijzonder geslaagde combinatie.

Venkel past in ieder gezond dieet

Deze groente wordt vooral gestoofd, maar kan op diverse manieren klaargemaakt worden. Venkel valt op door zijn frisse anijssmaak en is in natuurwinkels ook in capsules beschikbaar.


Venkel valt op door zijn vorm
en frisse anijssmaak
Venkel vind je ook onder de vorm van capsules, poeder en zelfs in essentiële oliën. Deze groente past in ieder gezond dieet. Het helpt je vermageren en is een must tegen een indigestie, krampen en winderigheid.

Rammenaas uitstekend als ontgifter

Naast het stimuleren van je spijsvertering, je maag en darmen is rammenaas ook bijzonder geschikt om je lichaam te ontgiften en een grondige schoonmaakbeurt te geven. Rammenaas heeft een opvallende, scherpe smaak die je kunt verzachten door te koken of door er een snuifje zout aan toe te voegen. Je eet rammenaas op je boterham, in frisse salades, gestoofd als groente, in platte kaas en in yoghurt en bij gebakken rood vlees en eten als een gezonde snack.

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...