Het
is algemeen bekend dat kruiden goed voor je zijn. Zo kunnen ze een
kalmerend effect hebben, stress verminderen of voor een heldere geest
zorgen. Ken je de gezondheidsvoordelen van deze kruiden al? Je zou ze
vaker moeten toevoegen aan je maaltijd want ze hebben een positieve
invloed op je gezondheid.
Door
de eeuwen heen gebruikten Ayurvedische artsen kurkuma om
ademhalingsproblemen te behandelen. Uit studies is gebleken dat
kurkuma helpt de longen te beschermen tegen irriterende en
verontreinigende stoffen of stoffen die voor infecties kunnen zorgen,
zoals sigarettenrook, uitlaatgassen en virussen. Kurkuma onderdrukt
het eiwit NF-κB, wat infecties en slijm in de luchtwegen
veroorzaakt. Je kunt het combineren met vette oliën en zwarte peper
zodat het kruid beter in het lichaam kan worden opgenomen. Twee tot
drie eetlepels tot drie keer dag.
Rode
pepers
Wetenschappers
van de Purdue-universiteit in de Amerikaanse staat Indiana kwamen tot
de ontdekking dat capsaïcines in rode pepers onze drang naar vette,
zoete en zoute voeding vermindert. Wanneer deze capsaïcines onze
darmen bereiken, zorgen ze ervoor dat bruin vetweefsel harder gaat
werken waardoor calorieën sneller dan gewoonlijk worden verbrand.
Tenminste een halve theelepel pepers per portie.
Rozemarijn,
kurkuma, galangal
Als
je vlees op de barbecue legt ontstaan heterocyclische amines (HCA’s),
gifstoffen die in verband worden gebracht met verschillende
kankersoorten. Vooral knapperige, aangebrande stukken zitten vol
HCA’s. Onderzoekers van de Kansas State University kwamen erachter
dat het marineren of inwrijven van hamburgers met rozemarijn de
hoeveelheid HCA’s tot 70 procent verminderde en dat een combinatie
van de kruiden resulteerde in een vermindering tot 42 procent. De
antioxidanten zorgen ervoor dat de gifstoffen zich minder gemakkelijk
kunnen vormen. Gebruik geen zoete sauzen omdat de hoeveelheid HCA’s
door de blootstelling van suiker aan hoge temperaturen kan
verdubbelen of verdrievoudigen.
Oregano,
kaneel, rozemarijn, kurkuma, kruidnagel en paprika