10 april 2012

Aandacht geven

Aandacht is voeding
Tussen al die herrie in je hoofd kun je een plekje vinden waar het stil is, zoals je in een kast vol troep een stukje van een plank leeg kunt maken. Gewoon door even alle troep aan de kant te schuiven. Zo kun je ook tussen al je zorgen in je hart een beetje blijheid of vrede vinden. Je bent nooit 100% verdrietig of ongelukkig. Geef aandacht aan die andere 10% of 20% die wél goed voelt, en laat het groeien!
Aandacht is voeding. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Hoofdpijn die aandacht krijgt wordt erger. Angst die aandacht krijgt wordt groter. Jengelende kinderen die aandacht krijgen gaan harder jengelen. En alles wat vervelend is wil jouw aandacht trekken en vasthouden. Maar je bepaalt zelf waar je je aandacht op richt. Geef aandacht aan die positieve 10% die je meestal over het hoofd ziet, en alles wordt positiever!



Als je pijn hebt, of verdriet, dan hoeft dat niet je hele leven te beheersen. De een zit in een rolstoel en geniet elke dag van simpele dingen, de ander heeft een pijnlijke pols en anuleert de vakantie want “op deze manier kan ik er toch niet van genieten”. Jammer. Als je een onderbewuste overtuiging hebt dat alles perfect moet zijn dan wordt het erg moeilijk om tevreden te zijn. Jammer. Want je kunt ook de overtuiging hebben dat elke dag nieuwe verrassingen brengt, of dat de mooiste dingen in het leven gratis zijn. Zoals een zonsopkomst, maneschijn, vriendschap en liefde, een glimlach, de troost die de natuur biedt. Het is maar net waar je je aandacht op richt!

LICHT VISUALISATIE “Zoek in je hart dat plekje waar vrede heerst, kijk met alle aandacht naar dat gevoel van vrede, laat het groeien. Warme golven van vrede spoelen door je heen en wassen alle onvrede weg, alle boosheid, alle pijn. Zet je hart open en laat die golven van vrede over de aarde stromen tot er alleen nog maar vrede is, in jezelf en om je heen”.

Helpt het ook echt? Als jij vrede voelt in jezelf dan straal je dat ook uit. Daar wordt de wereld toch echt beter van.

Iedere keer als je zegt of denkt: "Dat kan ik niet, dus dat probeer ik ook niet want dat lukt toch niet..." geef je aandacht aan je beperkingen. Geef je niet teveel aandacht aan je eigen fouten of oneffenheidjes? Zie je ook wel je leuke en goede kanten? Aandacht geven is een keuze. Kies ervoor om aandacht te geven aan vrede in je hart, je mooie glimlach, de kleine stapjes vooruit. En voel je tevredenheid groeien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...