In onderstaande bijlage vind je alle nummers terug.
Kleurstoffen (E100-E180)
Kleurstoffen dienen enkel en alleen om kleur aan een product te geven, of om de bestaandekleur te versterken. Er bestaan natuurlijke kleurstoffen (verkregen uit plantenof dieren), natuuridentieke kleurstoffen (identiek aan een natuurlijkkleurstof, maar dan chemisch aangemaakt) en synthetische kleurstoffen (chemischgesynthetiseerde kleurstoffen die niet in de natuur voorkomen).
Toepassing
Kleurstoffenworden vaak gebruikt in producten van de categorieën pickles, instant pudding, margarine, kauwgom, bakken en braden, boter, snoep en suikerwaren, yoghurt met vruchten, dressing, sportdrank, drinkyoghurt, ontbijtgranen, pepermunt en pastilles, frisdrank, roomijs, nootjes, instant soep, siroop, instant sauzen, rijstdessert, kant en klare pudding, borrelhapjes, vleesbereidingen, plantaardige melk, pasta, cake en taart, chips, pizza's en mayonaise
Conserveermiddelen (E200-E252)
Conserveermiddelen dienen om bederf door bacteriën, schimmels en gistentegen te gaan en verlengen zo de houdbaarheid van een product. Ze mogen maar inkleine hoeveelheden gebruikt worden en hebben amper een invloed op de smaak ofde consistentie.
Toepassing
Conserveermiddelen worden vaak gebruikt in producten van de categorieën charcuterie, margarine, vleesconserven, cake en taart, dressing, mosterd, gedroogd fruit, boter, siroop, borrelhapjes, pizza's, overige sauzen, vinaigrette en frisdrank
Voedingszuren (E260-E297 +E322-385)
Voedingszurenverhogen de zuurtegraad van een product, versterken de werking vanantioxidanten en conserveermiddelen en werken kleurbehoudend.
Toepassing
Voedingszurenworden vaak gebruikt in producten van de categorieën compote, toastjes, borrelhapjes, hagelslag, bakken en braden, sportdrank, smeerkaas, margarine, graanrepen, chocoladerepen, frisdrank, plantaardige yoghurtmet vruchten, dressing, boter, cake en taart, wafels, instant sauzen, oplosdrank, mayonaise, koekjes, snoep en suikerwaren, kauwgom, overige sauzen, instant maaltijden, slagroom, mousse, brood, jam, pizza's, smeerpasta, yoghurt met vruchten, kant en klare sauzen, siroop, nootjes, kwark, rijstwafels, koffie, suiker, ontbijtgranen, roomijs, groentesap, instant soep, pepermunt en pastilles, vinaigrette, chocolade- enfruitmelk en speculaas
Antioxidanten (E300-E321)
Antioxidanten beschermen producten tegen chemisch bederf door zuurstof (bvb.het voorkomt verkleuring van fruit en beschermt vetten tegen het ranzig worden)en verlengen zo de houdbaarheid van een product.
Toepassing
Antioxidanten worden vaak gebruikt in producten van de categorieën sportdrank, charcuterie, compote, vleesconserven, dipsauzen, kauwgom, bakken en braden,frisdrank, instantmaaltijden, beschuiten,pizza's en margarine
Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen(E400-E495)Geleermiddelen en verdikkingsmiddelen veranderen deconsistentie/stroperigheid van een product.
Emulgatoren zorgen ervoor dat 2 niet mengbare ingrediënten beter (niet perfect)met elkaar kunnen mengen.
Stabilisatoren zorgen ervoor dat die mengeling van twee niet mengbare stoffengehandhaafd blijft .
Toepassing
Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen wordenvaak gebruikt in producten van de categorieën cake en taart, kant en klarepudding, room, mousse, jam, frieten enkroketten, vleesconserven,kwark, sorbet, sportdrank, roomijs, drinkyoghurt, margarine, plantaardigeyoghurt met vruchten, dressing, yoghurt metvruchten, boter, graanrepen, vinaigrette, instantmaaltijden, slagroom,instant pudding,siroop, overige sauzen, pepermunt enpastilles, bakkenen braden, vleesbereidingen,brood, instant soep, charcuterie, mayonaise, koekjes, chocolade-en fruitmelk, versekaas, ketchup, toastjes, beschuiten, koffie, vegetarischebereidingen, wafelsen kauwgom
Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen (E500-E585)
Zuurteregelaars houden de zuurtegraad van een product binnen bepaaldegrenzen.
Anti-klontermiddelen voorkomen het klonteren van levensmiddelen in poedervorm.
Rijsmiddelen laten deeg tijdens de voorbewerking en het bakken rijzen.
Toepassing
Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen worden vaak gebruikt inproducten van de categorieën speculaas, cake en taart, peperkoek, instantmaaltijden, koekjes,wafels, crackers, graanrepen, brood, borrelhapjes, vegetarischebereidingen en bakken en braden
Smaakversterkers (E620-E650)
Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product, terwijl zeuit zichzelf weinig of geen smaak hebben.
Toepassing
Smaakversterkers worden vaak gebruikt in producten van de categorieën instant sauzen, vleesconserven, instantmaaltijden, instantsoep, bouillon,vleesbereidingenen chips
Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen (E900-E914)Glansmiddelen geven het product een glanzend laagje.
Anti-schuimmiddelen voorkomen dat een product gaat schuimen of verminderen deschuimvorming.
Toepassing
Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen worden vaak gebruikt in producten vande categorieën kauwgom,frituurvet, snoep ensuikerwaren en pepermunt enpastilles
Meelverbeteraars (E920-E930)
Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappente verbeteren of het meel witter te maken.
Toepassing
Meelverbeteraars worden vaak gebruikt in producten van de categorie kauwgom
Verpakkingsgassen (E938-E949)
Verpakkingsgassen zorgen ervoor dat de houdbaarheid van producten verlengdwordt doordat het contact met zuurstof voorkomen wordt.
Toepassing
Verpakkingsgassen worden vaak gebruikt in producten van de categorie slagroom
Zoetstoffen (E950-E967 + E420-E421)
Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheidcalorieën sterk te verhogen. Ze worden dan ook vooral gebruikt om suikersgeheel of gedeeltelijk te vervangen.
Toepassing
Zoetstoffen worden vaak gebruikt in producten van de categorieën kauwgom, cake en taart, zoetstof, pepermunt enpastilles, oplosdrank,borrelhapjes, yoghurt metvruchten, wafels,drinkyoghurt enfrisdrank
Overige hulpstoffen (E1000-E1520)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten