10 april 2012

Handleiding HSP


-Wees eerlijk tegen HSP'er, want ze hebben je toch wel door als je het één zegt en het andere denkt. Een echte HSPér voelt dit toch wel aan (of ze het nou zeggen of niet). Het gevolg is dat ze zich belazerd gaan voelen of aan zichzelf gaan twijfelen en in de war raken.

-Laat af en toe duidelijk merken wat je van ze vindt, geef ze complimenten. HSP's hebben veel meer (oprechte) aandacht nodig dan minder gevoelige mensen (voordeel is dat een HSP niet snel naast zijn schoenen loopt...)

-Oordeel niet over hoogsensitieve personen wanneer ze moe zijn. Ze kunnen dan erg stil worden en zich willen terugtrekken. Overprikkeling zorgt ervoor dat ze vaak even alleen moeten zijn om te kunnen ontladen. (een HSPér dit verwijten is overbodig, echte

-HSP'ers voelen zich over dit soort dingen zelf wel schuldig).
-Luister goed naar ze. Nee is nee en ja is ja. Het zit ook niet in de aard van een HSP om te liegen, ze zijn er dan ook meestal niet zo goed in.
-Een HSP staat heel dicht bij zijn gevoel en kan daardoor heel erg goed situaties inschatten en zijn bijzonder eigenwijs. Een HSP'er willen (bij)sturen kun je dus beter laten, aangezien dit toch vaak zinloos is en de onodige spanningen oplevert, iets waar een HSP'er dus zeker niet op zit te wachten.

-Wees geduldig met ze, geef ze de tijd en wees vooral niet opdringerig. Een HSP werkt graag in zijn eigen tempo en kan niet teveel tegelijkertijd doen en houdt er zeker niet van als er op zijn of haar vingers wordt gekeken, ook daarvan raken ze geïrriteerd en uit balans.
-Als een HSP zegt dat het genoeg is, dan is het ook genoeg en is de grens van prikkels voor hem of haar bereikt, ook als je misschien denkt dat je best nog een uurtje langer kunt blijven op dat feestje of ander bezoekje.

-Een HSP heeft veel tijd nodig voor zichzelf om goed te kunnen functioneren. Voel je daarom als partner of vriend(in) niet afgewezen als hij of zij een tijdje alleen wil zijn of even geen dingen wil doen, maar geef een HSPér die tijd.
-HSP-ers houden niet van conflicten of discussies omdat ze dan gemakkelijk overprikkeld raken, ze zullen er vaak dan ook alles aan doen om deze uit de weg gaan.

-Ook hier voelt een HSP'er meestal duidelijk wanneer iets te ver gaat, en is het beter te stoppen.
-Val een HSP'er niet lastig met zinloze dingen, deze weet zijn of haar tijd wel beter te besteden.
-Een HSP'er voelt meer pijn, denk niet dat dit betekent dat ze kleinzerig zijn, ze voelen ook daadwerkelijk meer.
-Hooggevoeligheid is een mooie eigenschap, oordeel er niet over zonder te weten hoe het voelt ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...