10 april 2012

Innerlijk geluk




Verlangen over de toekomst haalt je van het NU beleven weg. Het heeft dan iets dat je bang bent om iets te verliezen . Of je hebt iets niet en je wilt het krijgen. We denken dat we gelukkig zulen zijn als we dingen hebben of bereiken.

We denken dat rijke mensen minder lijden, maar zij lijden onder de angst om hun rijkdom kwijt te raken. Een minder beddeld mens kent deze angst weliswaar niet, maar die heeft de wens iets van een ander te krijgen.


We draaien voortdurend in cirkels; tussen iets willen, het bereiken en de angst om het kwijt te raken. tussen geluk, neutraal gevoel en lijden. Eerst is iets goed, dan is het gewoon, dan wil je meer of iets anders.

Innerlijk geluk heeft niets te maken met wat je hebt of wat je krijgt. Veel van wat wij als geluk ervaren is gecreeerd geluk, het is een illusie. Dit geluk slaat onvermijdelijk om in lijden. Misschien voel je je nu gelukkig maar de omstandigheden zullen veranderen en je zult het geluk weer verliezen. De vijand van geluk zit in ons; in negatieve gedachten zoals haat, onwetendheid, onverschilligheid, hebzucht en jaloezie. Er is niets mis me verlangen, maar het geluk dat het oplevert draagt het zaadje van lijden al weer in zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...