17 april 2012

Ritalin, een bittere pil

Steeds meer kinderen en volwassenen (het zijn er inmiddels vele tien­duizenden en het aantal neemt hand over hand toe) gebruiken het middel ritalin. Jarenlang werd het gezien als hét wondermiddel dat alle problemen van nieuwetijdskinderen oploste. Het is een 'genees'middel dat de concentratie verhoogt en stimulerend inwerkt op het centrale zenuwstelsel. Als stimulerend middel leidt het ook tot afkickverschijnselen (depressies, uitputting en zelfmoordgedachten bijvoorbeeld). Ritalin staat op de lijst van verboden middelen, de zo­genaamde Opiumlijst, en is dan ook in feite een verdovend middel. Het is samengesteld uit methylfenidaat en wordt wel de zenuwpezenpil genoemd. Gek genoeg weet men nog steeds niet hoe het mid­del precies werkt. Wat wel duidelijk werd is dat deze stof schadelijk is voor zwangere vrouwen ...

In 2007 werden 624.000 recepten voor ritalin uitgeschreven, en dit aantal groeit nog steeds hard. Als we bedenken dat in 2002 nog maar 200.000 recepten werden uitgeschreven, wordt de snelle groei van dit zogenaamde wondermiddel zichtbaar.

Tegenwoordig wordt er steeds meer bekend over de vele negatieve bijwerkingen. Op internet circuleren vele voorbeelden daarvan. Ze variëren van vele kilo's gewichtsverlies tot depressiviteit, van desinteresse in anderen tot misselijkheid, afname van creativiteit, hartkloppingen en verlies van libido.

Dr. Peter R. Breggin deed onderzoek naar ritalin. Hij vertelt daarover onder meer het volgende:
  1. Psychostimulerende middelen (als ritalin) verminderen de spontaniteit en het persoonlijke gedrag en zorgen voor volgzaamheid(!), passiviteit, en in extreme gevallen zelfs tot zombieachtige inschikkelijkheid.
  2. Ze zorgen voor een abnormale concentratie óp, of hardnekkig volhouden van vervelende en frustrerende taken die het kind gewoonlijk zou weigeren of ontwijken.
Ze verminderen het vermogen om te reageren op andere mensen of situaties. Het lijkt er dan op dat de gebruiker minder snel is af geleid, maar in feite wordt zowel zijn reactievermogen, als zijn bewustzijn aangetast.

Kortom: ritalin onderdrukt de fundamentele spontaniteit en een vlotte sociale omgang, terwijl het een dwangmatig gedrag bevordert en de persoon in kwestie verdooft en afsnijdt van prikkels van buitenaf. Door dit alles levert het meer handelbare mensen op en dat was toch de bedoeling? Ofwel: met behulp van ritalin wordt niet zozeer een zogenaamde ziekte behandeld, maar wordt iemands persoonlijkheid zodanig veranderd dat hij of zij kan meelopen in deze prestatiemaatschappij.


Uittreksel uit het boek :
De levensopdracht van de nieuwetijdskinderen .
Wie ze zijn en wat ze ons leren .
Auteur : Hans Stolp
ISBN : 978 90 202 04018
Uitgeverij Ankh-Hermes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...