12 april 2012

Sai Baba en karma



De mens is op aarde gekomen om het karma uit vorige levens uit te werken. Karma is een Sanskrietwoord, dat zowel 'iedere verrichting in gedachte, woord of daad' betekent, als 'de gevolgen van alle activiteiten die in het verleden verricht zijn'. De wet van karma is de wet van oorzaak en gevolg. God heeft bepaald, dat iedere handeling zijn gevolgen zal hebben. Alle activiteiten verricht uit verlangen naar de beloning binden de mens door de gevolgen ervan.



Dankzij zijn onderscheidingsvermogen weet de mens wat goede en wat slechte handelingen zijn. En vervolgens kan hij dankzij zijn vrije wil kiezen voor één van beide. Echter niet alleen slechte daden binden de mens, maar ook goede, wanneer deze worden verricht uit verlangen naar het resultaat, zoals bijvoorbeeld bezit, macht of roem. Alleen goede daden waarvan de resultaten zijn opgedragen aan God, zullen geen nieuw karma doen ontstaan.

Het lijden dat ons overkomt is dus een gevolg van verkeerde handelingen in het verleden. Het is geen straf van God, maar een gevolg van onze eigen gedachten, woorden en daden. Wij kunnen God dus niets verwijten. Overigens is het zo, dat juist lijden de mens ertoe brengt zich naar binnen te keren en op zoek te gaan naar de zin van het leven. Lichamelijk lijden, onvervulde aardse verlangens, zorgen en problemen vormen dus ook de middelen waarmee God de mens naar zich toe trekt. Zo geeft de wet van karma in combinatie met reïncarnatie (wedergeboorte) zin aan het lijden. Het verklaart ook, waarom goede mensen vaak toch moeten lijden en waarom zoveel slechte mensen in voorspoed kunnen leven. Wanneer je alleen naar het heden kijkt, lijkt dit onrechtvaardig, maar God kent ook het verleden van ieder van ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...