16 november 2012

Water, het goedkoopste medicijn




Het artikel in dit nummer gaat over water en de behoefte van ons lichaam daaraan. Dit naar aanleiding van het boek “Water, het goedkoopste medicijn voor je gezondheid, voor genezing, voor je leven” geschreven door Dr. F. Batmanghelidj. Dit boek werd in Amerika al in 2003 uitgebracht. In Nederland is het dit jaar verschenen.

 


De informatie in dit boek is zo belangrijk voor onze gezondheid, dat ik er in dit en het volgende nummer over schrijf. Heel veel mensen kunnen hun gezondheid op eenvoudige wijze verbeteren. De subtitel van het boek is “je bent niet ziek, je hebt dorst”.

Het is onmogelijk om in dit artikel helemaal volledig te zijn. Ik belicht de - naar mijn idee - belangrijkste zaken uit het boek. Hierdoor kan het zijn dat specifieke zaken voor bepaalde ziektebeelden niet volledig worden weergegeven. Heeft u vragen of er voor uw ziektebeeld uitzonderingen of aanvullingen nodig zijn, neem dan even contact met mij op. Dan kan ik dat voor u nakijken.

Iets over de schrijver
Fereydoon Batmanghelidj is in 1931 in Iran geboren en in 2004 in Amerika overleden. In 1950 begon hij zijn opleiding tot arts aan de St. Mary’s Hospital Medical School van de universiteit in Londen en studeerde af onder Sir Alexander Fleming, een van de 3 Nobelprijswinnaars voor de ontdekking van de penicilline. Voordat hij terugging naar Iran was hij arts in Engeland. In Iran had hij een sleutelrol in de ontwikkeling van ziekenhuizen en medische centra. Toen in 1979 in Iran de revolutie uitbrak, werd hij als politiek gevangene vastgezet in de beruchte Evin gevangenis. De omstandigheden waaronder de gevangenen hier vastzaten, waren onmenselijk en vol stress. Na zijn vrijlating in 1982 ontsnapte hij uit Iran en ging naar Amerika. Sindsdien heeft hij onderzoek gedaan naar het effect van chronische, onbewuste uitdroging op het menselijk lichaam. Door zijn studie Geneeskunde had hij een goede kennis van het functioneren van het menselijk lichaam.

De aanleiding tot dit boek
In de gevangenis moest ‘dr. Batman’ een medegevangene behandelen die een vreselijke maagpijn had als gevolg van een maagzweer opgelopen door de stress in die gevangenis. Omdat er geen medicijnen waren, heeft hij de man 2 glazen (vervuild) water laten drinken. De pijn verdween hierdoor in korte tijd. Daarna moest de man iedere 3 uur 2 glazen water drinken, waardoor hij de rest van zijn tijd in de gevangenis (4 maanden) geen pijn meer had. Op deze manier heeft ‘dr Batman’ meer dan 3000 medegevangenen behandeld met water voor hun door stress opgelopen maagzweren en andere aandoeningen. Ook heeft hij in de gevangenis uitgebreid onderzoek kunnen doen naar de geneeskrachtige effecten van water bij het verlichten en voorkomen van veel degeneratieve aandoeningen (ziekten veroorzaakt door het afnemen van de werking van een orgaan). De 1e uitkomsten van deze onderzoeken zijn al tijdens zijn gevangenschap in Iran in wetenschappelijke medische tijdschriften uitgebracht en in Amerika in 1983.



De stelling in dit boek
Als je een dorstgevoel (droge mond) hebt, ben je al te laat met het drinken van water. ‘Dr Batman’ stelt dat de moderne geneeskunde er foutief van uitgaat dat een droge mond het enige signaal van uitdroging is. Ook als het lichaam op een andere plaats een tekort aan water heeft, is het in staat speeksel te maken voor het kauwen en doorslikken van voedsel”. Een droge mond is volgens hem een van de allerlaatste tekenen van uitdroging van het lichaam. Een veel betrouwbaarder sein van het lichaam als het te weinig water heeft om zijn functies goed te kunnen uitvoeren is pijn en het krijgen van ziektes zoals astma, artritis, hoge bloeddruk, angina, ouderdomsdiabetes (type II), lupus (een bindweefselziekte) en MS (multiple sclerose). Dit heeft hij kunnen vaststellen door het doen van zijn vele onderzoeken hiernaar. Hoe deze ziekten ontstaan door langzame, chronische uitdroging, wordt in het boek duidelijk uitgelegd. Dat je dus kunt wachten met drinken van water tot je dorst hebt, is een foute veronderstelling.
Tegenwoordig herkennen wij een dorstgevoel niet goed meer. We verwarren dit met een hongergevoel. Dit komt mede doordat we ons lichaam geen water maar bijvoorbeeld frisdranken of koffie geven als het om water vraagt. Ook bij het ouder worden verliest het lichaam zijn vermogen om dorst te herkennen als dorst. ‘Dr. Batman’s’ nieuwe inzichten in de functie van water in het lichaam hebben in Amerika veel tegenwerking gekregen van de medische wetenschap en de farmaceutische industrie.

Hoe ontstaat chronische uitdroging?
Ons lichaam bestaat voor ca 75% en onze hersenen voor ca 85% uit water. Door transpireren, ademen, plassen verliezen we dagelijks een grote hoeveelheid vocht, mogelijk wel 2 liter. Ook gebruikt ons lichaam water bij de levensprocessen die het moet uitvoeren. Dit verlies aan water moet dagelijks volledig aangevuld worden. Drinken we minder water dan we verliezen, dan drogen we heel langzaam uit. In koffie, thee, bier, wijn, frisdranken zit weliswaar water, maar omdat dit water met een toevoeging is, heeft het lichaam meer water nodig om bijvoorbeeld de cafeïne in de dranken onschadelijk te maken dan het water dat er inzit. Daardoor moet het lichaam ook water gebruiken dat het als voorraad in het lichaam heeft opgeslagen. Daarbij hebben andere dranken dan water een andere chemische samenstelling, waardoor het lichaam met dit soort water zijn functies niet kan uitvoeren. De opvatting dat bijvoorbeeld koffie, thee en frisdranken ook in de behoefte van ons lichaam aan water voorzien, is dan ook niet juist.

De werking van ons lichaam
Het eerste ontstaan van leven was in het water. Later zijn er soorten van leven (waaronder de mens) ontstaan die buiten het water op het land konden leven, maar die wel nog steeds afhankelijk zijn van dat water Zo ontwikkelt de menselijke foetus zich in de baarmoeder in (vrucht)water.

Ons lichaam is een heel ingewikkelde fabriek die met veel verschillende stoffen (zoals o.a. vitamines, mineralen waaronder zout, hormonen, water) en met veel ingewikkelde chemische processen het eindproduct - een gezond lichaam - wil maken. Omdat ons lichaam voor ca 75% en onze hersenen voor ca 85% uit water bestaat, is water dan ook de belangrijkste ‘grondstof’ in deze fabriek. Dit wordt als oplosmiddel gebruikt voor de andere stoffen en om ons voedsel goed te kunnen verteren. Ons lichaam bestaat uit biljoenen cellen die allemaal hoofdzakelijk gevuld zijn met water. Deze cellen zijn ook aan de buitenkant omgeven met water om ze bij elkaar te houden en te voorzien van voedingsstoffen en voor de afvoer van de afvalstoffen uit de cellen. Deze uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen kan alleen goed plaats vinden als de druk in de cellen en de druk buiten de cellen in de juiste verhouding is. Vullen wij het verlies van water niet voldoende met water aan, dan vermindert als eerste de hoeveelheid water buiten de cellen. Zij krijgen hierdoor onvoldoende nieuwe voedingsstoffen en kunnen de afvalstoffen onvoldoende afgevoerd worden. Hierdoor beschadigen ze uiteindelijk.
Het lichaam heeft een verdelingsmechanisme voor water dat er bij een chronisch tekort voor zorgt dat de heel belangrijke cellen, zoals bijvoorbeeld de hersencellen, altijd van voldoende water voorzien worden. Dit gaat dan ten koste van andere cellen (die op dat moment minder belangrijk zijn) en hun functie. Deze cellen gaan na verloop van tijd signalen van irritatie, pijn en ziekte afgeven om te laten weten dat ze water nodig hebben.

De werking van ons lichaam heb ik hier op een heel eenvoudige manier beschreven met behulp van informatie uit het boek. In werkelijkheid is het een veel ingewikkelder proces.

Signalen van het lichaam dat het een te kort aan water heeft (langzaam aan het uitdrogen is)
1e fase
Algemene dingen zoals:
*jezelf moe, prikkelbaar, angstig, neerslachtig en depressief voelen,
*blozen,
*niet goed slapen,
*een zwaar hoofd hebben,
*angst voor menigten en straatvrees,
*onweerstaanbare verlangens hebben.

2e fase
Als het lichaam een groter tekort aan water ervaart, gaat het het water dat er wel nog is beheren/verdelen en gebruiken voor de functies die belangrijker zijn dan andere functies. Dit voorrang geven aan de belangrijker functies uit zich in klachten als:
*astma,
*allergieën,
*hoge bloeddruk,
*verstopping (van de ontlasting),
*ouderdomssuiker (diabetes type II),
*auto-immuunziekten

3e fase
Komt het lichaam nog meer water tekort, dan treden er beschadigingen op. Deze schade uit zich als pijnen in de vorm van:
*brandend maagzuur,
*maagpijn,
*pijn op de borst (angina pectoris),
*lage rugpijn,
*reumatische gewrichtspijn, incl ziekte van Bechterew,
*migraine en hoofdpijn,
*pijn in de dikke darm,
*fibromyalgie,
*boulimia,
*ochtendmisselijkheid in de zwangerschap.

4e fase
Bij langdurige uitdroging kunnen na verloop van tijd de volgende ziekten ontstaan:
*overgewicht = obesitas,
*verhoogd LDL-cholesterol in het bloed,
*trombose van de kransslagaderen (slagaders die de hartspier van bloed voorzien),
*botontkalking - osteoporose,
*artrose = slijtage van de gewrichten,
*hartfalen,
*herhaalde beroertes,
*jeugddiabetes (diabetes type I),
*ziekte van Alzheimer,
*ziekte van Parkinson,
*MS = multiple sclerose,
*spierdystrofie,
*kanker,
*aids

Dit is een lange lijst met kwalen die volgens de nieuwe inzichten van ‘dr Batman’ het gevolg kunnen zijn van chronische uitdroging. Het positieve is dat de klachten van de 1e 3 fasen vrij makkelijk opgeheven kunnen worden door het drinken van zoveel water dat de lichaamscellen zich weer volledig kunnen voorzien van de goede hoeveelheid water en er ook weer voldoende water rond deze cellen is. Het kost meer moeite en tijd de klachten van de 4e fase op te heffen.

Voorkomen, verminderen en opheffen van klachten met het waterprogramma
Hoeveel water en hoe vaak?
Tijdens je hele leven hergebruikt je lichaam iedere 24 uur de gelijkwaardige hoeveelheid van 40.000 glazen water om de normale lichamelijke functies uit te kunnen oefenen. Hierdoor en door transpiratie, plassen e.d. komt het lichaam dagelijks water tekort. Dit tekort moet elke dag aangevuld worden. Reken hiervoor bij gezonde mensen gemiddeld 30 ml water per kilo lichaamsgewicht (= 0,03 liter per kilo lichaamsgewicht). Dit water moet verdeeld over de hele dag gedronken worden, vooral op de onderstaande momenten:
* bij het opstaan - op de nuchtere maag - om de uitdroging die tijdens de slaap ontstaan is, te corrigeren,
* voor elke maaltijd. Het beste een ½ uur ervoor. Dit zorgt ervoor dat ons spijsverteringssysteem op de maaltijd wordt voorbereid, * 2½ uur na elke maaltijd om het verteringsproces af te maken en de uitdroging die door het afbreken van voedsel ontstaat te corrigeren,
* bij elk dorstgevoel, ook als dit tijdens het eten is,
* voordat we gaan sporten of trainen, zodat het gebruikt kan worden voor transpiratie (= om te kunnen afkoelen zodat we niet oververhit raken,
* door iedereen die een moeilijke stoelgang heeft en niet voldoende groente en fruit eet. 2 tot 3 glazen water op de nuchtere maag werken uitstekend als laxeermiddel.

De totale hoeveelheid water die nodig is (bovenop de 0,03 liter per kilo lichaamsgewicht), hangt af van de ernst van de lichamelijke klachten en de mate van uitdroging. Een goede graadmeter of u voldoende water drinkt, is de kleur van uw urine. Is uw urine donkergeel of oranje van kleur, dan heeft uw lichaam een flink tekort aan water (uitdroging). Uw urine kan deze kleur ook krijgen door het innemen van bepaalde vitamines en groenten. Is uw urine lichter van kleur tot bijna kleurloos, dan heeft u minder of geen last meer van uitdroging.

Mensen met hart- en nieraandoeningen moeten de hoeveelheid water die ze drinken langzaam opvoeren, het beste onder toezicht van hun arts. Zij moeten opletten en ervoor zorgen dat zij meer gaan plassen (zonder het gebruik van plaspillen).
Gebeurt dit niet binnen 2 dagen dan moeten zij naar hun arts gaan.

Om het verlies van zout door het meer moeten plassen tegen te gaan, moet volgens ‘dr Batman’ bij het drinken van meer water ook meer zout gebruikt worden. Himalaya zout heeft alle voor ons lichaam noodzakelijke mineralen. Zout is ook een heel belangrijk mineraal voor het bewaren van de juiste druk van het water buiten de cellen. De hoeveelheid zout die we moeten gebruiken is ongeveer 3 tot 4 gram per 10 glazen water die we drinken.

Het is noodzakelijk te weten dat de uitdroging van cellen pas na een paar dagen meer water drinken gedeeltelijk wordt opgeheven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...