26 maart 2012

Als onze liefde.....



Als onze liefde voor iemand voornamelijk op aantrekkelijkheid gebaseerd is, of dat nu het uiterlijk of een ander oppervlakkig kenmerk is, is de kans groot dat onze gevoelens voor de persoon na verloop van tijd verdwijnen. Wanneer hij of zij de kwaliteit verliest die we zo aantrekkelijkheid vonden, kan de situatie compleet veranderen, ook al blijft het dezelfde persoon. Daarom zijn intieme relaties die puur op aantrekkelijkheid gebaseerd zijn, vrijwel altijd instabiel.
Dalai Lama

Alles heeft een reden

Alles heeft een reden in het leven.
Niks gebeurt zomaar.
Als je vertrouwt in wat komen moet,
sta je sterk in het Nu-moment,
want toekomst bestaat niet.
Het lot is een direct gevolg,
van hoe bewust je op dit moment bent,
en als je ieder moment bewust blijft,
komt alles naar je toe wat je nodig hebt.

     Het leven draagt je!

25 maart 2012

Afslanken met gember

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als medicijn tegen talloze aandoeningen. Het is bekend dat het de maag kalmeert door de pH waarde van de maag weer op het juiste niveau te brengen. Gember kan echter ook gebruikt worden om af te slanken.
Wat kan gember voor je doen?
Gember heeft vele gezonde eigenschappen, zoals het kalmeren van de maag en het verminderen van maagzuur. Het kan echter ook gebruikt worden als ingrediënt van je afslankdieet.
  • Allereerst is gember goed voor de spijsvertering. Het helpt je voeding beter en sneller te verteren. Doordat het voedsel beter verteerd wordt kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen.
  • Ten tweede helpt gember je cholesterol verlagen – dat is niet alleen gezond het helpt je ook afvallen.
  • Tenslotte verbetert gember je stofwisseling zodat er zelfs in rusttoestand nog calorieën worden verbrand.
  • Gember zorgt ook voor een betere bloedcirculatie. Door een betere bloedcirculatie heb je meer energie. Meer energie om bijvoorbeeld je afslankoefeningen te doen. Ook zo kan gember je dus helpen je afslankdoelen eerder te bereiken.
Gembersoorten
Er zijn verschillende soorten gember. Je kunt het als verse wortel kopen, maar je kunt het ook gedroogd, als poeder, gekristalliseerd en zelfs ingemaakt, kopen. Je kunt gember op talloze manieren verwerken.
Verse gember
Kies altijd de verste exemplaren. Was en schil ze op dezelfde manier als andere knolgewassen. Hak de verse gember zeer fijn zodat een pasta ontstaat. Deze pasta kun je een week in de koelkast en wel drie maanden in de vriezer bewaren. Gember kan worden toegevoegd aan aardappelen, salade dressings, Chinese of Indische gerechten, kip, brood, kadetjes en zelfs aan limonade!
Gedroogde gember
Je van gedroogde gember thee trekken of je kunt het tot poeder vermalen. Dit poeder kun je op dezelfde manier gebruiken als verse gember, maar je kunt het een stuk langer, wel een jaar, bewaren.
Gekristalliseerde gember.
Gekristalliseerde gember kun je gebruiken in zoete gerechten en je kunt het natuurlijk ook zo eten als je trek hebt in iets zoets. Je kunt ook zelf gember kristalliseren. Pel daarvoor de gember en snijd de gember in lange repen. Kook de gember voor een half uurtje in water en laat ze daarna uitdruipen. Meng de gember met een even grote hoeveel aan suiker en voeg drie eetlepels water toe. Kook dit mengsel tot het transparant is. Laat het op een laag vuur droog koken. Laat het afkoelen en haal het tenslotte door wat suiker.
Gember supplementen
Je kunt ook gember supplementen aan je dieet toevoegen. Wanneer je medicijnen gebruikt is het wel raadzaam eerst even je huisarts te raadplegen.

De rol van vitaminen in je lichaam

Vitamine A (retinol) is betrokken bij de weerstand en wordt ook wel het anti-infectie vitamine genoemd. Het speelt een rol bij de groei, het gezichtsvermogen, een gezonde huid, tandvlees en haar.

Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het speelt een rol bij het gezichtsvermogen. Bèta-caroteen is ook een anti-oxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Speelt ook een rol bij de weerstand.

Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van vitamine B11.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij de spierfunctie. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine E is belangrijk voor rode bloedcellen en spierweefsels. Vitamine E is een anti-oxidant die meervoudig onverzadigde vetzuren - de bouwstoffen van ons lichaam- beschermt. Speelt ook een rol bij de weerstand. Vitamine E als voedingssupplement, gepropageerd als wondermiddel tegen veroudering, is ongezond als het in grotere hoeveelheden wordt ingenomen. Uit een tweetal onderzoeken blijkt dat vitamine E geen remmende invloed heeft op Alzheimer.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Aan pasgeborenen (tot drie maanden) wordt extra vitamine K gegeven om (hersen)bloedingen te voorkomen, omdat zij van de moeder geen vitamine K-voorraad hebben meegekregen en dit zelf nog niet voldoende kunnen aanmaken.


Vitaminen en gezondheid
De laatste resultaten wijzen erop, dat de meeste mensen niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Door vergroting van het aantal vitaminen, die we binnenkrijgen - vooral via het voedsel, maar ook uit supplementen - kunnen we onze gezondheid op de lange termijn aanzienlijk verbeteren.

Vitaminen zijn koolstofhoudende stoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om normaal te functioneren, maar die niet zelf kan maken en dus uit de voeding dient te halen. Ze worden verdeeld in vetoplosbare en in wateroplosbare vitaminen. De eerste (Vitamine A) kunnen zich in het lichaam ophopen, de laatste (Vitamine C) niet.


Multivitaminesupplement:
Een goedkope levensverzekering is het dagelijks slikken van een multivitaminesupplement. Het onderzoek wijst er steeds sterker op dat verschillende ingredienten van multivitaminesupplementen, vooral B6, B12, foliumzuur en vitamine D, een essentiele rol spelen bij het voorkomen van hartziekten, kanker, osteoporose en andere chronische ziekten.

Multivitaminesupplementen kunnen op geen enkele wijze gezond eten vervangen. Immers leveren ze geen van de gezonde voedingsstoffen die in het eten zitten. Ze bevatten geen vezels, hebben geen smaak en geven geen voldaan gevoel. Het enige wat ze doen is de hiaten in de voeding opvullen.

Dagelijks een multivitaminesupplement is dus een verstandige optie, die voeding aanvult maar niet vervangt.


Vitamine E en preventie
Onderzoek naar medicijn ter preventie kanker en hart- en vaatziekten

Vitamine E (Tocoferol) is belangrijk voor rode bloedcellen en spierweefsels. Vitamine E is een antioxidant die meervoudig onverzadigde vetzuren beschermt en vitamine E speelt ook een rol bij de weerstand. Vitamine E zou ook een grote rol spelen om hart-en vaatziekten, sommige kankervormen (waaronder borstkanker) en diabetes en artritis te voorkomen.

Vitamine E vind je in zonnebloemolie, margarines en noten, en in het lichaam zelf.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt nu dat het ter preventie aanbieden van Vitamine E geen impact heeft. Terwijl een op de tien Amerikaanse vrouwen het als voedingssupplement slikken, aldus de onderzoekers.

Het Amerikaanse onderzoek richtte zich vanaf 1992 op vrouwen van 45 jaar en ouder. Er zijn veertigduizend vrouwen gevolgd die dagelijks een dosis Vitamine E of een placebo slikten. Het onderzoek richtte zich ook op het gebruik van Acetylsalicylzuur (aspirine).

Acetylsalicylzuur wordt aan hartpatiënten voorgeschreven om een hartaanval of beroerte te voorkomen. Een dagelijkse inname remt de samenklontering van de bloedplaatjes mits gebruik in lage dosering (80 – 100 mg).

Het onderzoek laat zien dat een dagelijkse dosis de kans op een hartaanval bij mensen met hartproblemen met zeventien procent doet afnemen. Maar bij gezonde mensen heeft het nemen van Acetylsalicylzuur weinig effect, zo blijkt. Zowel ter voorkoming van hart-en vaatziekten als kanker. Een dagelijkse dosis is dan ook bij hen niet aan te bevelen, zeker niet omdat aspirine maagproblemen kan geven.

Bij de proefpersonen die dagelijks vitamine E tot zich namen werd nog minder resultaat gevonden. 482 vrouwen van deze groep kreeg in de loop der jaren een hartaanval of beroerte, tegen 517 van de placebo-groep.

Alleen bij vrouwen die al een hartziekte onder de leden hadden zou de kans op een hartaanval iets kleiner worden, zo bleek.

Wat zijn vetten?


Vetten zijn net als koolhydraten onze energieleveranciers. In de voeding zitten diverse soorten vetten.

We onderscheiden 4 soorten vetten: verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten en cholesterol. De ene soort is beter voor de gezondheid dan de andere.
  • Verzadigde vetten:
    Verzadigde vetten hebben meestal een vaste vorm op kamertemperatuur en zijn van dierlijke oorsprong (volle melkproducten, kaas, boter, eieren, rood vlees en afgeleiden). We vinden verzadigde vetten zowel in zoete als in zoute producten.

    Zoete producten: Gebak, koekjes, chocolade, roomijs, patisserie, volle melkproducten,...

    Zoute producten: TV-worst, kaas, vlees, chips...

    Een evenwichtige voeding bevat een minimum aan deze vetten omdat ze de "slechte" cholesterol stimuleren. Daarom worden ze ook slechte vetten genoemd.
  • Enkelvoudig onverzadigde vetten:
    Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in olijfolie, arachideolie, koolzaadolie, plantaardige margarines en bepaalde oliehoudende vruchten zoals noten. Dagelijkse consumptie doet de slechte cholesterol afnemen. Daarom worden ze ook goede vetten genoemd.

    Het advies van voedingsdeskundigen is om in plaats van slechte vetten te kiezen voor goede vetten. Dit kan bijvoorbeeld door extra fijne olijfolie van de eerste koude persing te gebruiken in een vinaigrette. Degenen die de smaak van olijfolie niet lekker vinden, kunnen ook kiezen voor arachideolie of, nog beter, voor koolzaadolie. Deze laatste mag niet worden verhit! Zichtbare vetten moeten zoveel mogelijk bestaan uit enkelvoudig onverzadigde vetten.

    Het soort vet in voeding is belangrijker dan de hoeveelheid. Tot die conclusie komt de Europese voedselautoriteit (EFSA). De experts geven dan ook een universele aanbeveling voor vetinname af: Stap over op onverzadigd vet.

    Het vervangen van producten met verzadigd vet door producten met onverzadigd vet, is goed voor je cholesterolwaarden. Dit heeft de EFSA onlangs vastgesteld bij de beoordeling van een aantal gezondheidsclaims. De leidende voedselorganisaties in de Verenigde Staten en Europa en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) hebben hiermee een universele aanbeveling voor de vetinname afgegeven. Simpel gezegd is de aanbeveling: een voeding die minder verzadigde (vaste) vetten en meer onverzadigde (zachte of vloeibare) vetten bevat is goed voor hart- en bloedvaten.
  • Meervoudig onverzadigde vetten:
    Meervoudig onverzadigde vetten zitten in zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, notenolie, druivenpitolie, vette vis, minarines en speciale margarines. Deze vetten zijn essentieel voor de goede werking van ons lichaam.

    Daarom worden ze goede vetten genoemd. Bovendien hebben ze een gunstig effect op de slechte cholesterol.

    Meervoudig onverzadigde vetten worden ook de goede vetten genoemd omdat ze essentiële vetzuren leveren die de mens zelf niet kan synthetiseren uit andere voedselcomponenten. Omdat deze oliën zeer gevoelig zijn voor licht, warmte en zuurstof worden ze enkel gebruikt voor het op smaak brengen van eten en niet om voedsel te bereiden (olijfolie wel).
  • Cholesterol:
    Cholesterol is weer een ander soort vet die belangrijk is voor de mens. Het lichaam zorgt zelf voor de aanmaak en daarnaast levert de voeding een bepaalde hoeveelheid. Dierlijke voeding is de enige bron van cholesterol, waarvan de consument er te veel van binnenkrijgt.

    Daarom is het beter meer peulvruchten te kiezen, zoals bonen, linzen enz, en ook magere producten van dierlijke oorsprong zoals yoghurt, kaas, mager vlees.
    Meer over cholesterol (hart)

Mineralen

OVERZICHT MINERALEN
Mineraal:Zit in de volgende voeding:Functie in het lichaam:
CalciumMelk(producten), kaas, volkorenproducten, bruinbrood, groenten, peulvruchten· opbouw van de botten
· bloedstolling
· spiercontractien
FosforMelk(producten), kaas, brood, groenten, aardappelen, peulvruchten, vlees, vis· opbouw van de botten
· nodig voor vrijmaken energie in cellen
MagnesiumVolkorenproducten, groene groenten, kaas, melk en melkproducten· Belangrijk bestanddeel van skelet en gebit
· Draagt bij aan zenuwimpulsen
· Belangrijk voor spiercontractie
NatriumKeukenzout, bakkersbrood, melk en melkproducten, kaas, kant en klaarmaaltijden, snacks, vleeswaren en worst, drinkwater· Reguleert vochtbalans
· is betrokken bij de geleiding van zenuwprikkels
Chloorzie natrium· nodig voor de vorming van het zuur in maagsap
· Handhaaft de balans van vocht en elektrolyten
KaliumAardappelen, brood, melk(producten), vlees, groenten, vruchten· Reguleert vochtbalans, hartslag en bloeddruk
Ijzer(orgaan)vlees, groene groenten, donkere broodsoorten, volkorenproducten, gedroogde vruchten, rozijnen· vorming van hemoglobine
· onderdeel van celenzymen die nodig zijn voor het vrijmaken van energie
ZinkVlees, vis, brood, peulvruchten, rijst, melk(producten), kaas, aardappelen, groenten, fruitNodig voor normale groei, voortplanting en immuniteit
KoperGraanproducten, noten, rozijnen, groenten, fruit, orgaanvlees, cacao· essentieel voor vastlegging van ijzer in hemoglobine
· activator voor oxidasen
MangaanBladgroenten, fruit, vlees, vis, thee· Nodig voor functie van ovaria en testes
· Nodig voor de vorming van botten
JodiumLever, vlees, vis, melk(producten), kaas, eierenNodig voor de vorming van rode bloedcellen, celdeling en voor transport van foliumzuur binnen de cellen
FluorZeevis, drinkwater, theeVersterking van het tandglazuur en de botten
ChroomVolkorenbrood, vlees, lever, groenten, rietsuikermelasse, biergistBelangrijk voor regulering bloedsuiker en cholesterolspiegel
KobaltOnderdeel van vitamine B12Onderdeel van vitamine B12
SeleenKip, eieren, vis(haring), volkoren en graanproducten, knoflook· Antioxidant
· belang voor een goede werking van de schildklier



Calcium
Kalk bevordert de efficiënte samentrekking van de spieren en zorgt voor de overbrenging van zenuwimpulsen.
Daarnaast is het van belang voor het behoud van gezonde tanden en botten en helpt het bij slapeloosheid.
Calcium is goed voor de botten en gaat botafbraak tegen. Zeker tijdens en na de overgang is het daarom belangrijk dat vrouwen voldoende calcium binnen krijgen.
Minder bekend is dat calcium je ook kan helpen afvallen. Een dagelijks calciumaanbod van 400 tot 1000 milligram leidt tot een vetverlies van ongeveer 5 kilo per jaar. Vooral het vet rond het middel wordt minder bij geregeld calciumgebruik.

Jodium
Bevordert de productie van schildklierhormonen, die zorgen voor ontwikkeling, groei en energie.
Daarnaast verbetert jodium het geestelijk welzijn en is van invloed op het krijgen van gezond haar en gezonde nagels, tanden en huid.
Een gebrek aan dit mineraal betekent veelal trage geestelijke reacties, gewichtstoename en een energietekort.
Tijdens de zwangerschap kan een tekort aan jodium leiden tot een lager IQ van het kind.

Kalium
Kalium werkt bloeddrukverlagend en het beschermt tegen hartritmestoornissen.
Bevordert een goed denkvermogen door zuurstof naar de hersenen te zenden.
Tevens draagt het bij aan de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam en helpt het bij de behandeling van allergieën. Mensen die veel alcohol drinken, lopen meer kans op een kaliumtekort.

Koper
Controleert de activiteit van enzymen, die op hun beurt weer de vorming van bindweefsel en pigment stimuleren voor de bescherming van de huid.

Magnesium
Wordt ook wel het `antistress-mineraal` genoemd, doordat het in combinatie met calcium als een natuurlijk kalmerend middel werkt.
Daarnaast is magnesium essentieel voor een effectieve werking van zenuwen en spieren.
Magnesium vervult bovendien een belangrijke rol bij het gebit en de botten.

Natrium
Zout is samen met kalium van groot belang voor de groei.
Tevens houdt het de waterbalans in het lichaam op peil en zorgt voor een normaal hartritme.
Teveel natrium is echter schadelijk voor de nieren en vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Gebruik natrium daarom met mate.

IJzer
Verhoogt de weerstand tegen ziekten, voorkomt bloedarmoede en is van belang bij de groei.
Bovendien helpt ijzer bij vermoeidheid en zorgt het voor een gezonde huidskleur.

Gember als wondermiddel voor allerdaagse kwalen


Volgens wetenschapper en vooraanstaand kruidendeskundige Dr.Stephen Fulder is er geen beter middel om alledaagse kwalen te bestrijden dan gember. Hij is er zelfs van overtuigd dat geen enkele ander kruid gember kan vervangen als het om misselijkheid en braken gaat.

Zo is uit een onderzoek in het Bartholomew's Hospital in Londen gebleken, dat gember het ideale middel is om misselijkheid bij patiënten die bijkomen uit de narcose na een operatieve ingreep te voorkomen.

Hebt u last van reis- of zeeziekte, neem dan een half uur voor vertrek 1 gram gedroogde gember in. Kauw ook tijdens de reis op stukjes gember. Volgens Fulder wordt de reis er een stuk plezieriger door.

Last van pijnlijke gewrichten of spieren? Meng één deel gembersap met 5 delen sesamolie en wrijf de pijnlije plekkken ermee in. U kunt de olie ook gebruiken bij oorpijn door twee druppels in een plukje watten te laten trekken en dit in de gehoorgang aan te brengen.

Voor problemen met de luchtwegen kan een gembercompres worden gebruikt: doe 100 gram fijngeraspte gember in een goed dichtgebonden linnen of katoenen zakje. Leg dit vervolgens in een grote schaal heet water van ongeveer 70 graden C. Houd deze temperatuur op peil tot het water geel verkleurt (u mag het water eventueel iets warmer maken). Dompel een handdoek in deze vloeistof en leg deze zo heet mogelijk op de borst.
Bij afkoeling de vloeistof opnieuw verhitten. Als de huid rood is geworden heeft het compres zijn werk gedaan en is de bloedcirculatie in dat gebied gestimuleerd.

Op dezelfde manier kunt u te werk gaan bij pijn, zwelling en ontstekingen.

Om het transpireren te bevorderen, matige koorts te bedwingen en een verkoudheid of griep te verdrijven, kan een gemberdrankje worden gemaakt: rasp een stukje verse gember ter grootte van een half suikerklontje (ca. 1 gram) boven een waterglas. Voeg het sap van een halve citroen toe, vul het glas verder met heet water en zoet het met een weinig honing.

Maar ook als u niets mankeert, is gember oergezond. Maak eens appel-gember-jam: kook 1 kilo suiker in 1 liter water, voeg 1 kilo geschilde en klein gesneden appeltjes (zonder klokhuis) toe en 50 gram geraspte gemberwortel. Zet de jam op een laag vuur tot het helder is en giet de jam vervolgens over in potjes. Verrukkelijk....

Stil gewaarzijn

Alleen door stil gewaarzijn kunnen we  lichamelijk en geestelijk veranderen.  Deze verandering is volkomen spontaan.  Als we moeite d...